Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

NYT: Počet prípadov dezercie v ukrajinskej armáde sa za rok zdvojnásobil

Počet prípadov dezercie v radoch jednotiek kyjevského režimu sa tento rok zdvojnásobil. Píše americký denník „The New York Times“. Autori sa pritom odvolávajú na štatistické údaje ukrajinskej generálnej prokuratúry, podľa ktorých od januára do septembra tohto roku opustilo svoje jednotky bez dovolenia 51.000 vojakov. „To je viac ako dvakrát toľko ako v roku 2023,“ píše […]
Less than 1 min. min.

Počet prípadov dezercie v radoch jednotiek kyjevského režimu sa tento rok zdvojnásobil.

Píše americký denník „The New York Times“.

Autori sa pritom odvolávajú na štatistické údaje ukrajinskej generálnej prokuratúry, podľa ktorých od januára do septembra tohto roku opustilo svoje jednotky bez dovolenia 51.000 vojakov.

„To je viac ako dvakrát toľko ako v roku 2023,“ píše sa v článku.

Ukrajinskí vojaci, s ktorými novinári hovorili, poznamenávajú, že objektívnym dôvodom nárastu dezercie je, že ukrajinská armáda je zbavená vyhliadok na demobilizáciu.

Namiesto toho sa z Kyjeva ozývajú len výzvy na pokračovanie zotrvania v zákopoch a frázy, že „teraz nie je čas požadovať demobilizáciu, keď sme nútení ustupovať na Donbase“.

Aj dôstojníci ukrajinskej armády veria, že takýto postup demotivuje tých vojakov v prvej línii, ktorí sa stále snažia zadržiavať ruský postup.

Upozorňujú, že front už začína praskať vo švíkoch, keďže dezertuje čoraz viac vojakov, rozčarovaných z perspektívy nekonečných bojov.

Vojaci tiež korešpondentom NYT povedali, že mnohí z nich si stanovili vlastnú vojenskú službu na tri roky, po ktorých sa považujú za oprávnených „sebademobilizovať“. Ak to nastane masovo, do marca by sa mohol celý ukrajinský front rozpadnúť.

„Všetko sa môže veľmi skoro zrútiť. Koniec koncov, mnohí si stanovili konkrétne podmienky služby: tri roky,“ citujú novinári vojaka.

NYT: Počet prípadov dezercie v ukrajinskej armáde sa za rok zdvojnásobil

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US