Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čo treba vedieť o letoch do Košíc? V hre je šesť alternatív, ktoré sa Rážovi núkajú, časť nedáva zmysel

Štát sa rozhodol, že Slovensko potrebuje letecké spojenie dvoch najväčších miest v krajine. Projekt zároveň plánuje podporiť aj finančne – kto sa doň pustí, získa dotácie. Možností, ako pristupovať k prevádzke ohlásenej linky, je niekoľko. Každá má svoje špecifiká a do veľkej miery by ovplyvnila povahu – a nakoniec aj komerčnú úspešnosť spojenia. HN sa pozreli na šesť […]
Less than 1 min. min.

Štát sa rozhodol, že Slovensko potrebuje letecké spojenie dvoch najväčších miest v krajine. Projekt zároveň plánuje podporiť aj finančne – kto sa doň pustí, získa dotácie.

Možností, ako pristupovať k prevádzke ohlásenej linky, je niekoľko. Každá má svoje špecifiká a do veľkej miery by ovplyvnila povahu – a nakoniec aj komerčnú úspešnosť spojenia. HN sa pozreli na šesť alternatív, vysvetľujú ich výhody a nevýhody a to, aká je pravdepodobnosť konkrétneho scenára.

1. Nový národný dopravca

Ide o možnosť, ktorá reálne v hre nie je. Prípadný vznik nových národných aerolínií sa už nevyskytuje ani ako naratív znejúci z prostredia SNS, respektíve od Andreja Danka. Ten tému živil najmä v rokoch 2016 až 2017.

Slovensko prišlo o národného dopravcu rozdelením Československa. Vtedajšie ČSA si prisvojila Praha. V roku 1995 došlo k vzniku Slovenských aerolínií, zakladal ich Viliam Veteška z HZDS. Projekt v roku 2007 definitívne skončil a jeho fungovanie sa skutočným národným aerolíniám iba podobalo.

Neslávne dopadli aj ďalšie spoločnosti so slovenskou registráciou: Air Slovakia, Danube Wings či Seagle Air. Jedinými skutočne životaschopnými aerolíniami boli Sky Europe. Počas ich fungovania zažívalo Slovensko zlatú éru letectva, no firma bola po celý čas existencie, teda v rokoch 2001 až po krach v roku 2009, vo veľmi zlej ekonomickej kondícii.

Marketingovou vlajkovou loďou leteckej spoločnosti bolo práve spojenie Bratislava – Košice. V „najlepších časoch“ lietal Sky Europe medzi našimi top mestami trikrát denne s prúdovým Boeingom 737. Dokázal ho aj naplniť – avšak zvyčajne študentmi, ktorým ponúkal letenky často za symbolických pár stoviek korún.

O možnom pokuse vzkriesiť národného dopravcu v slovenských farbách dnes už nehovorí v podstate nikto. Projekt by bol extrémne finančne nákladný a s otáznou perspektívou. Trh praje etablovaným hráčom združeným vo veľkých alianciách. Nak…

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US