Zum Inhalt springen
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mehr anzeigen...

Generische Selektoren
Nur exakte Übereinstimmungen
Suche im Titel
Suche im Inhalt
Beitragstyp-Selektoren
Speisekarte

Londýn čaká veľký problém. Miliardy za otrokov?

www.slovanskenoviny.sk/rss Pätnásť krajín chce od Británie požadovať takmer 300 miliárd dolárov ako reparácie za obchod s otrokmi. Karibské krajiny sa rozhodli žiadať od Veľkej Británie reparácie za škody, spôsobené obchodom s otrokmi. Túto tému chcú nastoliť na stretnutí Karibskej komunity, ktoré sa bude konať na Samoe 21. októbra. Budú to miliardy Ako píše britský bulvárny denník Daily […]
Weniger als 1 Minute. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Pätnásť krajín chce od Británie požadovať takmer 300 miliárd dolárov ako reparácie za obchod s otrokmi.

Karibské krajiny sa rozhodli žiadať od Veľkej Británie reparácie za škody, spôsobené obchodom s otrokmi. Túto tému chcú nastoliť na stretnutí Karibskej komunity, ktoré sa bude konať na Samoe 21. októbra.

Budú to miliardy

Ako píše britský bulvárny denník Daily Mail, výška pohľadávok voči Londýnu predstavuje 206 miliárd libier šterlingov , alebo 270 miliárd dolárov. Podľa novín karibské krajiny prišli s touto iniciatívou po prejave premiérky Barbadosu Mie Mottleyovej na poslednom Valnom zhromaždení OSN. Povedala, že reparácie za otroctvo a kolonializmus by mali byť súčasťou nového „globálneho resetu“. Motleyová tvrdila, že Británia dlhuje jej krajine takmer 5 biliónov dolárov. Aj malá časť tejto sumy však môže zruinovať britskú ministerku financií Rachel Reevesovú, ktorá plánuje zvýšiť dane, aby zapchala „čiernu dieru“ v štátnom rozpočte vo výške 28 miliárd dolárov.

Právnici potvrdzujú

Daily Mail pripomínajú, že americkí právni experti už povedali, že 30 karibských krajín má právo na kompenzáciu za otroctvo a to nielen z Británie. Podľa správy zverejnenej minulý rok, ktorú zostavili sudcovia Medzinárodného trestného súdu, musí Spojené kráľovstvo zaplatiť reparácie vo výške 24 biliónov dolárov, z čoho 9,6 bilióna dolárov by malo ísť pre Jamajku.

Nech sa ospravedlnia!

Jamajka sa chystá požadovať od Británie reparácie za roky obchodovania s otrokmi, ako aj ospravedlnenie za jej koloniálnu éru. Uviedla to ministerka právnych záležitostí Jamajky Marlene Malahu Forteová, píše Skynews. „Pýtam sa, prečo sa úplne neospravedlniť? Je to preto, že možno budete musieť vrátiť bohatstvo odobraté ľuďom? Odobraté z miest, ktoré boli kolonizované? Kde boli ľudia zotročení?“, povedala Forteová.

Stačilo Londýna

Na budúci rok plánuje Jamajka stať sa republikou. K tomu sa uskutoční referendum o zmene ústavy. Kráľ Charles je podľa ministerky „pre nás stále viac cudzí“. Jamajka vyhlásila nezávislosť od Veľkej Británie 6. augusta 1962.

hlavnydennik.sk

Príspevok Londýn čaká veľký problém. Miliardy za otrokov? je zobrazený ako prvý na .

Hat Ihnen der Artikel gefallen? Unterstützen Sie SIA NEWS!

Ihre Unterstützung hilft uns, den Betrieb und die Weiterentwicklung des SIA NEWS-Systems fortzusetzen.
Vielen Dank für all Ihre Unterstützung.

Geben Sie einen gültigen Betrag ein.
Vielen Dank für Ihre Unterstützung.
Ihre Zahlung konnte nicht verarbeitet werden.
revolut banner

Kategorien

de_DE_formal