Zum Inhalt springen
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mehr anzeigen...

Generische Selektoren
Nur exakte Übereinstimmungen
Suche im Titel
Suche im Inhalt
Beitragstyp-Selektoren
Speisekarte

Olympijský ceremoniál má dohru v bulharskom homofóbnom zákone

Bulharsko sa inšpirovalo Maďarskom a prijalo zákon, ktorý zakazuje informovanie o LGBTI+ komunite. Podľa aktivistky ide o výsledok kultúrnej vojny spojenej s olympijským ceremoniálom. Bulharsko minulú stredu schválilo zmeny v zákone o vzdelávaní a rozšírilo ho o zákaz informovania o LGBTI+ komunite. Zákon teraz zakazuje „propagáciu, presadzovanie alebo podnecovanie akýmkoľvek spôsobom, priamo alebo nepriamo, vo vzdelávacom systéme myšlienok a názorov týkajúcich sa […]
Weniger als 1 Minute. min.

Bulharsko sa inšpirovalo Maďarskom a prijalo zákon, ktorý zakazuje informovanie o LGBTI+ komunite. Podľa aktivistky ide o výsledok kultúrnej vojny spojenej s olympijským ceremoniálom.

Bulharsko minulú stredu schválilo zmeny v zákone o vzdelávaní a rozšírilo ho o zákaz informovania o LGBTI+ komunite.

Zákon teraz zakazuje „propagáciu, presadzovanie alebo podnecovanie akýmkoľvek spôsobom, priamo alebo nepriamo, vo vzdelávacom systéme myšlienok a názorov týkajúcich sa netradičnej sexuálnej orientácie a/alebo inej ako biologickej rodovej identity“.

Komisár pre ľudské práva Michael O’Flaherty na platforme X napísal, že je „hlboko znepokojený nedávnym zákonom, ktorý prijal bulharský parlament a ktorý zakazuje tzv. propagandu LGBTI v školách“.

„Vyzývam prezidenta Radeva, aby ho nepodpísal,“ uviedol s tým, že úrady by mali riešiť diskrimináciu a nepriateľskú rétoriku voči LGBTI ľuďom, a to aj v období pred voľbami.

Novela, ktorú navrhla proruská strana Vazrazdane vyvolala v hlavnom meste protesty, pri ktorých demonštranti skandovali „hanba vám“.

K žalobe na Maďarsko za homofóbny zákon sa pridal historický počet krajín. Slovensko v zozname chýba

Orbánovu vládu žaluje pätnásť krajín EÚ, Európska komisia aj europarlament. Súd bude prvýkrát rozhodovať, či zákonom porušila základné hodnoty EÚ ako také. Slovensko ani Česko sa k žalobe nepridalo.

Bývalú komunistickú republiku čakajú už siedme parlamentné voľby za tri a pol roka. V bulharskej politickej diskusii a médiách sa často objavujú homofóbne myšlienky.

Zákonodarcovia obhajovali potrebu rýchlo konať v súvislosti s tým, čo považovali za „neprijateľnú normalizáciu netradičnej sexuálnej orientácie“ v nedávnej „propagande“.

Právnička Denica Ljubenova zo skupiny Deystvie pre práva LGBTI+ uviedla, že bulharský parlament využil atmosféru „kultúrnej vojny“ okolo olympijských hier v Paríži.

Tamojšia pravoslávna cirkev totiž verejne pranierovala otvárací ceremoniál, ktorý zahŕňal aj umelcov z LGBTI+ komunity. Bulharsko tiež odsúdilo alžírsku boxerku Imane Khelif a Taiwančanku Lin Yu-ting, olympioničky, ktoré podľa nich reprezentovali „iné pohlavie“.

Balkánska krajina neuznáva manželstvá ani partnerské zväzky osôb rovnakého pohlavia. Pri prijímaní zákona sa mohla inšpirovať Maďarskom, kde je obdobne zakázané zobrazovanie LGBTI+ ľudí v médiách. Kníhkupectvá napríklad predávajú knihy s dúhovými postavami zabalené vo fólii. Zákon čelí žalobe na Súdnom dvore EÚ.

Európska komisia sa k zákonu zatiaľ nevyjadrila. Zatiaľ čaká na podpis prezidenta.

Hat Ihnen der Artikel gefallen? Unterstützen Sie SIA NEWS!

Ihre Unterstützung hilft uns, den Betrieb und die Weiterentwicklung des SIA NEWS-Systems fortzusetzen.
Vielen Dank für all Ihre Unterstützung.

Geben Sie einen gültigen Betrag ein.
Vielen Dank für Ihre Unterstützung.
Ihre Zahlung konnte nicht verarbeitet werden.
revolut banner

Kategorien

de_DE_formal