Zum Inhalt springen
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mehr anzeigen...

Generische Selektoren
Nur exakte Übereinstimmungen
Suche im Titel
Suche im Inhalt
Beitragstyp-Selektoren
Speisekarte

Zabudnutá rastlina z čias socializmu. Dajte si ju do spálne a bude priťahovať šťastie

29.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nnattalli). Myrta je rastlina, ktorá sa na Slovensku tešila veľkej obľube počas socialistickej éry. V posledných rokoch sa na vlne módy boho interiérov pomaly vracia do obľuby a je ozdobou nielen našich záhrad, ale aj terás a balkónov. Oplatí sa ju mať v dome najmä preto, že doň priťahuje […]
Weniger als 1 Minute. min.

29.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nnattalli).

Myrta je rastlina, ktorá sa na Slovensku tešila veľkej obľube počas socialistickej éry. V posledných rokoch sa na vlne módy boho interiérov pomaly vracia do obľuby a je ozdobou nielen našich záhrad, ale aj terás a balkónov. Oplatí sa ju mať v dome najmä preto, že doň priťahuje lásku a šťastie.

Myrtu obyčajnú možno pestovať v záhrade alebo doma.
Foto: shutterstock/nnattalli

Myrta obyčajná (Myrtus communis) je ker z čeľade myrtovitých, ktorý pochádza zo Stredomoria. Tvorí nízky ker typický pre slnečné a suché oblasti, ale pestuje sa na celom svete, aj na Slovensku. U nás je čoraz obľúbenejšou črepníkovou rastlinou.

Ako vyzerá myrta obyčajná?

Myrta kvitne od mája do septembra. Potom sa na rastline objavia biele päťpočetné kvety s tyčinkami, z ktorých sa na jeseň vyvinú podlhovasté jedlé plody vajcovitého tvaru.

Počas vegetačného obdobia potrebuje rastlina teplé, svetlé miesto a vlhký, úrodný substrát s kyslým pH. V našich podmienkach preto musí byť myrta v tomto období v interiéri, ale leto môže pokojne stráviť na balkóne alebo v záhrade.

Starostlivosť o myrtu

Starostlivosť o myrtu obyčajnú je pomerne jednoduchá. Nevyžaduje si pravidelný rez, ale možno ju tvarovať, najlepšie na jar. Tá, ktorú pestujeme v kvetináčoch, je však náchylná na choroby. Rastlinu majú bohužiaľ radi vošky, štítničky a vlnatky, ako aj hubové ochorenia. Zle reaguje aj na nadmerné zavlažovanie.

Kvety myrty majú intenzívnu vôňu a používajú sa okrem iného na výrobu parfumov.
Foto: shutterstock/bonchan

Myrta obyčajná vyzerá skvele v hlinených kvetináčoch alebo miskách a často sa používa aj na tvorbu bonsajov. Niet divu, že na vlne veľkého návratu interiérov v štýle boho je čoraz obľúbenejšia. Má aj ďalšiu prekvapivú výhodu!

Umiestnite myrtu do spálne a bude priťahovať lásku a šťastie

Myrta je rastlina známa a cenená už od staroveku – v Grécku bola zasvätená Afrodite. Od začiatku sa používala pri náboženských obradoch ako symbol nesmrteľnosti, lásky, vernosti, radosti a šťastia. V stredomorských krajinách bol dôležitou súčasťou svadobných kytíc.

Podľa umenia feng-šuej sa napríklad odporúča umiestniť myrtu do spálne, do štvorca zodpovedného za lásku, partnerstvo a vzťahy. Pri pohľade na interiér od dverí je to pravý horný roh spálne.

Podľa feng-šuej myrta zodpovedá za lásku, partnerstvo a vzťahy.
Foto: shutterstock/Amilat

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Túto rastlinu mala v socialistickom Československu na parapete každá babička. Priťahuje lásku a peniaze

Je to jedna z najzdravších kvetín do spálne. Hit socialistického Československa je opäť v obľube

Der Beitrag Zabudnutá rastlina z čias socializmu. Dajte si ju do spálne a bude priťahovať šťastie erschien zuerst auf Leidenschaft in dir.

Hat Ihnen der Artikel gefallen? Unterstützen Sie SIA NEWS!

Ihre Unterstützung hilft uns, den Betrieb und die Weiterentwicklung des SIA NEWS-Systems fortzusetzen.
Vielen Dank für all Ihre Unterstützung.

Geben Sie einen gültigen Betrag ein.
Vielen Dank für Ihre Unterstützung.
Ihre Zahlung konnte nicht verarbeitet werden.
revolut banner

Kategorien

de_DE_formal