Zum Inhalt springen
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mehr anzeigen...

Generische Selektoren
Nur exakte Übereinstimmungen
Suche im Titel
Suche im Inhalt
Beitragstyp-Selektoren
Speisekarte

Juchelka: Plaťme veřejnoprávní média ze státního rozpočtu. Absolutní nesmysl, odmítá Lacina

„Navrhujeme platbu na veřejnoprávní média ze státního rozpočtu. Trend vidíme všude v západní Evropě, kdy 19 států už nemá rozhlasový a televizní poplatek a 10 států ho platí ze státního rozpočtu. Poplatky jsou polomrtvé, polomrtvé říkám proto, že v Polsku poplatky na provoz nestačí a musí se doplácet z rozpočtu,“ řekl poslanec Aleš Juchelka (ANO) ve […]
Weniger als 1 Minute. min.

„Navrhujeme platbu na veřejnoprávní média ze státního rozpočtu. Trend vidíme všude v západní Evropě, kdy 19 států už nemá rozhlasový a televizní poplatek a 10 států ho platí ze státního rozpočtu. Poplatky jsou polomrtvé, polomrtvé říkám proto, že v Polsku poplatky na provoz nestačí a musí se doplácet z rozpočtu,“ řekl poslanec Aleš Juchelka (ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS.

SIE KÖNNTEN INTERESSE SEIN: Koncesionářské poplatky? Další daň a porušení slibů, řekl Stoniš. Kulidakis zmínil propagandu

Podle Jana Laciny (STAN) je placení veřejnoprávních médií ze státního rozpočtu absolutní nesmysl. „Všude, kam jezdíme s mediálním výborem, nám říkají: ‚Nerušte poplatky, protože se to nedá vrátit.‘ Jestliže bude televize placena ze státního rozpočtu, půjde vládě automaticky na ruku, protože potřebuje peníze. Jednoduché jako facka,“ uvedl Lacina.

Juchelka podotkl, že opozice nebyla při projednávání novely přizvána k diskuzi. „Podle toho to vypadá. Zákon je špatný, popisuje to i legislativní rada vlády,“ sdělil Juchelka.

Lacina ale namítl, že poplatky se nezvedaly 16 let. „Rozhodli jsme se, že je navýšíme o 15 korun u České televize a o 10 korun u Českého rozhlasu. Od té doby se příjmy státního rozpočtu zvedly o více než sto procent a my přicházíme s tím, že bychom televizi zvedli poplatek o 11 procent a rozhlasu o 22 procent, vůbec to nedosahuje inflace, se kterou třeba pracují všechny státní instituce,“ řekl Lacina.

Podle Juchelky je celý zákon zastaralý. „Nejdříve bychom si měli definovat, co chceme mít jako veřejnou mediální službu, a poté na to napasovat financování,“ uvedl Juchelka. Dodal, že se to řeší od ocasu, a ne od hlavy. „Nejdeme od definice veřejné služby jako takové,“ zdůraznil.

Möglicherweise haben Sie Folgendes verpasst: Vyšší televizní poplatky? Je to dvojitá platba, zlobí se firmy. Rozšíření kritizuje i Bartoš

Hat Ihnen der Artikel gefallen? Unterstützen Sie SIA NEWS!

Ihre Unterstützung hilft uns, den Betrieb und die Weiterentwicklung des SIA NEWS-Systems fortzusetzen.
Vielen Dank für all Ihre Unterstützung.

Geben Sie einen gültigen Betrag ein.
Vielen Dank für Ihre Unterstützung.
Ihre Zahlung konnte nicht verarbeitet werden.
revolut banner

Kategorien

de_DE_formal