Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Búrka Kirk zasiahla Pyrenejský polostrov a severozápad Európy, v noci príde do Nemecka

Európa sa potýka s následkami búrky Kirk, ktorá v utorok zasiahla Pyrenejský polostrov a pokračuje ďalej severozápadnou Európou až k Baltskému moru. Záchranné zložky zasahovali v tisíckach prípadov, ďalšie tisícky domácností sa ocitli bez prúdu, niekde bola prerušená železničná doprava. Búrka dnes zasiahla Francúzsko a štáty Beneluxu, v noci na štvrtok sa dostane nad Nemecko […]
Less than 1 min. min.

Európa sa potýka s následkami búrky Kirk, ktorá v utorok zasiahla Pyrenejský polostrov a pokračuje ďalej severozápadnou Európou až k Baltskému moru. Záchranné zložky zasahovali v tisíckach prípadov, ďalšie tisícky domácností sa ocitli bez prúdu, niekde bola prerušená železničná doprava. Búrka dnes zasiahla Francúzsko a štáty Beneluxu, v noci na štvrtok sa dostane nad Nemecko a bude postupovať až k Dánsku.

Kirk v utorok priniesol na severozápad Španielska vietor s rýchlosťou až 150 kilometrov za hodinu, ktorý spolu s výdatnými dažďami zaplavil cesty, spôsobil zosuvy pôdy, lámal stromy, rušil vlakové spoje a odkláňal leteckú dopravu. V severnej provincii Astúria od dnes platí červená výstraha kvôli vetru dosahujúcemu až 205 kilometrov za hodinu.

Silný vietor

V Portugalsku zaznamenali k dnešnému večeru vyše 2500 incidentov súvisiacich so zlým počasím a najmä silným vetrom, ktorý dosahoval rýchlosť až 110 kilometrov za hodinu.

Takmer 4000 členov integrovaného záchranného systému vychádzalo najčastejšie k pádom stromov a nezabezpečeným konštrukciám. Podľa úradov nie sú žiadni ranení, ľudia hlásili iba škody na majetku.

Hurikán Milton na Floride napácha veľké škody, varoval guvernér DeSantis. Štát zasiahne v noci

Vo Francúzsku platí oddnes v 34 departementoch oranžová výstraha varujúca pred dažďom, povodňami a vetrom. Ten na juhu krajiny dosahoval sily 211 kilometrov za hodinu.

Intenzívny dážď prechádza od západného pobrežia na severovýchod krajiny a hrozí, že za jeden deň spadne mesačný úhrn zrážok. V parížskom regióne môžu nastať komplikácie v železničnej doprave. Výstraha sa skončí v noci na štvrtok.

Posun na východ

Východ Británie vrátane jej južných grófstiev môže zasiahnuť vietor so silou 163 kilometrov za hodinu a výdatný dážď, kým sa tlaková nižšie presunie na východ. Štáty Beneluxu kvôli nepriaznivému počasiu vyhlásili oranžovú a červenú výstrahu.

Nemecká meteorologická služba vo štvrtok očakáva silné búrky a poryvy vetra o sile až 100 kilometrov za hodinu. Agentúra varovala, že treba počítať s výraznými dopravnými obmedzeniami. Vietor by mal postupne slabnúť a posúvať sa smerom na severovýchod.

V oblasti Baltského mora je vydaná žltá výstraha pred vetrom o sile víchrice. „Akonáhle Kirk dorazí do Švédska, bude búrka veľmi oslabená. V zásade pôjde len o bežnú jesennú tlakovú níž, „povedal švédsky hydrometeorológ Viktor Bergman.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US