Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Od Pána prsteňov po Zaklínača. Ako Poľsko dobýja vedecký svet aj pomocou popkultúry (reportáž)

Na presklených dverách je nalepená výstraha pred radiáciou. „Radiácia je u nás menšia ako na ulici,“ upokojuje s úsmevom vedec Marcin Sikora, ktorý pracuje v poľskom inštitúte Solaris. Aj napriek tomu má na visačke zavesený dozimeter, ktorý by ho na unikajúce žiarenie upozornil. Vo vedeckých kruhoch je krakovská inštitúcia Solaris už známym pojmom. Ako už napovedá jej […]
Less than 1 min. min.

Na presklených dverách je nalepená výstraha pred radiáciou. „Radiácia je u nás menšia ako na ulici,“ upokojuje s úsmevom vedec Marcin Sikora, ktorý pracuje v poľskom inštitúte Solaris. Aj napriek tomu má na visačke zavesený dozimeter, ktorý by ho na unikajúce žiarenie upozornil.

Vo vedeckých kruhoch je krakovská inštitúcia Solaris už známym pojmom. Ako už napovedá jej názov, pri pomenovaní sa inšpirovali rovnomenným poľským sci-fi románom od Stanisława Lema. Po tom, čo nás Sikora upokojí, že nám nehrozí ožiarenie, vchádzame do komplexu, ktorému dominuje veľký betónový kruh.

Najmä v posledných rokoch sa Poľsko opisuje ako krajina, ktorá úspešne dokázala využiť eurofondy na výstavbu diaľnic. Nemalé prostriedky však Varšava smeruje aj do vedy a výskumu. V 90. rokoch Slovensko dotovalo tento segment ešte výraznejšie ako náš severný sused. Už v úvode nultých rokov nás Varšava preskočila.

Čo má spoločné drak a röntgen?

A od roku 2016 sa n…

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US