Zum Inhalt springen
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mehr anzeigen...

Generische Selektoren
Nur exakte Übereinstimmungen
Suche im Titel
Suche im Inhalt
Beitragstyp-Selektoren
Speisekarte

Ein beliebter Wasserspeicher in der Slowakei ist bereit für die Saison. Nach 5 Jahren werden Sie hier baden

Výborné správy pre obyvateľov okresu Lučenec. Portál teraz.sk informuje, že po piatich rokoch sa Lučenčania dočkajú plnohodnotnej letnej turistickej sezóny pri vodnej nádrži Ružiná. Vodohospodári a starostovia miestnych obcí potvrdili, že po troch rokoch od začiatku napúšťania nádrže po rekonštrukcii je v nej dostatok vody na kúpanie a vodné športy. Ružiná je pripravená „K dnešnému […]
Weniger als 1 Minute. min.

Výborné správy pre obyvateľov okresu Lučenec. Portál teraz.sk informuje, že po piatich rokoch sa Lučenčania dočkajú plnohodnotnej letnej turistickej sezóny pri vodnej nádrži Ružiná.

Vodohospodári a starostovia miestnych obcí potvrdili, že po troch rokoch od začiatku napúšťania nádrže po rekonštrukcii je v nej dostatok vody na kúpanie a vodné športy.

Ružiná je pripravená

„K dnešnému dňu je vodná stavba Ružiná naplnená na úrovni 252,96 metra nad morom, čo predstavuje naplnenie na 75 % celkového objemu. To sú len dva metre od jej možného maxima. Z vodohospodárskeho hľadiska je vodná stavba v rozmedzí minimálnej a maximálnej prevádzkovej hladiny a je pripravená na využívanie návštevníkmi,“ uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

V minulom roku pred letnou sezónou bola nádrž Ružiná naplnená približne na 36 % svojej kapacity. Pre nedostatok vody boli rekreačné aktivity, ako napríklad kúpanie, výrazne obmedzené. Samosprávy kritizovali tiež zarastené brehy, ktoré po vypustení nádrže pokryli náletové dreviny a burina.

Starosta obce Ružiná Jozef Líška uviedol, že v minulom roku sa v priehrade nedalo takmer vôbec kúpať. Poukázal na to, že všetko bolo zarastené a že tam boli kroviny. Voda však teraz stúpla rapídne nad očakávania. Líška dodal, že počas horúčav v minulosti bolo vody už aj menej. Okrem toho prezradil, že v roku 2024 chodia na priehradu napríklad surfisti, no vidieť bolo aj niekoľko plavcov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

S prácami na priehrade sa začalo už skôr

Obec Divín, nachádzajúca sa na severnej strane vodnej nádrže, vníma situáciu tento rok pozitívnejšie v porovnaní s minulým rokom.

„Očakávali sme, že naplnenie priehrady potrvá dva až tri roky. K tomu prispeli aj hojné zrážky počas minulej zimy a jarného obdobia. S cieľom pripraviť pláže sme začali čistiť brehy a dno nádrže ešte pred naplnením vody, aby sme zabezpečili, že všetko bude v súlade s prírodnými ochrannými predpismi, a aby odchádzajúci návštevníci boli spokojní,“ povedal starosta obce Ján Sivok.

K vybudovaniu vodnej nádrže Ružiná došlo medzi rokmi 1969 a 1973. Účelom jej výstavby bola protipovodňová ochrana, no okrem toho priehrada slúži tiež na rekreáciu. Radosť robí aj rybárom.

Vypustená z dôvodu rekonštrukcie bola priehrada ešte v roku 2019. K jej opätovnému napúšťaniu došlo až počas leta 2021.

Hovorca SVP Marián Bocák na záver dodal, že v tomto roku vodná stavba Ružiná oslavuje 50. výročie od spustenia prevádzky. Na základe toho sa bude v sobotu 22. júna konať deň otvorených dverí.

Der Beitrag Ein beliebter Wasserspeicher in der Slowakei ist bereit für die Saison. Nach 5 Jahren werden Sie hier baden erschien zuerst auf KRYPTO-MAGAZIN.

Hat Ihnen der Artikel gefallen? Unterstützen Sie SIA NEWS!

Ihre Unterstützung hilft uns, den Betrieb und die Weiterentwicklung des SIA NEWS-Systems fortzusetzen.
Vielen Dank für all Ihre Unterstützung.

Geben Sie einen gültigen Betrag ein.
Vielen Dank für Ihre Unterstützung.
Ihre Zahlung konnte nicht verarbeitet werden.
revolut banner

Kategorien

de_DE_formal