Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ceny ropy klesli o viac ako sedem percent. Vývoj ovplyvnilo najmä spomaľovanie rastu v Číne

Ceny ropy v piatok klesli a za celý týždeň si odpísali viac ako sedem percent. Vývoj ovplyvnilo najmä spomaľovanie hospodárskeho rastu v Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom komodity. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v novembri uzavrel v piatok obchodovanie pri cene 69,22 dolára (63,81 eura). To bolo […]
Less than 1 min. min.

Ceny ropy v piatok klesli a za celý týždeň si odpísali viac ako sedem percent. Vývoj ovplyvnilo najmä spomaľovanie hospodárskeho rastu v Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom komodity.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v novembri uzavrel v piatok obchodovanie pri cene 69,22 dolára (63,81 eura). To bolo o 1,45 dolára alebo 2,05 percenta menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena decembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 1,39 dolára centov alebo 1,87 percenta na 73,06 dolára za barel.

Za celý týždeň oba kontrakty zdraželi o viac ako jedno percento. Za celý týždeň cena Brentu klesla o viac ako sedem percent a WTI o približne osem percent.

Oba kontrakty zaznamenali najväčší týždenný pokles od 2. septembra, keď Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) znížili svoje prognózy globálneho dopytu v tomto aj budúcom roku.

Čínske hospodárstvo rástlo v treťom štvrťroku najpomalšie od začiatku minulého roka. Produkcia čínskych rafinérií zároveň v septembri klesla šiesty mesiac po sebe, čo odrážalo nižšiu spotrebu palív a oslabenie v širšej ekonomike.

V USA podľa údajov Úradu pre energetické informácie (EIA) produkcia ropy minulý týždeň prekonala ďalší rekord, keď v týždni do 11. októbra dosiahla v priemere 13,5 milióna barelov denne (bpd), čo prekonalo skoršie maximum na úrovni 13,4 milióna bpd zaznamenané pred dvomi mesiacmi. EIA tiež oznámila, že zásoby ropy, benzínu a destilátov v USA minulý týždeň klesli.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US