Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čína postavila 160 kilometrů dálnice – výhradně s drony a roboty

Mnozí z nás si ještě pamatují časy, kdy byla Čína prezentována jako spíše zaostalá země, což ovšem dávno není pravda. Zdá se, že k „nerůstu“ se rozhodl jen Západ, který se ubírá cestou deindustrializace ve jménu nového klimatického náboženství. Zatímco Západ zakazuje brčka, požaduje stupidní bezpečnostní kroužky na uzávěry lahví a nabízí  na výběr více […]
Less than 1 min. min.

Mnozí z nás si ještě pamatují časy, kdy byla Čína prezentována jako spíše zaostalá země, což ovšem dávno není pravda. Zdá se, že k „nerůstu“ se rozhodl jen Západ, který se ubírá cestou deindustrializace ve jménu nového klimatického náboženství.

Zatímco Západ zakazuje brčka, požaduje stupidní bezpečnostní kroužky na uzávěry lahví a nabízí  na výběr více než sto pohlaví, Čína je mílovými kroky napřed v naprosto každém ohledu.

Kolem 160 kilometrů dálnice prý bylo nyní postaveno výhradně s pomocí dronů a robotů – bez lidských pracovníků.

Čína se dosud spoléhala především na fyzickou a duševní práci lidí, která je masově využívána, bude však pravděpodobně první zemí, která na velkých stavebních projektech úplně nahradí lidi roboty.

Podle čínských zdrojů 27. září Hubei Communications Investment jako projektový kontrolor, generální dodavatel China Railway 11th Bureau a stavební společnost Liaoning Guotai Road and Bridge společně dokončili první projekt výstavby silnice pouze za použití robotů a dronů.

Pokud nejde jen o propagandu, jde o milník, kterým světová velmoc Čína dále rozšiřuje svůj nárok na vedení.

Bohužel z dostupných zdrojů není jasné, jak dlouho tato výstavba trvala.

Dále již text Chena Kojiry, který byl publikován v angličtině na sociální síti X:

Bezobslužné stavební čety vyasfaltovaly a převálcovaly 157,79 km dlouhý úsek dálnice Peking-HK a dokončily tak první plně bezobslužný silniční projekt na světě

Odpoledne 27. září řídicí projekt dláždění Hubei Communications Investment, generální dodavatel projektu China Railway 11th Bureau a stavební jednotka Liaoning Guotai Road and Bridge společně dokončili bezobslužné sdružené inteligentní asfaltování a válcování povrchu na silnici velké šířky. Všechny tyto skupiny jsou ve vlastnictví státu.

Stroje poskytla Sany Group, společnost se smíšeným vlastnictvím, která úspěšně provedla první bezobslužnou demonstraci v oblasti silničního stavitelství na největší šířce a měřítku silnic v oboru, což znamená nový krok v oblasti inteligentní výstavby dálnic v Číně.

Vysokorychlostní povrchová výstavba má extrémně vysoké požadavky na válcovací zařízení a provozní techniku. Tentokrát bylo nasazeno několik nejmodernějších bezobslužných silničních zařízení od Sany, včetně 20 metrů širokého finišeru, šesti 13tunových dvojitých ocelových válců a tří 30tunových gumových kolových válců.

Formace 1+3+3+3 tvořila obrovskou konstrukční četu, která byla řízena standardizovaným způsobem pomocí inteligentních dispečerských algoritmů.

Polohovací systém Beidou s přesností na centimetry a vlastní komunikační síť s nízkou latencí umožnily plánování optimální trasy pro vozový park v reálném čase a přitom přísně dodržovaly požadavky procesu válcování. To umožnilo dosáhnout těsného sledu a pomalého válcování, což zamezilo defektům nebo podtlaku a zajistilo vysokou kvalitu válcování.

Zvláště pozoruhodné je, že SAP200C-10, velkorozměrový bezobslužný finišer od Sany, dosáhl během této stavební fáze unikátní asfaltové pokládky o šířce 19,25 metru. To představuje průlom v tuzemském i mezinárodním silničním stavitelství.

SAP200C-10 je stavební zařízení určené pro velkoplošné asfaltování na dálnicích se dvěma až čtyřmi jízdními pruhy. V tomto projektu velkorozměrový SAP200C-10 nejen výrazně zvýšil rychlost výstavby a snížil počet spojů, ale také zlepšil rovnost a odolnost povrchu vozovky.

Roje dronů Sany použité v tomto projektu byly schopny přesně detekovat a lokalizovat obrubníky pomocí vysoce přesných algoritmů pro sledování dráhy a vlastních vysoce přesných polohovacích systémů fúzních senzorů.

Tím bylo ve skutečnosti dosaženo „0“ operace od okraje k okraji. Malý váleček na lemování nebyl nutný a povrch vozovky byl vytvořen v jednom kroku, což výrazně zlepšilo efektivitu a kvalitu.

Bezpečnost na místě je nejvyšší prioritou a pro roje dronů je to ještě důležitější. Flotila bezpilotních strojů zaznamenává v reálném čase provozní stav všech zařízení a informace o překážkách v okolí.

Drony jsou vybaveny několika redundantními bezpečnostními strategiemi, jako jsou: kooperativní zabezpečení, elektronické ploty, systémy nouzového zastavení, systémy detekce a vyhýbání se překážkám.

V závislosti na úrovni rizika lze zařízení zpomalit, zastavit nebo nouzově zastavit v reálném čase, aby byla zajištěna bezpečnost provozu.

Tento pokus je nepochybně významným průlomem v tradiční technologii pokládání asfaltového povrchu a znamená dvojnásobný pokrok v čínské technologii výstavby silnic, pokud jde o šířku a efektivitu.

 

 

Ohodnoťte tento příspěvek!

[Celkem: 2 Průměrně: 5]

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US