Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rezort dopravy má zanalyzovať opodstatnenosť agentúry nájomného bývania

Ministerstvo dopravy by malo pripraviť analýzu opodstatnenosti Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania (AŠPNB). V súvislosti so správou Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) ho k tomu v pondelok zaviazal Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti. Agentúra totiž podľa kontrolórov NKÚ ani po dvoch rokoch od svojho vzniku neplní účel, na ktorý bola zriadená a pre nejasnosti […]
Less than 1 min. min.

Ministerstvo dopravy by malo pripraviť analýzu opodstatnenosti Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania (AŠPNB). V súvislosti so správou Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) ho k tomu v pondelok zaviazal Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti.

Agentúra totiž podľa kontrolórov NKÚ ani po dvoch rokoch od svojho vzniku neplní účel, na ktorý bola zriadená a pre nejasnosti pri zvolenom modeli financovania sa s výstavbou nájomných bytov stále nezačalo.

Varianty riešení

Rezort dopravy má v rámci analýzy pripraviť tri variantné riešenia. Zanalyzovať má, či môže Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania zotrvať v súčasnej podobe, či bude pokračovať v modifikovanej podobne alebo či sa zruší.

Ministerstvo má tiež pripraviť správu o tom, či boli agentúrou doteraz použité financie vynaložené efektívne.

Podpora nájomného bývania „po slovensky“: V jednom meste sa búria, v druhom je viac žiadostí ako bytov

Podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy Igora Chomu záujem vlády o pokračovanie v projekte nájomných bytov pretrváva, treba však vyriešiť nedostatky, ktoré konštatoval NKÚ. „My sme pristúpili k riešeniam, ktoré boli v našej kompetencii a ktoré bolo možné riešiť vzhľadom k nevypovedateľnosti niektorých zmlúv,“ uviedol Choma na rokovaní výboru.

Doplnil, že ministerstvo už vyriešilo výmenu vedenia agentúry a rieši aj nevýhodnú zmluvu o nájme pre agentúru.

Zlý hospodár

Kontrolóri v správe k činnosti Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania skonštatovali, že doterajšie nakladanie s verejnými financiami považujú za neefektívne a v rozpore s pravidlami „dobrého hospodára“.

Nepozdávalo sa im napríklad využitie poradenských služieb za takmer 1,9 milióna eur či to, že za posledné tri roky bolo na prípravu modelu štátom podporovaného nájomného bývania a činnosť agentúry vynaložených viac ako päť miliónov eur.

O nájomné byty je záujem, ale výstavba viazne. Top developer hovorí o splnení viacerých podmienok

Od založenia agentúry však jej zamestnanci kontrolórom nepreukázali žiadne podstatné činnosti, ktoré by súviseli s vytváraním podmienok pre rozvoj štátom podporovaného bývania.

Projekt výstavby štátnych nájomných bytov zdržalo aj posudzovanie Európskou komisiou, či úľava na dani pre investorov nájomných bytov nepredstavuje nepovolenú štátnu pomoc.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US