Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

British King Charles III. met with a skirmish in the Australian Parliament

Austrálska domorodá senátorka Lidia Thorpeová v pondelok zvýšila hlas na britského kráľa Karola III., čím šokovala zhromaždených zákonodarcov a ďalších hodnostárov v pléne austrálskeho parlamentu v Canberre. Informuje o tom tlačová agentúra AFP. „Vráťte nám našu zem! Vráťte nám, čo ste nám ukradli!“ vyhlásila Thorpeová v pléne parlamentu. „Toto nie je vaša krajina, vy nie ste […]
Less than 1 min. min.

Austrálska domorodá senátorka Lidia Thorpeová v pondelok zvýšila hlas na britského kráľa Karola III., čím šokovala zhromaždených zákonodarcov a ďalších hodnostárov v pléne austrálskeho parlamentu v Canberre. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

„Vráťte nám našu zem! Vráťte nám, čo ste nám ukradli!“ vyhlásila Thorpeová v pléne parlamentu. „Toto nie je vaša krajina, vy nie ste môj kráľ,“ povedala nezávislá zákonodarkyňa a odsúdila to, čo označila za „genocídu“ pôvodných obyvateľov Austrálie zo strany európskych osadníkov.

Austrália bola britskou kolóniou viac ako 100 rokov, počas ktorých boli zabité tisíce domorodých Austrálčanov a celé komunity boli vysídlené. Krajina získala de facto nezávislosť v roku 1901, ale nikdy sa nestala plnohodnotnou republikou. Súčasnou hlavou štátu je britský kráľ Karol III.

Karol III. priletel do Austrálie. Návšteva opäť rozpútala debatu o ukončení monarchie

Panovník je na deväťdňovej ceste po Austrálii a Samoe. Ide o jeho prvú veľkú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu diagnostikovali rakovinu, čo mu začiatkom tohto roka zmenilo život.

Thorpeová je známa svojím ostrým odporom voči monarchii.

V roku 1999 sa Austrálčania iba tesne vyslovili proti odvolaniu kráľovnej – uprostred sporu o to, či jej nástupcu budú vyberať členovia parlamentu, a nie verejnosť.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US