Zum Inhalt springen
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mehr anzeigen...

Generische Selektoren
Nur exakte Übereinstimmungen
Suche im Titel
Suche im Inhalt
Beitragstyp-Selektoren
Speisekarte

KDH, PS a Slovensko idú odvolávať Dolinkovú. Zvýhodňuje Pentu a pochovala Rázsochy, tvrdia

Opozičné strany PS, KDH a Slovensko oznámili odvolávanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. „Orgán Únie začal Dolinkovú vyšetrovať za zvýhodňovanie Penty,“ povedal poslanec PS Oskar Dvořák. Pripomenul, že zdravotníctvo podľa neho nikam neposunula. „O sestrách nepočujeme nič, kolabujúce ambulancie nerieši,“ dodal.  Podľa Dvořáka nevidí Dolinkovú ako dôveryhodnú ani premiér Robert Fico. „Veľké projekty nemocníc nezvláda, Fico ich dáva […]
Weniger als 1 Minute. min.

Opozičné strany PS, KDH a Slovensko oznámili odvolávanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. „Orgán Únie začal Dolinkovú vyšetrovať za zvýhodňovanie Penty,“ povedal poslanec PS Oskar Dvořák.

Pripomenul, že zdravotníctvo podľa neho nikam neposunula. „O sestrách nepočujeme nič, kolabujúce ambulancie nerieši,“ dodal. 

Podľa Dvořáka nevidí Dolinkovú ako dôveryhodnú ani premiér Robert Fico. „Veľké projekty nemocníc nezvláda, Fico ich dáva mimo rezortu,“ povedal. 

Opozičná strana SaS bola podľa Dvořáka pozvaná, no odmietli sa zúčastniť. „Na dôvody sa pýtajte SaS,“ dodal. 

Začínajú proces odvolania

Strany KDH, PS a koalícia SLOVENSKO, Za ľudí, Kresťanská únia momentálne zbierajú podpisy pod odvolávanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. 

Opozičné strany dnes na spoločnej tlačovej konferencii upozornili, že dôvodom na jej odvolanie je podľa nich nie len stopnutie výstavby projektu Rázsoch, ale aj to, že ministerka podľa opozície Dolinková ohrozuje prostriedky z Plánu obnovy. Tvrdia, že neprišla s riešeniami, ktoré by zlepšili zlú situáciu ambulancií, nemocníc a najmä slovenských pacientov.

Kľúčový projekt nemocnice z plánu obnovy bude stáť takmer pol miliardy eur. Zatiaľ nehlási problémy. Skutočne?

,,Počas pôsobenia ministerky Dolinkovej vo vedení rezortu zdravotníctva došlo k niekoľkým neodborným rozhodnutiam, očividnému nadŕžaniu voči súkromníkom pri zmene zaradenia kardiocentra Agel a nemocnice Bory do vyššej kategórie, či známy dodatok k zmluve pre nemocnicu v Spišskej Novej Vsi. Namiesto odpolitizovania, ktoré si ministerka dala do programového vyhlásenia vlády, už stihla odvolať 16 manažérov nemocníc a úradov a dosadiť si vlastné personálne nominácie,“ tvrdí poslanec KDH Peter Stachura. Spomínal aj pochybenia, ktoré podľa neho Dolinková urobila.

Kritizuje rezort v prípade meškania projektov v Pláne obnovy, napríklad centrálne riadenie nemocníc, ktoré už malo dávno začať.

Dotácie z Plánu obnovy

“Posledné kroky pani Dolinkovej sú len poslednou kvapkou v mori jej zlyhaní. Za šesť mesiacov nepohla so žiadnymi zásadnými problémami nášho zdravotníctva, a koná tak v príkrom rozpore so záujmami pacienta. Stále chýbajú tisícky sestier, kolabujú ambulancie, doplatky sú neúnosne vysoké, nemocnice sa naďalej zadlžujú a rozpadajú. Okrem toho ministerka svojimi rozhodnutiami ohrozuje naše spoločné peniaze z Plánu obnovy na výstavbu nových nemocníc. Súťaž na dotácie z Plánu obnovy, kde ministerka zvýhodnila Pentu už dokonca vyšetruje aj európsky Úrad pre boj proti podvodom,” dodáva poslanec Progresívneho Slovenska a podpredseda výboru parlamentu pre zdravotníctvo Oskar Dvořák.

Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať

Poslanec KDH František Majerský ako dôvody odvolávania udáva pochybenia v prípade zlého umiestnenia bodov záchrannej zdravotnej služby, ale aj definitívne ukončenie projektových prác na nemocnici Rázsochy.

,,Ministerka Dolinková svojvoľne, bez mandátu vlády, zmenila projektový zámer a národnú univerzitnú nemocnicu chce po novom stavať v Ružinove a na pôvodné miesto Rázsoch presunúť detskú nemocnicu. Týmto krokom oberá občanov o ďalšie roky, kedy by sa dočkali novej špičkovej koncovej nemocnice, pretože nemocnica v Ružinove by mala vyrásť najskôr v roku 2038. Navyše nevznikne komplexná koncová nemocnica s tisíckou lôžok a tým pádom ďalej pokračujeme v rozdrobovaní zdravotnej starostlivosti najvyššej úrovne v hlavnom meste,“ dopĺňa Majerský.

Navýšenie počtu lôžok

KDH kritizuje, že výstavbou nemocnice v Ružinove sa prakticky mierne navýšia lôžka, no po zatvorení nemocníc na Kramároch a v Starom meste sa univerzitná starostlivosť podľa nich nebude dať zabezpečiť bez nemocnice Bory. Tým štát stratí podľa opozície kontrolu nad časťou univerzitnej nemocničnej starostlivosti.

Hnutie SLOVENSKO už dlhodobo kritizuje „neschopnosť Zuzany Dolinkovej riadiť ministerstvo zdravotníctva“. 

„Výpočet zlyhaní ministerky Dolinkovej je veľmi dlhý. Pár dní po nástupe do funkcie zrušila garanciu maximálnych čakacích lehôt na operácie. Zvýhodnila nemocnice Penty a Agelu pri optimalizácii siete nemocníc. V rozpore s pravidlami udelila výnimku nemonici Penty v Spišskej Novej Vsi, čím ohrozila 212 miliónov eur z Plánu obnovy. Zrušila všetkým pacientom zubné benefity, vďaka ktorým státisíce rodín ušetrili ročne stovky eur. Vyvrcholením Dolinkovej amaterizmu a protipacientskeho konania je pochovanie projektu novej špičkovej Univerzitnej nemocnice Rázsochy,“ vyjadril sa exminister zdravotníctva a poslanec hnutia SLOVENSKO Marek Krajčí.

Vláda schválila vojenskú nemocnicu v Prešove. Obrana bude stavať aj škôlky, glosuje opozičný poslanec

Tvrdí, že politici Smeru a Hlasu 12 rokov ovládali ministerstvo zdravotníctva a „neboli schopní spustiť výstavbu Rázsoch“.

„Teraz nám sľubujú, že novú univerzitnú nemocnicu v Bratislave postavia, ale najskôr o 14 rokov a v absolútne nevhodnej lokalite. Už aj Robert Fico vidí, že zlyhaní ministerky Dolinkovej je viac, než je únosné, a preto už včera bolo neskoro na to, aby skončila,“ dodal Krajčí.

Hat Ihnen der Artikel gefallen? Unterstützen Sie SIA NEWS!

Ihre Unterstützung hilft uns, den Betrieb und die Weiterentwicklung des SIA NEWS-Systems fortzusetzen.
Vielen Dank für all Ihre Unterstützung.

Geben Sie einen gültigen Betrag ein.
Vielen Dank für Ihre Unterstützung.
Ihre Zahlung konnte nicht verarbeitet werden.
revolut banner

Kategorien

de_DE_formal