Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rakúsky prezident poveril zostavením vlády ľudovcov, ktorí vo voľbách skončili druhí

S krajne pravicovými Slobodnými, ktorí voľby vyhrali, totiž nijaká politická strana nechce spolupracovať.
Less than 1 min. min.

22.10.2024 (SITA.sk) – Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen v utorok poveril úradujúceho kancelára Karla Nehammera zostavením novej vlády po tom, ako všetky strany odmietli spolupracovať s lídrom krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorá minulý mesiac vyhrala celoštátne voľby.

FPÖ sa vo voľbách z 29. septembra umiestnila na prvom mieste s 28,8 % hlasov, pred Nehammerovou Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP), ktorá získala 26,3 %. Tretí skončili sociálni demokrati, za ktorých hlasovalo 21,1 percenta voličov.

Nehammerova strana však povedala, že nebude spolupracovať s lídrom FPÖ Herbertom Kicklom. Ostatné tri strany v novom parlamente uviedli, že s ÖVP nebudú spolupracovať vôbec. Kickl pritom vyhlásil, že jeho strana pôjde do vlády len s ním ako s kancelárom.

Prezident Alexander Van der Bellen 9. októbra požiadal lídrov troch najväčších strán, aby viedli rozhovory o možnej spolupráci, pričom upustil od tradície poveriť víťaza volieb zostavením novej vlády. Lídri jednotlivých strán v pondelok prezidenta informovali sa držia svojich pozícií. Preto Alexander Van der Bellen požiadal o zostavenie vlády ľudovcov.

Potenciálne je možná koalícia ľudovcov so sociálnymi demokratmi a s menšou liberálnou stranou NEOS.

More on topics: Rakúsky kancelár, rakúsky prezident, Zahraničie
Source: SITA.sk – Rakúsky prezident poveril zostavením vlády ľudovcov, ktorí vo voľbách skončili druhí © SITA All rights reserved.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US