Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ekvádorské úrady potlačili vzburu vo väznici, z ktorej ušiel šéf gangu

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informuje o tom agentúra AFP. „Znovu sme získali kontrolu (nad väznicou),“ uviedol ekvádorský prezident Daniel Noboa v noci na štvrtok na sociálnej sieti X. Zároveň poďakoval bezpečnostným zložkám za ich statočnosť, profesionalitu a rýchlosť, vďaka […]
Less than 1 min. min.

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informuje o tom agentúra AFP.

„Znovu sme získali kontrolu (nad väznicou),“ uviedol ekvádorský prezident Daniel Noboa v noci na štvrtok na sociálnej sieti X.

Zároveň poďakoval bezpečnostným zložkám za ich statočnosť, profesionalitu a rýchlosť, vďaka ktorým sa podarilo najnovšiu vzburu zastaviť skôr, než eskalovala.

V Ekvádore zastrelili najmladšiu starostku v histórii krajiny, mala 27 rokov

Vzburu vo väznici začala skupina trestancov, uviedla na X ekvádorská väzenská služba SNAI. Novinári agentúry AFP počuli z väznice streľbu. Budova tohto väzenia je pritom súčasťou rozsiahleho nápravnovýchovného komplexu, odkiaľ začiatkom januára ušiel šéf drogového gangu Adolfo „Fito“ Macías, ktorý je doteraz na úteku.

Macías bol uväznený v roku 2011 a odpykával si 34-ročný väzenský trest za podiel na činnosti zločineckej organizácie, predaj drog a vraždu. Jeho útek spôsobil vzbury v mnohých ekvádorských väzeniach a v jeho dôsledku prepuklo aj pouličné násilie, za ktorým stáli členovia gangov.

Prezident Noboa v snahe obnoviť poriadok zaviedol v Ekvádore výnimočný stav a vyhlásil, že krajine je vo vojne s gangami, pričom do operácie nasadil vyše 20-tisíc vojakov.

Ekvádor bol kedysi považovaný za baštu stability v Latinskej Amerike, no dostal sa do krízy v dôsledku rozširovania aktivít cezhraničných kartelov, ktoré začali využívať ekvádorské prístavy na pašovanie drog do Spojených štátov a Európy. 

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US