Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Guinness perník na plech. Šťavnatý koláčik s chuťou exkluzívneho piva

Guinness perník je jedným z tých dezertov, ktoré si svojou výraznou chuťou a nádhernou vôňou dokážu získať srdcia všetkých, ktorí ho ochutnajú. Tento perník nie je len obyčajným sladkým dezertom, ale je to skutočný zážitok pre chuťové poháriky, ktorý v sebe nesie bohatstvo korenín a jedinečnú hĺbku tmavého piva Guinness. Perník ako taký má dlhú […]
Less than 1 min. min.

Guinness perník je jedným z tých dezertov, ktoré si svojou výraznou chuťou a nádhernou vôňou dokážu získať srdcia všetkých, ktorí ho ochutnajú. Tento perník nie je len obyčajným sladkým dezertom, ale je to skutočný zážitok pre chuťové poháriky, ktorý v sebe nesie bohatstvo korenín a jedinečnú hĺbku tmavého piva Guinness.

Perník ako taký má dlhú históriu, ktorá siaha až do stredoveku, kedy sa začal používať na osladenie med, zázvor a ďalšie koreniny. Tento recept však posúva tradičný perník na novú úroveň pridaním Guinnessu – ikonického írskeho piva, ktoré svojou robustnou chuťou a jemnou horkosťou vytvára dokonalý kontrast k sladkým a korenistým tónom perníka. Guinness dodáva tomuto dezertu nezameniteľný charakter a hĺbku, ktorá sa postupne rozvíja pri každom súste.

Ďalším kľúčovým prvkom tohto perníka je zlatý sirup, ktorý nahrádza tradičný med alebo melasu. Zlatý sirup, populárny najmä vo Veľkej Británii, prináša jemnú karamelovú chuť, ktorá sa perfektne snúbi s tmavým cukrom a korením, ako sú zázvor, škorica a klinčeky. Táto kombinácia vytvára v ústach dokonalú harmóniu chutí, ktorá vás prenesie do teplej a útulnej atmosféry.

Perník je výnimočne vlhký a nadýchaný vďaka pridaniu kyslej smotany a vajec do cesta, čo zaisťuje, že každý kúsok je plný chuti a textúry. Pečenie pri nižšej teplote umožňuje, aby sa všetky chute dokonale prepojili a aby perník získal jemný lesk na povrchu, ktorý ho robí ešte príťažlivejším.

Tento Guinness perník je ideálnym dezertom na zimné večery, sviatočné príležitosti alebo ako sladký darček pre milovníkov piva a netradičných chutí. Jeho chuť sa postupne rozvíja, a preto je ideálne ho nechať odležať, čím sa všetky ingrediencie dokonale prepoja. Perník môžete podávať samotný, ale skvele sa hodí aj k šálke horúcej kávy alebo čaju, prípadne so zmrzlinou či šľahačkou.

Guinness perník recept

Ingrediencie

10 lyžíc masla, plus trocha na vymastenie formy

1 šálka zlatého sirupu (napr. Lyle’s Golden Syrup) poprípade med alebo melasa

1 šálka a 2 lyžice tmavého hnedého cukru

1 šálka Guinness

2 lyžičky mletého zázvoru

2 lyžičky mletej škorice

1/4 lyžičky mletých klinčekov

2 šálky hladkej múky

2 lyžičky sódy bikarbóny

1 a 1/4 šálky kyslej smotany

2 vajcia

Postup

Predhriatie rúry: Predhrejte rúru na 160°C. Vyložte formu papierom na pečenie a vymastite ju maslom.

Príprava perníkovej zmesi: Vložte maslo, zlatý sirup, tmavý hnedý cukor, Guinness, zázvor, škoricu a mleté klinčeky do hrnca. Na miernom ohni jemne roztopte všetky suroviny, pričom občas premiešajte.

Príprava cesta: Zložte hrniec z ohňa a postupne vmiešajte múku a sódu bikarbónu. Trpezlivo a dôkladne šľahajte, aby ste odstránili všetky hrudky. V odmernej nádobe si zmiešajte kyslú smotanu a vajcia. Túto zmes postupne pridajte do perníkovej zmesi, pričom opäť dôkladne šľahajte, kým nedosiahnete hladké cesto.

Pečenie: Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte približne 45 minút. Keď je perník hotový, bude v strede krásne nadýchaný a jemne oddelený od okrajov formy. Perník nechajte úplne vychladnúť predtým, než ho nakrájate.

Guinness perník otázky a odpovede

Môžem použiť iné pivo namiesto Guinnessu?

Guinness je známy svojou bohatou, tmavou chuťou, ktorá dodáva perníku jeho charakteristickú hĺbku a jemnú horkosť. Ak však nemáte Guinness alebo chcete experimentovať, môžete použiť iné tmavé pivo, ako je porter alebo stout.

Čo je zlatý sirup a kde ho môžem zohnať?

Zlatý sirup je hustý cukrový sirup s jemnou karamelovou chuťou, ktorý je populárny najmä vo Veľkej Británii. Nájdete ho v špecializovaných obchodoch s potravinami alebo online. Ak ho nemáte k dispozícii, môžete ho nahradiť medom, javorovým sirupom alebo melasou, ale vedzte, že výsledná chuť bude mierne odlišná.

Môžem perník pripraviť vopred?

Áno, tento perník môžete upiecť až týždeň dopredu. Skladovanie v pergamenovom papieri a plastovej fólii v uzatvorenej nádobe mu umožní získať ešte bohatšiu a komplexnejšiu chuť. V skutočnosti je tento perník často ešte chutnejší po niekoľkých dňoch odležania.

Dá sa Guinness perník zmraziť?

Áno, perník môžete zmraziť. Zabaľte ho do pergamenového papiera a potom do dvojitej vrstvy hliníkovej fólie, aby ste zabránili vzniku mrazových kryštálov. V mrazničke vydrží až 3 mesiace. Pred podávaním ho nechajte rozmraziť na mriežke pri izbovej teplote 3-4 hodiny.

Ako najlepšie podávať Guinness perník?

Guinness perník je vynikajúci samotný, ale môžete ho podávať aj s doplnkami, ako sú šľahačka, vanilková zmrzlina alebo crème fraîche. Pre extra lahodný zážitok ho môžete posypať práškovým cukrom alebo pokvapkať karamelovou omáčkou.

Čo robiť, ak nemám kyslú smotanu?

Kyslá smotana pridáva perníku vlhkosť a jemnosť. Ak ju nemáte, môžete ju nahradiť gréckym jogurtom, crème fraîche alebo dokonca kyslým mliekom. Tieto náhrady fungujú podobne a udržia perník vláčny.

Môžem pridať do perníka ďalšie koreniny?

Áno, môžete experimentovať s pridaním ďalších korenín, ako je muškátový oriešok, aníz alebo kardamóm, aby ste získali rôzne chuťové variácie. Uistite sa však, že nepridávate príliš veľa, aby ste neprebili pôvodnú chuť perníka.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Guinness perník na plech. Šťavnatý koláčik s chuťou exkluzívneho piva je zobrazený ako prvý na World recipes.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US