Zum Inhalt springen
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mehr anzeigen...

Generische Selektoren
Nur exakte Übereinstimmungen
Suche im Titel
Suche im Inhalt
Beitragstyp-Selektoren
Speisekarte

Slováci si začali dávať soľ pod posteľ. Tento nápad zachraňuje domácnosti

Nepríjemná vlhkosť sa občas vyskytuje v každej domácnosti. Mali by sme jej venovať pozornosť, pretože neriešená môže viesť k vzniku plesní na stenách. Často sa objavuje skrytá za nábytkom, kde sa jej najlepšie darí a my ju hneď neobjavíme. Plesne nielen ničia maľovku, ale majú nepriaznivý vplyv na zdravie nás všetkých. Najviac však škodí deťom, […]
2 min.

Nepríjemná vlhkosť sa občas vyskytuje v každej domácnosti. Mali by sme jej venovať pozornosť, pretože neriešená môže viesť k vzniku plesní na stenách. Často sa objavuje skrytá za nábytkom, kde sa jej najlepšie darí a my ju hneď neobjavíme. Plesne nielen ničia maľovku, ale majú nepriaznivý vplyv na zdravie nás všetkých. Najviac však škodí deťom, alergikom, astmatikom a starším ľuďom. A problémy spôsobujú aj našim zvieracím priateľom.

Vlhkosť sa v našich domovoch vyskytuje bez ohľadu na ročné obdobie. V zime sa s ňou potýkame, keď málo kúrime a vetráme, a v lete, keď sa viac potíme. Kombinácia tepla a vlhkosti je potom rajom pre plesne.

Ponúkame vám niekoľko lacných možností, ako sa s ňou vysporiadať. V prvom rade, samozrejme, vetrajte. V zime aspoň niekoľko minút denne a v lete celú noc.

Soľ je nielen lepšia ako zlato, ale aj lepšia ako vlhkosť.

Dajte kilo soli do nízkej širokej nádoby bez veka a umiestnite ju pod posteľ v spálni alebo v kuchyni. Soľ spoľahlivo zachytí a pohltí všetku prebytočnú vlhkosť v miestnosti. V skutočnosti je to jedna z najabsorbujúcejších látok v prírode. Vďaka nej budú vaše miestnosti čoskoro oveľa suchšie.

Môžete ju tiež nasypať do starej ponožky, zaviazať ju a zavesiť niekde v priestore. Napríklad na skrini alebo komode. Zlepšenie by ste mali zaznamenať už po dvoch dňoch. Ak zistíte, že soľ v nádobe sčernala alebo zvlhla, dosiahla maximálnu úroveň nasýtenia a musíte ju vymeniť. Viac vlhkosti už neznesie.

Nielen pre mačky

Môžete vyskúšať aj podstielku pre mačky. Logicky, aj ono má obrovskú schopnosť absorbovať vlhkosť. Umiestnite ho do škatule a dajte do vlhkej miestnosti. Najlepšie však na neprístupnom mieste. V opačnom prípade si vaše domáce zvieratá môžu myslieť, že ste ju tam dali pre ne.

Ak nechováte mačky, môžete si kúpiť silikagélovú podstielku v špecializovanom obchode. Sú to malé hladké priehľadné guľôčky, ktoré vôbec neprášia.

Sóda bojuje nielen proti špine, ale aj proti vlhkosti

Jedlá sóda má tiež absorpčné vlastnosti. Nasypte ju do misky a umiestnite napríklad na parapet. Keď stvrdne, je to znamenie, že splnila svoju úlohu a treba ju vymeniť za čerstvú.

Už nikdy nevyhadzujte malé balíčky okrúhleho silikagélu, ktoré nájdete v krabiciach od topánok alebo iných zakúpených predmetoch. Vložte ich do nádoby a nechajte ich ležať po miestnosti. Uvidíte, ako sa postupne nafúknu a zlepia, keď absorbujú vlhkosť.

Hat Ihnen der Artikel gefallen? Unterstützen Sie SIA NEWS!

Ihre Unterstützung hilft uns, den Betrieb und die Weiterentwicklung des SIA NEWS-Systems fortzusetzen.
Vielen Dank für all Ihre Unterstützung.

Geben Sie einen gültigen Betrag ein.
Vielen Dank für Ihre Unterstützung.
Ihre Zahlung konnte nicht verarbeitet werden.
revolut banner

Kategorien

de_DE_formal