Zum Inhalt springen
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mehr anzeigen...

Generische Selektoren
Nur exakte Übereinstimmungen
Suche im Titel
Suche im Inhalt
Beitragstyp-Selektoren
Speisekarte

Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu stojí svet na prahu nového veku elektriny

Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) stojí svet na prahu nového veku elektriny. Dopyt po fosílnych palivách dosiahne vrchol do konca desaťročia a prebytok zásob ropy a plynu by mohol podporiť investície do takzvanej zelenej energie, uviedla dnes agentúra vo svojom Výhľade svetovej energetiky. Upozornila však na vysokú mieru neistoty, pretože Blízkym východom a Ruskom, […]
Weniger als 1 Minute. min.

Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) stojí svet na prahu nového veku elektriny. Dopyt po fosílnych palivách dosiahne vrchol do konca desaťročia a prebytok zásob ropy a plynu by mohol podporiť investície do takzvanej zelenej energie, uviedla dnes agentúra vo svojom Výhľade svetovej energetiky.

Upozornila však na vysokú mieru neistoty, pretože Blízkym východom a Ruskom, kde sa ťaží ropa a zemný plyn, zmietajú konflikty. Tento rok sa tiež budú konať voľby v krajinách, ktoré predstavujú polovicu svetového dopytu po energii.

Posun do iného sveta energetiky

„V druhej polovici tohto desaťročia by nás vyhliadka na dostatočnejšie – alebo dokonca nadbytočné – dodávky ropy a zemného plynu v závislosti od vývoja geopolitického napätia posunula do veľmi odlišného sveta energetiky,“ uviedol výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol.

Prebytok zásob fosílnych palív by pravdepodobne viedol k zníženiu cien a mohol by umožniť krajinám venovať viac zdrojov na čistú energiu, čím by sa svet dostal do „veku elektriny“, dodal Birol.

Globálny dopyt po plyne stúpne tento aj budúci rok na nový rekord

Vlani bolo podľa IEA celosvetovo uvedené do prevádzky rekordné množstvo čistej energie, vrátane viac ako 560 gigawattov kapacity pre obnoviteľné zdroje.

Očakáva sa, že v tomto roku sa do čistej energie investujú približne dva bilióny dolárov, čo je takmer dvojnásobok čiastky investovanej do fosílnych palív.

Vrchol dopytu po rope

V scenári založenom na súčasnej politike vlád dosiahne celosvetový dopyt po rope pred rokom 2030 vrchol na úrovni takmer 102 miliónov barelov denne.

Do roku 2035 sa potom zníži späť na úroveň roku 2023, čo by bolo 99 miliónov barelov denne. Prispieť by k tomu mal najmä nižší dopyt v odvetví dopravy v dôsledku rastúceho využívania elektromobilov.

Medzinárodná agentúra pre energetiku upozorňuje na hroziaci prebytok ropy na trhu

Motorom dopytu po energii by podľa IEA mali byť klimatizácia. Rast teplôt a vyššie príjmy obyvateľov by mohli do roku 2050 zvýšiť záujem o ne o 280 percent.

Využívanie klimatizácií si podľa správy do roku 2030 vyžiada navyše 697 terawatthodín elektrickej energie, čo je viac ako trojnásobok dodatočného dopytu po počítačových dátových centrách. Elektromobily by si medzitým vyžiadali ďalších 854 terawatthodín, uviedla agentúra.

Podľa súčasného scenára IEA klesnú ceny ropy z 82 dolárov za barel v roku 2023 na 75 dolárov za barel v roku 2050. Ak by však vlády sledovali cieľ znižovať emisie v energetickom sektore na takzvanú čistú nulu, v roku 2050 by sa cena barelu mohla dostať až na 25 dolárov.

Hat Ihnen der Artikel gefallen? Unterstützen Sie SIA NEWS!

Ihre Unterstützung hilft uns, den Betrieb und die Weiterentwicklung des SIA NEWS-Systems fortzusetzen.
Vielen Dank für all Ihre Unterstützung.

Geben Sie einen gültigen Betrag ein.
Vielen Dank für Ihre Unterstützung.
Ihre Zahlung konnte nicht verarbeitet werden.
revolut banner

Kategorien

de_DE_formal