Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mesto získa nový verejný priestor. Okolie Športovej haly Stará Jazdiareň sa zmení na nepoznanie

Po nedávno zrekonštruovanej Športovej hale (ŠH) Stará Jazdiareň môže už onedlho dostať nový šat aj jej doteraz nie príliš vábne vyzerajúce okolie. Mesto Košice podalo tento mesiac žiadosť o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z eurofondového Programu Slovensko na projekt Revitalizácia priľahlého okolia „Starej Jazdiarne“ prostredníctvom budovania prvkov zelenej a modrej infraštruktúry. Na projekt v celkovej predpokladanej hodnote 1,84 […]
Less than 1 min. min.

Po nedávno zrekonštruovanej Športovej hale (ŠH) Stará Jazdiareň môže už onedlho dostať nový šat aj jej doteraz nie príliš vábne vyzerajúce okolie. Mesto Košice podalo tento mesiac žiadosť o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z eurofondového Programu Slovensko na projekt Revitalizácia priľahlého okolia „Starej Jazdiarne“ prostredníctvom budovania prvkov zelenej a modrej infraštruktúry.

Na projekt v celkovej predpokladanej hodnote 1,84 milióna eur by chcelo mesto získať eurofondy vo výške 1,68 milióna eur, zvyšných takmer 164-tisíc eur by predstavovalo 8-percentné spolufinancovanie z mestského rozpočtu.

Primátora teší, že v centre vznikne nová oddychová zóna

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) predpokladá, že rozhodnutie o pridelení eurofondov by malo byť známe na prelome rokov. Mesto v súčasnosti pripravuje podklady pre vypísanie verejného obstarávania. Ak by išlo všetko hladko, robotníci a stavebné mechanizmy by sa v okolí haly objavili v júni 2025 a koncom novembra 2026 by jeho novú podobu mohla naplno využívať a obdivovať verejnosť.

„Minulý rok sme pri otváraní ŠH Stará Jazdiareň sľúbili Košičanom, že okrem krásnej historickej haly chceme dať do poriadku aj jej okolie. Výsledkom toho je kvalitný projekt, ktorý sme teraz podali na Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Zrevitalizujeme zanedbané okolie okolo haly nachádzajúce sa medzi ulicami Kuzmányho, Moyzesova, Hviezdoslavova a Pri Jazdiarni.“

Po revitalizácii tam vznikne nová oddychová zóna, ktorá sa podľa jeho slov môže stať obľúbeným miestom stretávania sa Košičanov každého veku. Vďaka revitalizácii vyriešime aj problém s odvádzaním dažďovej vody a vlhkou omietkou.

„Výrazne zredukujeme asfalt a betón, namiesto nich tam vzniknú zelené plochy, na ktorých budú rásť stromy, kry a trvalky. Pribudnú aj dve nové fontánky, ktoré nielen v lete poskytnú priestor na oddych a príjemne schladia ovzdušie. V celej lokalite budeme zachytávať a opätovne využívať zrážkovú vodu. Môžeme sa tam tešiť aj na nové verejné osvetlenie, lavičky, stoly, prístrešky pre trhovisko alebo stojany na bicykle,“ uviedol primátor.

Richard Dlhý: Nefunkčný a schátraný asfalt nahradí zeleň

Vedúci strategického oddelenia a zástupca riaditeľa košického magistrátu Richard Dlhý dopĺňa, že hlavným cieľom projektu je zvýšenie ochrany a obnova tamojšieho prírodného ekosystému pre vytvorenie zdravého životného prostredia a zvýšiť jeho odolnosť voči zmene klímy, kvalitu života obyvateľov a podporiť udržateľný rozvoj mesta.

Tým sa okrem skvalitnenia životného prostredia prostredníctvom ekostabilizačných funkcií zelene, zvýši pre obyvateľov a návštevníkov mesta aj atraktivita celej lokality Starej Jazdiarne a jej blízkeho okolia. Pripomína, že celá lokalita patrí do Mestskej pamiatkovej rezervácie Košice, pričom budova ŠH Stará jazdiareň je národnou kultúrnou pamiatkou.

„V súčasnosti sa na spevnených plochách okolo haly nachádzajú parkovacie miesta z nepriepustných povrchov. Územie okolo športovej haly je dlhodobo nevyužívané. Chátrajú tam spevnené plochy, asfaltové plochy neplnia svoj účel a nie je tam žiadna zeleň. Má to negatívny vplyv nielen na kvalitu života obyvateľov, ale aj na životné prostredie v tejto časti centra mesta,“ myslí si.

Mesto Košice odovzdalo do užívania verejnosti za uplynulý rok viaceré zelené investície za vyše 5 miliónov eur.

Obyvatelia môžu relaxovať v zrevitalizovaných vnútroblokoch na Čínskej ulici, Turgenevova – Lomonosovova a Bauerova – Jasuschova. Úplne novú podobu dostali parky na Lidickom námestí, a na uliciach, Branisková, Kuzmányho a Obrancov mieru. Zrevitalizovala sa aj budova magistrátu vrátane zelených striech a schodov na Triede SNP a jedným z obľúbených „pútnických“ miest Košičanov sa opätovne stala aj zrekonštruovaná Spievajúca fontána na Hlavnej ulici.

Po zelených investíciách za 5 miliónov eur prídu ďalšie za takmer 7 miliónov

Mesto Košice priebežne chystá a realizuje opatrenia súvisiace so zvýšením kvality ovzdušia, verejnej zelene a znížením hlučnosti. Zároveň pripravuje projekty, ktoré majú  spoločenský a ekologický charakter. Do konca roka plánuje mesto podať ďalšie žiadosti na získanie eurofondov pre projekty Revitalizácia verejného priestranstva na uliciach Clementisová a Baštovanského na sídlisku Dargovských hrdinov, Regenerácia vnútroblokového priestoru na Pasteurovom námestí pri OC Astória na Juhu a Revitalizácia parku Vysokoškolská na Severe.

Ďalšie dva zelené projekty ako je Revitalizácia Katkinho parku a Revitalizácia verejného priestoru – Fontána na Sídlisku KVP budú mať na starosti mestské časti Západ, resp. Sídlisko KVP, ktoré aj podajú žiadosť o získanie eurofondov. Všetko sú to projektové zámery v celkovej hodnote takmer 7 miliónov eur, ktoré schválila Kooperačná rada Udržateľného mestského rozvoja (UMR) Košice.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US