Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Hledáte brigádu? Měli byste si pospíšit, zájem je velký a volné pozice rychle mizí

Hostesky, kurýři, brigádníci ve stáncích se zmrzlinou nebo výpomoc v restauracích. Zájem o tyto pozice s jarem roste. „Nyní máme v obchodu a službách zhruba 60 procent všech brigád, 30 procent jsou manuální a 10 procent práce administrativní. Největší poptávka je o ty administrativní, ale těch je tradičně nejméně,“ sdělil CNN Prima NEWS datový analytik […]
Less than 1 min. min.

Hostesky, kurýři, brigádníci ve stáncích se zmrzlinou nebo výpomoc v restauracích. Zájem o tyto pozice s jarem roste.

„Nyní máme v obchodu a službách zhruba 60 procent všech brigád, 30 procent jsou manuální a 10 procent práce administrativní. Největší poptávka je o ty administrativní, ale těch je tradičně nejméně,“ sdělil CNN Prima NEWS datový analytik a manažer portálu JenPráce.cz Michal Španěl.

READ ALSO: Třetina Čechů by chtěla návrat totality. Slováci jsou na tom ještě hůře, uvádí průzkum

„Ta nabídka brigád je rozprostřená vlastně přes celou ekonomiku. Nejvíce nabídek vidíme u manuálních prací v logistice, ve skladech,“ dodal manažer pro marketing a nábor společnosti ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Průměrně si lidé na brigádě mohou vydělat 160 korun na hodinu. I to se ale liší podle lokality. „Odměny brigádníků rostou vlastně rychleji než průměrná mzda v ekonomice,“ vysvětlil Halbrštát.

Nabídku brigád v zemědělství snížily mrazy

Kdo si chce najít na jaro brigádu v zemědělství, může mít problém. Kvůli mrazům, které hlavně sadařům zdevastovaly veškerou úrodu, se jejich nabídky snižují. „Ten pokles je okolo 15 procent, i když hlavní období pro sběr stále ještě nezačalo,“ uvedla provozní ředitelka portálu Fajn-brigády.cz Jana Lekešová.

„Ty brigády nebudou existovat, což výrazně ovlivní trh brigád v malých městech. Nebude co sbírat, zemědělci nebudou mít peníze a nebudou si moct brigádníky ani dovolit,“ poznamenal Španěl.

Například mnozí ovocnáři ale zaměstnávají hlavně cizince a jsou s nimi domluveni několik měsíců dopředu. „Takže zásadní dopad na trh práce to mít pravděpodobně nebude,“ sdělil předseda Ovocnářské unie ČR.

Přestože je nejhorší situace u ovocnářů, stále si můžete vydělat třeba sběrem zeleniny, kde by měla poptávka po brigádnících být vysoká i v letošním roce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko mělo loni nejdražší elektřinu v EU. Lidé platí i tisíce navíc, experti popsali problém

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US