Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Spolupráce s ANO je jasná, řekl Okamura a prozradil podmínku. Po Bartoškovi žádá omluvu

SPD po krajských volbách je na Vysočině a v Olomouckém kraji součástí koalic, které jsou bez přítomnosti vládních stran, připomněl Okamura. „Pouze ANO a SPD jakožto opoziční strany překračují podle nejnovějších průzkumů pětiprocentní hranici. Výběr tedy není a spolupráce je jasná,“ řekl. K TÉMATU: Jurečka a Výborný? Ani jeden určitě nemůže vést KDU-ČSL, míní Zdechovský. Čunek […]
Less than 1 min. min.

SPD po krajských volbách je na Vysočině a v Olomouckém kraji součástí koalic, které jsou bez přítomnosti vládních stran, připomněl Okamura. „Pouze ANO a SPD jakožto opoziční strany překračují podle nejnovějších průzkumů pětiprocentní hranici. Výběr tedy není a spolupráce je jasná,“ řekl.

K TÉMATU: Jurečka a Výborný? Ani jeden určitě nemůže vést KDU-ČSL, míní Zdechovský. Čunek má stále co říct

„Cílem musí být výměna vlády Petra Fialy (ODS) a vrácení lidem to, co jim kabinet ukradl,“ pronesl shodně s heslem předvolební kampaně ANO. „Rádi bychom na této úrovni navázali spolupráci, i když se naše programy liší,“ podotkl Okamura v pořadu K věci.

Dřívější slova předsedy ANO Andreje Babiše o tom, že o SPD jako možném koaličním partnerovi neuvažuje, nepovažuje za závazná. „Realita je zcela jiná. Spolupráce ve Sněmovně probíhá aktuálně velmi konstruktivně,“ poznamenal.

„Když v minulém volebním období nefungovala vládní komunikace ANO se SOCDEM (tehdy pod značkou ČSSD, pozn. red.), v druhé polovině tohoto mandátu záležel chod dolní komory Parlamentu výrazně na SPD,“ tvrdil Okamura.

Nastínil i hlavní podmínky, za jakých by ANO mohlo s SPD vytvořit vládní uskupení. „Minimální konsenzus by měl spočívat v umožnění zákonu o referendu. Neumím si představit, že by nějaká strana v rámci koaličního jednání toto odmítla,“ nastínil politik.

Jenže ANO tento zákon odmítá. „Je to kruciální podmínka, která bude zásadní otázkou mnoha vyjednávání,“ zdůraznil šéf SPD. Věří, že v tomto ohledu najdou s ANO kompromis.

Řeč byla i o pokutě, kterou musí Okamura uhradit místopředsedovi Sněmovny Bartoškovi za to, že ho při květnovém jednání o korespondenční volbě nazval „novodobým Hitlerem“. O uložení peněžitého trestu rozhodl v úterý sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Okamura podle svých slov „bránil své voliče před nehoráznými urážkami z úst lidovce“. „Na výboru jsem ho právě já vyzval k omluvě a budu v této záležitosti nadále pokračovat,“ řekl a dodal, že označení použil na jeho dikci, nikoliv na jeho osobu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Měl by vědět, co je kilowatt, zpochybnil Fiala z SPD výběr Vlčka. Kučera ocenil jeho zkušenost

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US