Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Hruškový koláč s karamelovou omáčkou. Lahodný a chutný dezert

Hruškový koláč s karamelovou omáčkou je dokonalým spojením sladkosti a jemnosti, ktoré vás prenesie do sveta lahodných chutí. Tento dezert kombinuje šťavnaté hrušky so zlatistým, chrumkavým cestom a bohato sladkou karamelovou omáčkou, ktorá dodáva celému koláču nezabudnuteľný zážitok. Ideálny pre rodinné stretnutia, oslavy alebo len tak k popoludňajšej káve, tento koláč je jednoduchý na prípravu, […]
Less than 1 min. min.

Hruškový koláč s karamelovou omáčkou je dokonalým spojením sladkosti a jemnosti, ktoré vás prenesie do sveta lahodných chutí. Tento dezert kombinuje šťavnaté hrušky so zlatistým, chrumkavým cestom a bohato sladkou karamelovou omáčkou, ktorá dodáva celému koláču nezabudnuteľný zážitok. Ideálny pre rodinné stretnutia, oslavy alebo len tak k popoludňajšej káve, tento koláč je jednoduchý na prípravu, ale ohromí svojou chuťou a vizuálnou krásou.

Hrušky sú skvelým ovocím na pečenie, pretože ich sladká a šťavnatá povaha sa výborne dopĺňa s rôznymi koreninami a ďalšími ingredienciami. V tomto recepte používame škoricu a muškátový oriešok, ktoré dodávajú hruškám hĺbku a teplú arómu, ideálnu pre chladnejšie dni. Hrušky sú navyše bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, takže tento dezert je nielen chutný, ale aj výživný.

Karamelová omáčka je tou správnou čerešničkou na torte. Je bohatá, hladká a jemne maslová, s intenzívnou chuťou, ktorá dokonale kontrastuje s jemnosťou hrušiek. Príprava karamelovej omáčky môže znieť náročne, ale s týmto jednoduchým receptom ju zvládne každý. Stačí pár ingrediencií a trocha trpezlivosti a výsledkom bude lahodná omáčka, ktorú môžete použiť nielen na tento koláč, ale aj na zmrzlinu, palacinky či iné dezerty.

Príprava hruškového koláča s karamelovou omáčkou je jednoduchá a nevyžaduje veľa času ani špeciálne zručnosti. Hruškový koláč s karamelovou omáčkou je ideálny na rôzne príležitosti – od rodinných večerí až po slávnostné príležitosti. Môžete ho podávať teplý alebo pri izbovej teplote, pričom ho môžete doplniť kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo šľahačky pre ešte väčší pôžitok. Tento dezert je skvelý na zdieľanie s rodinou a priateľmi, pretože jeho bohatá chuť a jemná textúra potešia každého.

Vyskúšajte tento recept na hruškový koláč s karamelovou omáčkou a nechajte sa uniesť kombináciou sladkých hrušiek a bohatého karamelu. Veríme, že sa stane jedným z vašich obľúbených dezertov a že si ho budete užívať nielen počas jesenných dní, ale aj počas celého roka. Prajeme vám veľa radosti pri príprave a ešte viac pri vychutnávaní tohto úžasného koláča! Dobrú chuť!

Hruškový koláč s karamelovou omáčkou recept

Ingrediencie

Na cesto

1 a 1/2 šálky hladkej múky

1/2 šálky nesoleného masla, studeného a nakrájaného na kocky

1/4 šálky práškového cukru

1/4 šálky studenej vody

Štipka soli

Na hruškovú náplň

4 veľké hrušky, olúpané, zbavené jadrovníkov a nakrájané na tenké plátky

1/4 šálky hnedého cukru

1 lyžica citrónovej šťavy

1 lyžička mletej škorice

1/4 lyžičky mletého muškátového orieška (voliteľné)

Na karamelovú omáčku

1/2 šálky nesoleného masla

1 šálka hnedého cukru

1/2 šálky smotany na šľahanie

1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

Príprava cesta: Vo veľkej mise zmiešajte múku, práškový cukor a štipku soli. Pridajte studené kocky masla a prstami alebo nožom zapracujte maslo do múky, kým zmes nepripomína hrubú strúhanku. Postupne pridávajte studenú vodu a miešajte, kým nevznikne cesto. Cesto zabaľte do plastovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.

