Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

SNS navrhuje pridať do zákona o poskytovaní dotácií nový účel, podporiť chcú vzťah k štátnemu jazyku či tradíciám

Zákon by v prípade schválenia mohol nadobudnúť účinnosť 1. januára 2025.
2 min.

18.10.2024 (SITA.sk) – Do zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR by mohol pribudnúť nový účel, na ktorý možno dotáciu poskytnúť, a to na podporu a rozvoj vzťahu k nehmotnému kultúrnemu dedičstvu. Týkať by sa to mohlo napríklad dotácií na podporu vzťahu k štátnemu jazyku, tradičnej ľudovej kultúre či ľudovým tradíciám.

Novelu zákona predložili do parlamentu poslanci Roman Michelko, Peter Kotlár a Milan Garaj (zvolení za SNS). Okrem zavedenia nového účelu poskytovania dotácie by sa tiež mohla rozšíriť možnosť poskytovať dotácie za účelom sprístupnenia kultúrnych hodnôt žiakom a pedagógom základných a stredných škôl, a to aj iným spôsobom, než cez kultúrne poukazy.

Predkladatelia tiež navrhujú skrátiť minimálnu lehotu na odstránenie nedostatkov žiadostí o dotácie. Doterajšiu minimálnu lehotu 15 dní označujú predkladatelia za neprimerane dlhú pre niektoré prípady, jej skrátenie by mohlo urýchliť postup posudzovania žiadostí. Po novom by mohla byť sedem kalendárnych dní, avšak s možnosťou predĺženia v prípade potreby.

„Upravuje sa tiež možnosť, aby žiadosti o poskytnutie dotácie na vybrané účely posudzovalo a vyhodnocovalo priamo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, ak to určí vo výzve na predkladanie žiadostí. V opačnom prípade bude tieto žiadosti posudzovať a vyhodnocovať odborná komisia,“ uvádza sa v návrhu.

Zákon by v prípade schválenia mohol nadobudnúť účinnosť 1. januára 2025.

Viac k témam: Dotácie, Culture, Návrh zákona, Novela zákona
Zdroj: SITA.sk – SNS navrhuje pridať do zákona o poskytovaní dotácií nový účel, podporiť chcú vzťah k štátnemu jazyku či tradíciám © SITA Všetky práva vyhradené.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US