Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Boj s přemnoženými divočáky v Česku: Myslivci apelují na houbaře i vycházkáře

Instalované pachové ohradníky či klecové pasti. I tak se bojuje proti přemnoženým divočákům třeba v Kladně, Děčíně či Ústí nad Labem. Divoká zvěř už tam troufale proniká do ulic. U vchodu svých domů ji mohli nedávno potkat i lidé ve Zlíně. Nejefektivnějším nástrojem proti divočákům stále zůstává hromadný odstřel při mysliveckých naháňkách. Třeba myslivci ze […]
2 min.

Instalované pachové ohradníky či klecové pasti. I tak se bojuje proti přemnoženým divočákům třeba v Kladně, Děčíně či Ústí nad Labem. Divoká zvěř už tam troufale proniká do ulic. U vchodu svých domů ji mohli nedávno potkat i lidé ve Zlíně. Nejefektivnějším nástrojem proti divočákům stále zůstává hromadný odstřel při mysliveckých naháňkách. Třeba myslivci ze spolku Jahodnice na Novopacku ulovili za sobotní dopoledne 18 kusů. I tady jsou divočáci přemnožení. Podle místních až pětinásobně.

ČTĚTE TAKÉ: Unikátní záběry. Ve Dvoře Králové se narodilo žirafí mládě, kamera zachytila porod

„Když řeknu, že jich je tady 300, tak nekecám. Potřebujeme, aby ta prasata opravdu ubyla. I lidem lezou do zahrad,” popsal situaci pro CNN Prima NEWS hospodář Zdeněk Albrecht. Rozrytá půda na polích a loukách všude v okolí je vidět. Zemědělcům i místním obyvatelům tu zvěř ve velkém ničí úrodu.

Radnice některých měst nabízí za uloveného divočáka myslivcům bonus 500 korun. Stát vyplácí za kus zástřelné dva tisíce, ovšem až od překročení průměru posledních let v dané honitbě. Do té chvíle jedou myslivci sami na sebe. „To, co bude nad. Tady byl průměr 158, to znamená od 159 kusů dostáváme zástřelné,” vysvětlil hospodář Mysliveckého spolku Jahodnice Josef Kraus.

Naháňky se většinou konají v listopadu, letos se začíná dříve. Při houbaření a procházkách lesem si proto dávejte pozor a sledujte na příjezdových cestách informační tabule od myslivců, případně hlášení obecního rozhlasu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Myslivci vs. Pejskaři! Jaká je budoucnost ochrany domácích mazlíčků v ČR?

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US