Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Havlík je podľa kresťanských demokratov morálnou posilou Slovákov, zúčastnia sa jeho blahorečenia

Ako KDH pripomenulo, Havlík bol mladý človek, ktorý tajne študoval teológiu a chcel vstúpiť do rehole Vincentínov.
Less than 1 min. min.

31.8.2024 (SITA.sk) – Kresťanskí demokrati sa v sobotu zúčastnia blahorečenia, Ján Havlík je podľa nich morálnou posilou občanov Slovenska. Blahorečenie sa koná v Šaštíne, kde členovia Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) vzdajú hold tomuto mučeníkovi komunistického režimu.

Ako KDH pripomenulo, Havlík bol mladý človek, ktorý tajne študoval teológiu a chcel vstúpiť do rehole Vincentínov.

KDH bude stáť na strane slobody

„V roku 1951 ho však so spolubratmi zatkla ŠTB a mučením sa od neho snažila získať priznanie k ,,protištátnej činnosti,“ za ktorú bol v roku 1953 vo vykonštruovanom procese odsúdený na desať rokov väzenia v uránových baniach a v pražskej Ruzyni. Prepustený bol s vážne podlomeným zdravím a o tri roky neskôr zomrel ako 37-ročný,“ priblížili kresťanskí demokrati.

Predseda KDH Milan Majerský pripomína, že KDH je postavené na odkaze členov podzemnej Cirkvi, ktorých prenasledoval totalitný komunistický režim. „Preto sme vždy stáli a budeme stáť na strane slobody, spravodlivosti a demokracie na Slovensku a aj vo svete,“ doplnil Majerský.

Kritika vlády

„Mnohí členovia KDH majú podobné príbehy ako zažil Ján Havlík vo svojich rodinách vrátane tej mojej,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) s tým, že preto sú kresťanskí demokrati citliví na porušovanie ľudských práv a ochranu dôstojnosti.

KDH pripomenulo, že viaceré zdroje dokazujú, že kresťania sú najviac prenasledovanou náboženskou skupinou na svete.

„Správa Pápežskej nadácie ACN o prenasledovaní kresťanov si všíma aj takzvanú mäkkú perzekúciu, ktorá je na vzostupe aj v západných krajinách. Považujeme za smutné, že aj dnes, toľko rokov po tom, čo komunistický režim zničil životy mnohých vlastných občanov, sa naši vládni predstavitelia otvárajú pôsobeniu Ruska a Čínskej komunistickej strany,“ dodala Lexmann.

Omšu bude celebrovať kardinál Semeraro

Majerský uzavrel, že príbeh Havlíka, ktorého neprávom väznili a mučili k smrti, je veľkou výstrahou, aby ľudia nikdy nevzdávali boj za slobodu a nedopustili návrat totality v akejkoľvek podobe.

Svätú omšu bude celebrovať kardinál Marcello Semeraro z Vatikánu, na slávnosti bude prítomný aj arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský a ďalší predstavitelia cirkvi.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Blahorečenie, Komunistický režim, Kresťania
Zdroj: SITA.sk – Havlík je podľa kresťanských demokratov morálnou posilou Slovákov, zúčastnia sa jeho blahorečenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US