Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Progresívci navrhnú novelu zákona o miestnom poplatku za rozvoj, pomôže obciam efektívnejšie využiť financie

Podľa návrhu by výnosy z poplatkov umožnili stavať alebo nadobúdať novú obecnú infraštruktúru aj od súkromníkov, pričom sa zameriava aj na ochranu pred podvodmi.
Less than 1 min. min.

19.10.2024 (SITA.sk) – Strana Progresívne Slovensko (PS) predkladá na októbrovú schôdzu parlamentu novelu zákona o miestnom poplatku za rozvoj. Táto iniciatíva reaguje na požiadavky Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) aj obcí po celom Slovensku.

Informoval o tom poslanec Národnej rady SR Marek Lackovič (PS). V spolupráci s poslankyňou Danou Kleinert (PS) pripravili novelu na základe výsledkov vlastného prieskumu, počas ktorého v lete oslovili takmer 400 obcí, ktoré v roku 2023 vyrubovali miestny poplatok za rozvoj.

Máme cieľ zefektívniť fungovanie tohto zákona. Dnes je na stole návrh, ktorý umožňuje použiť výnos aj na infraštruktúru obecnej polície či administratívnych budov,“ uviedol Lackovič. Podľa návrhu by výnosy z poplatkov umožnili stavať alebo nadobúdať novú obecnú infraštruktúru aj od súkromníkov, pričom sa zameriava aj na ochranu pred podvodmi.

Špekulantom návrh zamedzuje prenášať vlastnícke práva k stavbe bez úhrady poplatku. Pomôžeme starostkám a starostom, ktorí mohli mať problém vymôcť od developerov úhradu poplatku za rozvoj, pretože tieto povinnosti preniesli na tretie firmy,“ uzavrel Lackovič.

Viac k témam: Novela zákona, Obce, Poplatok za rozvoj, starostovia
Zdroj: SITA.sk – Progresívci navrhnú novelu zákona o miestnom poplatku za rozvoj, pomôže obciam efektívnejšie využiť financie © SITA Všetky práva vyhradené.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US