Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sušené jablká. Ako si doma efektívne usušiť jablká krok za krokom

Sušenie jabĺk je jedným z najlepších spôsobov, ako uchovať toto výživné ovocie počas celého roka. Sušené jablká sú nielen chutné, ale aj zdravé a ľahko sa skladujú. Môžete ich použiť ako zdravú desiatu, pridať do pečiva alebo zamiešať do müsli. Sušenie doma vám navyše umožňuje plne kontrolovať kvalitu ovocia, bez pridania konzervačných látok alebo umelých […]
Less than 1 min. min.

Sušenie jabĺk je jedným z najlepších spôsobov, ako uchovať toto výživné ovocie počas celého roka. Sušené jablká sú nielen chutné, ale aj zdravé a ľahko sa skladujú. Môžete ich použiť ako zdravú desiatu, pridať do pečiva alebo zamiešať do müsli. Sušenie doma vám navyše umožňuje plne kontrolovať kvalitu ovocia, bez pridania konzervačných látok alebo umelých prísad. V tomto článku vám krok za krokom vysvetlíme, ako efektívne sušiť jablká doma, aby ste dosiahli perfektný výsledok.

Prečo sušiť jablká?

Sušené jablká sú skvelým zdrojom energie, vlákniny a vitamínov. Zachovávajú si veľkú časť živín, ktoré obsahujú čerstvé jablká, a keďže sú bez vody, sú koncentrovanejšie a majú sladšiu chuť. Proces sušenia predlžuje ich trvanlivosť na niekoľko mesiacov až rokov, ak sú správne uskladnené. Okrem toho je to skvelý spôsob, ako využiť prebytok jabĺk zo záhrady alebo sezónneho nákupu.

Aké Jablká použiť na sušenie?

Nie všetky jablká sú ideálne na sušenie. Vhodné sú najmä druhy jabĺk, ktoré majú pevnejšiu dužinu a sladkú chuť. Nasledujúce odrody sú najvhodnejšie na sušenie:

Golden Delicious: Sladké a jemné jablká, ktoré po sušení získavajú príjemnú chuť.

Gala: Sladké jablká s pevnou dužinou, ktorá sa dobre suší.

Fuji: Obľúbené pre svoju sladkosť a pevnosť.

Granny Smith: Mierne kyslé jablká, ktoré si zachovávajú pevnú textúru aj po sušení.

Ak chcete sušené jablká na občerstvenie, sladšie odrody sú lepšou voľbou. Na druhej strane, kyslejšie jablká, ako Granny Smith, môžu byť ideálne, ak ich plánujete používať na pečenie alebo ako prísadu do müsli.

Krok 1: Príprava jabĺk

Pred samotným sušením je potrebné jablká dôkladne pripraviť. Postupujte podľa nasledujúcich krokov:

Umytie a sušenie: Najprv umyte jablká pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty a zvyšky pesticídov. Môžete ich tiež otrieť čistou utierkou alebo papierovou servítkou.

Ošúpte alebo neošúpte?: Je len na vás, či sa rozhodnete jablká ošúpať. Šupka dodáva sušeným jablkám vlákninu, no niektorým ľuďom môže vadiť jej tvrdšia textúra po sušení. Ak sa rozhodnete šúpať, použite škrabku na zeleninu pre rovnomerné výsledky.

Krúžky alebo plátky?: Jablká môžete nakrájať na tenké plátky alebo krúžky. Plátky by mali byť asi 5 mm hrubé, aby sa rovnomerne vysušili. Ak chcete vytvoriť krúžky, odstráňte jadrovník a nakrájajte jablká bez šúpaní.

Ošetrenie proti oxidácii: Jablká majú tendenciu hnednúť, keď sú vystavené vzduchu. Aby ste tomu zabránili, ponorte nakrájané plátky do roztoku z vody a citrónovej šťavy (približne 1 lyžica citrónovej šťavy na 1 liter vody) na 10 minút. Tento krok pomôže zachovať ich svetlú farbu.

Krok 2: Spôsoby sušenia jabĺk

Existuje niekoľko metód, ako sušiť jablká doma, pričom každá má svoje výhody a nevýhody. Vyberte si tú, ktorá vám najviac vyhovuje:

1. Sušenie v rúre

Sušenie jabĺk v rúre je najjednoduchší spôsob, ktorý si nevyžaduje špeciálne vybavenie. Potrebujete iba plechy na pečenie, papier na pečenie a samozrejme rúru.

Teplota: Predhrejte rúru na nízku teplotu, ideálne okolo 60-70 °C. Takáto teplota zabezpečí, že jablká sa budú sušiť pomaly a rovnomerne bez toho, aby sa piekli.

