Zum Inhalt springen
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mehr anzeigen...

Generische Selektoren
Nur exakte Übereinstimmungen
Suche im Titel
Suche im Inhalt
Beitragstyp-Selektoren
Speisekarte

Udrží si americký dolár svoje postavenie?

V posledných rokoch sa svetová ekonomika stretáva s výzvami, ktoré prinútili niektoré krajiny prehodnotiť svoju závislosť od amerického dolára ako dominantnej svetovej rezervnej meny. Tento trend, ktorý sa zrýchľuje v dôsledku geopolitických napätí, ekonomických sankcií a hľadania väčšej finančnej suverenity, naznačuje možný posun v globálnom finančnom systéme. Gita Gopinathová, prvá zástupkyňa výkonného riaditeľa Medzinárodného menového […]
Weniger als 1 Minute. min.

V posledných rokoch sa svetová ekonomika stretáva s výzvami, ktoré prinútili niektoré krajiny prehodnotiť svoju závislosť od amerického dolára ako dominantnej svetovej rezervnej meny. Tento trend, ktorý sa zrýchľuje v dôsledku geopolitických napätí, ekonomických sankcií a hľadania väčšej finančnej suverenity, naznačuje možný posun v globálnom finančnom systéme.

Gita Gopinathová, prvá zástupkyňa výkonného riaditeľa Medzinárodného menového fondu, poukázala na to, že pandémia COVID-19, konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou a obavy o národnú bezpečnosť sú hlavnými faktormi, ktoré vedú k prehodnoteniu role dolára. Napriek tomu, že dolár zostáva dominantnou menou v medzinárodných rezervách a obchodnom financovaní, svedčí o tom aj jeho takmer 60% podiel na svetových rezervách a 80% podiel na medzinárodných obchodných transakciách, krajiny ako Rusko a Čína sa snažia diverzifikovať svoje rezervy a obchodné vzťahy mimo amerického dolára.

Rusko, napríklad, sa aktívne snaží znížiť svoju závislosť na dolári v reakcii na ekonomické sankcie zo strany USA, ktoré boli uvalené v súvislosti s jeho vojenskými akciami na Ukrajine. Tento proces de-dolarizácie je považovaný za „nezvratný“ a je súčasťou širšieho úsilia o reštrukturalizáciu národného hospodárstva.

Brazília a Čína, členovia skupiny BRICS, ktorú tvoria aj Rusko, India a Južná Afrika, nedávno uzavreli dohodu o obchodovaní vo vlastných menách, čím sa snažia obísť dolár. Tento krok je súčasťou snahy o zníženie nákladov a podporu bilaterálneho obchodu a investícií. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva dokonca vyzval k vytvoreniu alternatívy k doláru pre obchodné vzťahy medzi krajinami BRICS.

Tieto kroky naznačujú, že niektoré krajiny sa snažia získať väčšiu kontrolu nad svojimi ekonomikami a zmenšiť svoju zraniteľnosť voči vonkajším šokom, ktoré môže spôsobiť závislosť od jednej meny. Zatiaľ čo niektorí experti predpovedajú postupný ústup dolára z jeho dominantnej pozície, iní upozorňujú, že takýto posun bude vyžadovať čas a koordinované úsilie viacerých krajín.

Vzhľadom na tieto vývoje je dôležité sledovať, ako sa bude situácia vyvíjať a aký dopad to bude mať na globálnu ekonomiku. Bude zaujímavé vidieť, či sa vytvorí nový finančný systém, ktorý bude viac reflektovať súčasnú geopolitickú a ekonomickú realitu, alebo či dolár si udrží svoju pozíciu ako kľúčová mena svetovej ekonomiky.

Zdroj: bitcoin

Beitrag Udrží si americký dolár svoje postavenie? wird zuerst angezeigt Kryptoblog24.

Hat Ihnen der Artikel gefallen? Unterstützen Sie SIA NEWS!

Ihre Unterstützung hilft uns, den Betrieb und die Weiterentwicklung des SIA NEWS-Systems fortzusetzen.
Vielen Dank für all Ihre Unterstützung.

Geben Sie einen gültigen Betrag ein.
Vielen Dank für Ihre Unterstützung.
Ihre Zahlung konnte nicht verarbeitet werden.
revolut banner

Kategorien

de_DE_formal