Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Moldavčania sa podľa prezidentky rozhodli ústavne zakotviť budúcnosť krajiny v EÚ. Von der Leyenová gratuluje

Moldavčania v referende rozhodli o ústavnom zakotvení budúcnosti svojej krajiny v Európskej únii. Na sieti X to oznámila moldavská prezidentka Maia Sanduová. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vzápätí obyvateľom Moldavska a tiež prozápadnej prezidentke Sanduovej gratulovala. Po sčítaní 99,77 percenta hlasov sa v referende na úpravu ústavy vyslovilo kladne 50,46 percenta voličov. The people […]
Less than 1 min. min.

Moldavčania v referende rozhodli o ústavnom zakotvení budúcnosti svojej krajiny v Európskej únii. Na sieti X to oznámila moldavská prezidentka Maia Sanduová. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vzápätí obyvateľom Moldavska a tiež prozápadnej prezidentke Sanduovej gratulovala.

Po sčítaní 99,77 percenta hlasov sa v referende na úpravu ústavy vyslovilo kladne 50,46 percenta voličov.

„Moldavský ľud prehovoril: naša budúcnosť v EÚ bude teraz zakotvená ústavne. Spravodlivo sme bojovali v nespravodlivom boji – a vyhrali sme. Ale boj sa neskončil. Budeme sa naďalej usilovať o mier, prosperitu a slobodu utvárať si vlastnú budúcnosť,“ napísala Sanduová.

„Gratulujem Moldavčanom a tebe, Maia Sanduová. Znova ste to dokázali,“ uviedla na X von der Leyenová. Podľa nej Moldavsko v hlasovaní ukázalo, že je nehľadiac na ruskú hybridnú taktiku nezávislé, silné a že si praje európsku budúcnosť.

Moldavsko čelilo pred voľbami zastrašovaniu a zasahovaniu zo strany Ruska, tvrdí Európska únia

Hovorca šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella Peter Stano dnes novinárom povedal, že Moldavsko pred dvojitým nedeľným hlasovaním čelilo bezprecedentnému zastrašovaniu a zahraničnému zasahovaniu zo strany Ruska a jeho spojencov. Moldavčania popri referende hlasovali aj v prezidentských voľbách. Existujúcu šéfku štátu Sanduovú podporilo asi 42 percent voličov. Jej súperom v druhom kole voľby bude 3. novembra bývalý generálny prokurátor Alexander Stoianoglo zo Strany socialistov Moldavskej republiky označovanej za proruskú, ktorý získal okolo 26 percent hlasov. Celkom kandidovalo jedenásť politikov.

Rusko vníma snahu o integráciu Moldavska do EÚ ako negatívny krok a zasahovanie Západu do svojej sféry vplyvu. Moskva, ktorej jednotky sú umiestnené v separatistickom Podnestersku, ale svoje zasahovanie do diania v Moldavsku popiera, vládu viní z „rusofóbie“ a nedeľné hlasovanie označila za neslobodné.

Na výsledky reagovala aj predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová, ktorá zagratulovala Moldavsku k výsledkom hlasovania. „Výborne, Moldavská republika! Ďakujem za statočnosť,“ uviedla. „Európa je Moldavsko. Moldavsko je Európa,“ napísala Metsolová v rumunčine a dodala, že „naša budúcnosť bude písaná spoločne“.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US