Umiestnenie na plech: Na plech položte papier na pečenie a potom naň poukladajte plátky jabĺk v jednej vrstve, aby sa neprekrývali.

Time: Sušte jablká v rúre 4 až 6 hodín. Každú hodinu ich otočte, aby sa sušili rovnomerne. Dôležité je nechať pootvorené dvierka rúry, aby mohla unikať vlhkosť.

2. Sušenie v sušičke na ovocie

Sušička na ovocie je špecializovaný spotrebič, ktorý je skvelým pomocníkom na sušenie jabĺk, ak sa tým plánujete zaoberať pravidelne. Tento proces je o niečo rýchlejší a efektívnejší než sušenie v rúre.

Nastavenie teploty: Väčšina sušičiek má nastaviteľné teploty. Na sušenie jabĺk nastavte teplotu medzi 55-60 °C.

Umiestnenie: Jablkové plátky rozložte na sušiace pláty v jednej vrstve. Medzi jednotlivými plátmi nechajte priestor pre cirkuláciu vzduchu.

Time: Sušenie jabĺk v sušičke trvá približne 6 až 10 hodín v závislosti od hrúbky plátkov a vlhkosti jabĺk. Pravidelne kontrolujte stav ovocia, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.

3. Sušenie na vzduchu

Sušenie jabĺk na vzduchu je tradičná metóda, ktorú možno použiť, ak máte dostatok trpezlivosti a teplé, suché podnebie. Jablká sa sušia prirodzene, bez použitia tepla alebo elektriny.

Príprava: Plátky jabĺk navlečte na šnúrku alebo položte na mriežku. Dbajte na to, aby sa jablká neprekrývali.

Miesto: Umiestnite jablká na suché a teplé miesto s dobrým prúdením vzduchu. Ideálne je miesto vonku, no je dôležité, aby ste jablká chránili pred priamym slnkom a hmyzom.

Time: Tento proces trvá dlhšie – môže to byť 3 až 7 dní v závislosti od počasia a vlhkosti. Jablká pravidelne kontrolujte a obracajte.

Krok 3: Kontrola sušenia

Keď sú jablká na dotyk suché, no stále pružné, sú pripravené. Nemali by byť príliš tvrdé ani chrumkavé – správne usušené jablká sú mierne mäkké, ale bez stôp vlhkosti.

Ak nie ste si istí, či sú jablká dostatočne suché, môžete vyskúšať tento trik: Vložte pár plátkov do vzduchotesnej nádoby a sledujte, či sa na jej stenách netvorí kondenzácia. Ak áno, jablká ešte potrebujú viac času na sušenie.

Krok 4: Skladovanie sušených jabĺk

Ak chcete, aby vám sušené jablká vydržali dlhšie, je dôležité ich správne uskladniť:

Vzduchotesná nádoba: Usušené jablká vložte do vzduchotesnej nádoby, sklenenej pohára alebo plastového vrecka.

Tmavé a chladné miesto: Nádoby skladujte na tmavom a chladnom mieste, ako je špajza alebo kuchynská skrinka. Pri správnom skladovaní môžu sušené jablká vydržať až rok.

Mrazenie: Ak chcete sušené jablká uchovať ešte dlhšie, môžete ich zmraziť. Stačí ich vložiť do mrazničky v uzavretom vrecku. Takýmto spôsobom môžu vydržať aj niekoľko rokov.

Krok 5: Ako používať sušené jablká

Sušené jablká môžete využiť na množstvo spôsobov:

Zdravá desiata: Jednoducho si ich dajte ako rýchly snack alebo ich pridajte do mixu s orechmi a sušeným ovocím.

Pečenie: Môžete ich rehydratovať vo vode a pridať do koláčov, muffinov alebo chleba.

Müsli a kaše: Nakrájané kúsky sušených jabĺk sú skvelým doplnkom do raňajkových zmesí.

Čaje a nápoje: Sušené jablká môžete pridať do bylinkových čajov alebo horúcich nápojov pre jemnú sladkú chuť.

Sušenie jabĺk doma je jednoduchý a efektívny spôsob, ako využiť sezónnu úrodu a pripraviť si zásobu zdravého občerstvenia na celý rok. Či už sa rozhodnete pre sušenie v rúre, sušičke alebo tradičné sušenie na vzduchu, každý krok prispieva k vytvoreniu chutných a výživných sušených jabĺk. So správnym skladovaním si môžete vychutnávať túto sladkú pochúťku kedykoľvek, či už ako snack, alebo prísadu do vašich obľúbených jedál.

More inspirations

Contribution Sušené jablká. Ako si doma efektívne usušiť jablká krok za krokom is shown first on World recipes.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US