Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Gymnazisti z Trenčína a Banskej Bystrice zažili deň bez vyučovania

Atraktívne témy, neformálna atmosféra a žiadni pedagógovia: Ako zaujať stredoškolákov v prevencii závislostí.
Less than 1 min. min.

22.10.2024 (SITA.sk) – Atraktívne témy, neformálna atmosféra a žiadni pedagógovia: Ako zaujať stredoškolákov v prevencii závislostí.

H3KNISA prináša moderný a inovatívny prístup k prevencii fajčenia medzi stredoškolákmi, ktorý sa výrazne odlišuje od tradičných metód. Namiesto klasických prednášok a zákazov sú v rámci programu organizované motivujúce diskusie s inšpiratívnymi osobnosťami z generácie tretieho tisícročia (3K). Tento „deň bez vyučovania“ je u študentov aj pedagógov veľmi obľúbený pre svoju otvorenú, neformálnu a interaktívnu formu. V októbri program pokračoval na ďalších školách – konkrétne na 1. súkromnom banskobystrickom gymnáziu a trenčianskom gymnáziu FUTURUM, kde sa stretol s veľkým záujmom a pozitívnymi ohlasmi.

Prečo je dôležité riešiť fajčenie medzi mladými?

Na Slovensku fajčí približne 20 % dospelej populácie, pričom až 90 % fajčiarov začína fajčiť ešte v tínedžerskom veku. Štatistiky ukazujú, že na stredných školách pravidelne fajčí 26 % mladých ľudí vo veku 15 – 17 rokov. Projekt H3KNISA sa preto zameriava práve na túto vekovú skupinu, pretože prevencia je kľúčová ešte počas ich štúdia.

Nový prístup: Bez vyučovania, v malých komunitách a bez pedagógov

H3KNISA je výsledkom niekoľkomesačnej prípravy iniciatívy Na veku záleží, ktorá projekt vytvorila v spolupráci s pedagógmi, odborníkmi na závislosti, influencermi a mladými ľuďmi. Študentov už nelákajú príkazy, zákazy ani tradičné formy vzdelávania o rizikách fajčenia. Skôr uprednostňujú diskusie v malých skupinách, kde môžu otvorene debatovať a počúvať autority, ktoré poznajú a rešpektujú – často osobnosti z ich vlastnej generácie.

Koncept H3KNISA je založený na odporúčaniach Európskej komisie a na piatich kľúčových princípoch:

Atraktívne témy, ktoré študentov zaujímajú.
Rovesnícky prístup zameraný na generáciu 3K.
Workshopy v malých skupinách.
Žiadni pedagógovia.
Nenásilné zakomponovanie problematiky fajčenia.

Témy, ktoré študentov zaujímajú: podnikanie, financie, sebaláska a ďalšie

Podľa Matúša Okajčeka, influencera známeho ako To je ten náš Matúš a ambasádora H3KNISA, sú témy workshopov starostlivo vybrané na základe prieskumu medzi študentmi a pedagógmi. Medzi najobľúbenejšie témy patria podnikanie, financie, duševné zdravie, ekológia, sebaláska či sexuálna výchova. Cieľom je priniesť študentom priestor na otvorené diskusie o témach, ktoré sú pre nich skutočne relevantné.

Lektori projektu: Inšpiratívne osobnosti mladých

Lektormi projektu sú známi influenceri a mladí ľudia, ktorých študenti poznajú a uznávajú. V rámci H3KNISA si môžu študenti vybrať 3 workshopy zo 14, na ktorých diskutujú v neformálnom prostredí s osobnosťami ako Bekim, Matúš Okajček, či influenceri ako LaFlorita or Filip Schlosser. Medziďalších lektorov patria Matej Pančík a Simi Jurovatá z OZ Mladí, Lucia Bogdányová z OZ Chuť žiť, Maroš Mušinka a Marek Hanus z OZ Prima, Denis zo Sexuálnej výchovy, travel blogger Rado Hoppej Nie je túra bez Štúra, rapper Lyrik H, tréner Marek Keveš a Viliam Štaigár z Jovitepu a Martin Jakubis z Haluškárne, ktorí rozbehli podnikanie na strednej škole.

Úspech na stredných školách

Projekt H3KNISA už navštívil 26 škôl po celom Slovensku, pričom viac ako 5 600 študentov sa zúčastnilo na 930 workshopoch. Záujem zo strany stredných škôl stále rastie a každá stredná škola na Slovensku sa môže do projektu prihlásiť prostredníctvom webovej stránky www.h3knisa.sk.

Informačný servis

More on topics: H3KNISA, PR
Source: SITA.sk – Gymnazisti z Trenčína a Banskej Bystrice zažili deň bez vyučovania © SITA All rights reserved.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US