Zum Inhalt springen
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mehr anzeigen...

Generische Selektoren
Nur exakte Übereinstimmungen
Suche im Titel
Suche im Inhalt
Beitragstyp-Selektoren
Speisekarte

Cena tepla sa zvyšovať nebude: Ružomberský príklad šetrnosti a vyjednávania

Vyprší vykurovacia sezóna v Ružomberku so zaujímavým obratom – spoločnosť CZT Ružomberok, s.r.o. (CZT), ktorá zásobuje mesto teplom, zaznamenala najnižší predaj tepla v svojej histórii. Pre obyvateľov to znamená nižšie náklady na vykurovanie, ale pre CZT to prináša znižovanie príjmov. Napriek tomu sa mestu Ružomberok podarilo vyjednať benefity pre svojich obyvateľov prostredníctvom rokovaní s Mondi […]
Weniger als 1 Minute. min.

Vyprší vykurovacia sezóna v Ružomberku so zaujímavým obratom – spoločnosť CZT Ružomberok, s.r.o. (CZT), ktorá zásobuje mesto teplom, zaznamenala najnižší predaj tepla v svojej histórii.

Pre obyvateľov to znamená nižšie náklady na vykurovanie, ale pre CZT to prináša znižovanie príjmov. Napriek tomu sa mestu Ružomberok podarilo vyjednať benefity pre svojich obyvateľov prostredníctvom rokovaní s Mondi SCP.

„Dobrou správou pre obyvateľov je, že cena tepla ostane stabilná na hodnote 22 eur za GJ, čo je rovnaká úroveň ako v roku 2023, a nateraz sa nezvýši. Navyše, nebytové subjekty, ako sú športoviská, mestské zariadenia, školy a škôlky, ktorých náklady na kúrenie hradí mestský rozpočet, zaplatia o 7 eur menej za GJ v porovnaní s minulým rokom,“ vysvetlil Ľubomír Kubáň, primátor mesta Ružomberok.

Dlhodobý trend klesajúcej spotreby tepla v meste Ružomberok sa potvrdil aj v roku 2023, ktorý bol výnimočne teplý. To spolu so zvýšeným počtom zateplených budov a zodpovednejším správaním spotrebiteľov viedlo k 10 % poklesu v predaji tepla v porovnaní s dlhodobým priemerom.

Michal Lazár, výkonný riaditeľ CZT, zdôraznil, že spoločnosť čelí viacerým faktorom, ktoré ovplyvňujú pokles predaja tepla, vrátane teplejších zím, vyššieho podielu zateplených budov a efektívnejšieho hospodárenia s energiou.

Vplyvom rôznych faktorov, ako je nárast ceny plynu, vojna na Ukrajine a všeobecný nárast inflácie, sa aj CZT musí prispôsobiť zmenám. To znamená, že cena tepla pre obyvateľov stúpla z dlhodobo udržiavanej úrovne 25,32 eur/GJ na štátom regulovanú úroveň 36,50 eur/GJ.

Spolupráca s Mondi SCP prináša pre obyvateľov Ružomberka viditeľné výhody. Zľava z ceny tepla pre prvý polrok 2024 výrazne znižuje náklady pre nebytové subjekty, čo predstavuje ročnú úsporu približne 480-tisíc eur s DPH. Tento krok umožňuje udržať CZT ako atraktívneho distribútora tepla v regióne.

V konečnom dôsledku je spolupráca medzi mestom Ružomberok a spoločnosťou Mondi SCP príkladom úspešného riešenia pre obyvateľov, ktorí môžu ostať pokojní v tom, že ceny tepla zostanú stabilné a dostupné.

©Slovenský večerník/ilustračné foto

Hat Ihnen der Artikel gefallen? Unterstützen Sie SIA NEWS!

Ihre Unterstützung hilft uns, den Betrieb und die Weiterentwicklung des SIA NEWS-Systems fortzusetzen.
Vielen Dank für all Ihre Unterstützung.

Geben Sie einen gültigen Betrag ein.
Vielen Dank für Ihre Unterstützung.
Ihre Zahlung konnte nicht verarbeitet werden.
revolut banner

Kategorien

de_DE_formal