Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

KOMENTÁŘ: Vyrábějte auta u nás, jinak zvýšíme cla, hrozí část Evropy Číňanům

Návštěvě Meloniové předcházelo oboustranné napětí. Vždyť Itálie, člen skupiny G7, a tím pádem i nejvýraznější západní signatář čínské iniciativy Pásu a cesty, v prosinci svůj podpis odvolala a iniciativu opustila. Odstoupení bylo pochopitelné, neboť benefity členství nebyly příliš patrné, zatímco prohloubení italsko-americké spolupráce přineslo tlak USA a současně i pravicových a populistických stran italské politické scény. […]
Less than 1 min. min.

Návštěvě Meloniové předcházelo oboustranné napětí. Vždyť Itálie, člen skupiny G7, a tím pádem i nejvýraznější západní signatář čínské iniciativy Pásu a cesty, v prosinci svůj podpis odvolala a iniciativu opustila. Odstoupení bylo pochopitelné, neboť benefity členství nebyly příliš patrné, zatímco prohloubení italsko-americké spolupráce přineslo tlak USA a současně i pravicových a populistických stran italské politické scény.

READ ALSO: Ruský paradox. Kreml si stěžuje, že na něj Ukrajina útočí, a volá po mezinárodním odsouzení

Vláda Meloniové tak v uplynulých dvou letech podpořila USA v Indo-pacifické oblasti, jednala v Tchaj-peji o „polovodičové spolupráci“ a dokonce obvinila Čínu z podílu na hospodářském poklesu Itálie po zahájení rusko-ukrajinské války. A protože dohody „Pásu a cesty“ Itálii nepřinesly prospěch, Itálie obrátila. Čínská média za to počastovala Meloniovou přirovnáním k „evropskému Trumpovi“.

Ani opuštění čínské iniciativy však italské ekonomice moc nepomohlo. Míra inflace sice klesla, ale rozpočtový deficit 7,4 % HDP je nejhorší v Evropě. Ani veřejný dluh neklesá. EU proto už během pekingské návštěvy Meloniové začala ve věci deficitu s Itálií a dalšími šesti hříšníky řízení.

Jednání premiérky s celou čínskou politickou špičkou znovu vrátila Itálii k Německu, Francii a nejsilnějším evropským hráčům, kteří s Čínou hospodářsky spolupracují. Čínský byznys jim dlouhodobě komplikuje americko-čínská rivalita a bezpečnostní zájmy, které Evropě dlouho a ve velkém zajišťovaly a financovaly právě Spojené státy. A nedělaly to zadarmo. Požadovaly podporu v krocích směřujících tu otevřeněji, tu skrytěji proti čínským zájmům. Tak se i tradiční italsko-čínské vztahy dostaly na houpačku.

Výsledkem je tříletý akční plán (2024-27), slibující posílit komplexní strategické partnerství. To Meloniová označila za „něco nového, protože otevírá novou etapu ve vztazích s Čínou a definuje nás“. Uvedla, že spolupráce zahrnuje strategickou elektromobilitu a obnovitelné zdroje a premiér Li Čchiang dodal „výhodnou spolupráci malých a středních podniků v loďařství, letectví, nové energetice či umělé inteligenci“.

Evropu straší vlastní zaostávání

Hlavním tématem návštěvy a Čínsko-italského obchodního fóra ale byla nová cla EU na elektromobily. Přestože Itálie hlasovala pro cla, tonoucí italský průmysl čínské investory a partnery potřebuje.

A to je podle všeho i plán konstruktivnější části vedení Evropské unie. Totiž přimět čínské automobilky celní hrozbou, aby s protějšky z EU vytvářely společné podniky a sdílely technologie. Jde o tentýž přístup, který v uplynulých desetiletích chtěla Čína po evropských automobilkách.

Proces již přitom začal. Francouzsko-americko-italská automobilka Stellantis kooperuje s východočínským Leapmotorem a v září zahájí evropskou výrobu. Španělský EBRO-EV se spojil s pátou čínskou automobilkou Chery k vývoji elektromobilů v Barceloně. O spolupráci a investicích se v Evropě jedná s globálním bateriovým lídrem CATL a dalšími čínskými společnostmi.

Svět se mění. Evropu už nestraší čínské krádeže technologií, ale vlastní zaostávání. Evropský průmysl potřebuje nové investice a know-how, aby mohl konkurovat. A Peking může být dobrým zdrojem peněz nejen v zaostávajících sektorech. A ve společných podnicích se může prosadit čínský vstup do celého dodavatelského řetězce, nejen do konečné montáže. Evropa tak přichází na starou pravdu, že když nemůže soupeře porazit, musí se s ním spojit. Představa, že EU bude vždy technologicky lepší a Čína ji nikdy nedožene, se totiž v praxi rozplývá.

Ztracená sebedůvěra

Německé firmy, které po tvrdé třicetileté práci dosahují v Číně stále dobrých zisků, v obavách z obchodní války přiměly kancléře Olafa Scholze otevřeně zpochybnit evropské vyšetřování dotací na elektromobily. Proti tomu stojí názor, že Brusel neměl jinou možnost reakce na masivní dotace Číny v celém dodavatelském řetězci, od rafinace surovin na baterie až po hotová auta, protože se zdá, že Čína subvence letos zas zvýšila, namísto stimulace domácí spotřeby a revalvace čínského juanu.

Ztracená evropská sebedůvěra je v ostrém protikladu s Trumpovým protekcionistickým chvástáním a lacinými sliby. Je jasně patrné, že EU za Čínou (ale i USA!) zaostává zejména v podpoře domácích firem. Vždyť řada původně ochranných opatření přichází v krajně nevhodnou dobu, a navíc ještě nevhodnou formou. Tato bruselská slepota se zatím nemění. I diplomatická rétorika Bruselu je pasivní a bez vize, jako by Pekingu říkal: „Podívejte, co jste nás donutili udělat.“

Vývoj evropsko-čínských vztahů značně ovlivní výsledek amerických voleb. S vyhlídkou na nástup Trumpa do úřadu někteří čínští manažeři sdíleli varování amerických klientů, že v případě neopuštění Číny u nich už asi nebudou příští rok nakupovat. Navíc by se v éře Trumpa 2.0 sankce neomezovaly jen na technologické produkty, což dál zvýší tlak na čínskou ekonomiku. I čínští obchodní partneři se tak připravují na nejistotu a reorganizace.

Pokud se Trump vrátí do Bílého domu, jeho nepředvídatelný styl nutně rozkolísá mezinárodní geopolitickou situaci a finanční, měnové a komoditní trhy.

Neklidné mezinárodní prostředí však dává Číně také příležitosti sehrát stabilizační roli a tím si získat evropské politiky. Čínu nedávno navštívil ukrajinský ministr zahraničí ve věci války na Ukrajině. Poprvé od zahájení konfliktu. A zdá se, že je připravena hrát mnohem větší roli při zprostředkování příměří.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Čína umožňuje válku na Ukrajině, prohlásil Stoltenberg

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US