Príprava hruškovej náplne: V mise zmiešajte nakrájané hrušky, hnedý cukor, citrónovú šťavu, škoricu a muškátový oriešok (ak používate). Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.

Zostavenie koláča: Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si formu na koláč s priemerom 23 cm. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske do kruhu s priemerom o niečo väčším ako je forma. Cesto preneste do formy a jemne pritlačte na dno a boky. Prebytočné cesto orežte. Na cesto rovnomerne rozložte hruškovú náplň.

Pečenie: Koláč pečte v predhriatej rúre približne 45-50 minút, alebo kým je cesto zlatohnedé a hrušky mäkké.

Príprava karamelovej omáčky: V stredne veľkom hrnci roztopte maslo na stredne vysokom ohni. Pridajte hnedý cukor a miešajte, kým sa nerozpustí a zmes nezačne bublať. Prilejte smotanu a dobre premiešajte. Omáčku varte približne 5-7 minút, alebo kým nie je hustá a hladká. Na záver pridajte vanilkový extrakt a premiešajte.

Podávanie: Upečený koláč nechajte trochu vychladnúť. Podávajte teplý alebo pri izbovej teplote, preliaty karamelovou omáčkou. Môžete ho podávať aj so zmrzlinou alebo šľahačkou pre extra dekadentný zážitok.

Hruškový koláč s karamelovou omáčkou otázky a odpovede

Môžem použiť iný druh ovocia namiesto hrušiek?

Áno, môžete použiť rôzne druhy ovocia, ako sú jablká, broskyne alebo slivky. Jablká sú obzvlášť vhodné, pretože majú podobnú textúru ako hrušky a dobre sa kombinujú s karamelovou omáčkou.

Čo ak nemám hnedý cukor?

Ak nemáte hnedý cukor, môžete použiť biely cukor, aj keď chuť nebude taká karamelová a bohatá. Kokosový cukor je ďalšou vhodnou alternatívou, ktorá dodá jemne karamelovú chuť.

Môžem použiť hotové cesto na koláč?

Áno, môžete použiť hotové cesto z obchodu, ak nemáte čas alebo chuť pripraviť domáce cesto. Domáce cesto však dodáva koláču jedinečnú chuť a textúru.

Ako skladovať zvyšky koláča?

Zvyšky koláča skladujte v uzavretej nádobe v chladničke až 3 dni. Pred podávaním ho môžete jemne ohrejte v rúre alebo mikrovlnnej rúre.

Môžem karamelovú omáčku pripraviť vopred?

Áno, karamelovú omáčku môžete pripraviť vopred a skladovať v chladničke až týždeň. Pred podávaním ju jemne ohrejte, aby bola opäť tekutá a ľahko sa nalievala.

Čo ak nemám smotanu na šľahanie?

Ak nemáte smotanu na šľahanie, môžete použiť polotučné mlieko alebo plnotučné mlieko, ale omáčka nebude taká krémová a hustá. Smotana na šľahanie dodáva omáčke bohatú a jemnú textúru.

Môžem pridať orechy do koláča?

Áno, pridanie orechov, ako sú vlašské orechy, pekanové orechy alebo mandle, je skvelým spôsobom, ako obohatiť chuť a textúru koláča. Môžete ich pridať do hruškovej náplne alebo posypať na vrch pred pečením.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Hruškový koláč s karamelovou omáčkou. Lahodný a chutný dezert je zobrazený ako prvý na World recipes.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US