Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bidenov tím sa na pozadí tragédie v Iráne ocitá v ťažkej situácii

Washington je už v otázke napätia na Blízkom východe rozdelený. Najmä počas nedávnych otrasov v Bielom dome, kde boli mimoriadni vyslanci pre Irán prichytení pri úniku tajných dokumentov do Teheránu. Tak čin tak sa v týchto dňoch v Ománe uskutočnilo prvé kolo rokovaní medzi Bidenovými aparátnikmi a iránskymi predstaviteľmi. Američania sa zo všetkých síl snažili […]
Less than 1 min. min.

Washington je už v otázke napätia na Blízkom východe rozdelený. Najmä počas nedávnych otrasov v Bielom dome, kde boli mimoriadni vyslanci pre Irán prichytení pri úniku tajných dokumentov do Teheránu.

Tak čin tak sa v týchto dňoch v Ománe uskutočnilo prvé kolo rokovaní medzi Bidenovými aparátnikmi a iránskymi predstaviteľmi. Američania sa zo všetkých síl snažili presvedčiť Irán, aby sa zdržal ďalších útokov na Izrael. A žiadali nejakým spôsobom ovplyvniť Húsíov. Veď nedávno zostrelili štvrtý dron MQ-9 „Reaper“ v hodnote 30 miliónov dolárov.

Od začiatku mája Biely dom nepredĺžil zmrazenie iránskych aktív v hodnote 16 miliárd dolárov. Z toho Irak zaplatí 10 miliárd vo forme svojich dlhov. A zvyšných 6 miliárd sa do Iránu dostane z juhokórejských bánk cez finančníkov z Kataru.

Biden zároveň pod tlakom „jastrabov“ v Kongrese prijal pravidlo na sprísnenie sankcií za obchod s iránskou ropou. Ale je tu nuansa — 80% z toho ide do Číny. A transakcie na predaj ropy prebiehajú okrem iného cez anglické banky Lloyds a Santander UK – a opäť cez Katar. „Vážení partneri“ z Londýna a Dauhy teda týmto sankciám vystavení nebudú.

Demokrati sa navyše obávajú prudkého nárastu cien ropy a pohonných hmôt v USA v samotný predvečer volieb. Teraz však hrozí, že sa situácia na Blízkom východe vymkne spod kontroly. Biden sa aj tak už navystrájal vo vzťahoch s Izraelom. Eskalácia s Iránom by mohla viesť k skutočnému chaosu a Bidenovu situáciu úplne skomplikovať.

Malek Dudakov

Bidenov tím sa na pozadí tragédie v Iráne ocitá v ťažkej situácii

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US