Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V britském šampionátu v kulečníku žen byl biologický muž poražen ženou

Mnoho mužů přechází do ženských sportů zejména proto, že z výher plynou medaile, sláva – a především peníze. Biologičtí muži, kteří se prohlašují za ženy, očekávají, že ženy velmi jednoduše porazí a vůbec si nepřipouští, že by mohli být těmi poraženými právě oni. Vesměs tomu tak skutečně je, takže v mnoha sportech již získávají čelní […]
Less than 1 min. min.

Mnoho mužů přechází do ženských sportů zejména proto, že z výher plynou medaile, sláva – a především peníze. Biologičtí muži, kteří se prohlašují za ženy, očekávají, že ženy velmi jednoduše porazí a vůbec si nepřipouští, že by mohli být těmi poraženými právě oni.

Vesměs tomu tak skutečně je, takže v mnoha sportech již získávají čelní místa výhradně muži. To se samozřejmě týká zejména silových sportů, kde má biologický muž výhody dané přírodou.

Muži se v ženských sportech objevují stále častěji – a totéž můžeme už za rok očekávat i u nás, kdy by měla být umožněna změna pohlaví bez nutnosti operace. Pro muže tak bude mnohem jednodušší se dostat do ženských sportů, aniž by si museli prznit tělo.

Pohled do „pokrokovějších“ zemí nám tak umožní si lépe představit, jak to asi bude v budoucnu vypadat i u nás.

O víkendovém britském ženském šampionátu sice vyhrála biologická žena, nicméně další dvě místa obsadili biologičtí muži, kteří navíc získali finanční odměnu určenou ženám.

Žena vyhrála britský kulečníkový šampionát po „fenomenálním comebacku“ proti biologickému muži ve finále. Muž hrál předtím semifinále s jiným trans-identifikovaným mužem.

O víkendu uspořádala Ultimate Pool Group turnaj Mini Series ve Spojeném království. Na straně žen se do soutěže přihlásilo 64 soutěžících, včetně dvou transidentifikovaných mužů – Harriet Haynes, dříve Chris, a Lucy Smith (oba viz titulní obrázek – vlevo Haynes, vpravo Smith).

V době semifinále, Haynes a Smith hráli proti sobě, což znamená, že tam bylo jedno pouze mužské semifinále v ženském sportu.

Lynne Pinches, profesionální hráčka kulečníku, která v listopadu 2023 odmítla soutěžit s Haynesem ve finále Women’s Champion of Champions, prohlásila, že  je absolutní ostuda, aby v ženské soutěži hráli dva biologičtí muži proti sobě.

Mistryně světa a obhájkyně ženského sportu Tracy Edwardsová také kritizovala Ultimate Pool a odsoudila je jako „bezpáteřní slabochy“, protože dovolili, aby k takové situaci vůbec došlo.

Podle pravidel jak English Pool Association, tak World Eightball Pool Federation (WEPF), řídících orgánů Ultimate Pool Group, mohou trans-identifikovaní sportovci soutěžit v tomto sportu absolutně bez omezení. 

Podle jejich webových stránek jsou současné transgenderové předpisy pro EPA revidovány od prosince 2023.

Haynes nakonec vyhrál semifinále o 5 framů ku 3 a šel do finále proti velšské hráčce Kirsty-Lee Davies.

Haynes prohrál s Daviesovou poté, co vyhrála čtyři framy v řadě, ve fenomenálním comebacku.

Kirsty-Lee Davies, biologická žena, která porazila muže

Organizace Women’s Rights Network tleskala Daviesové za její vítězství a napsala:

„Vyhrála navzdory nejlepším snahám kulečníkového svazu zmařit její šance tím, že dovolili dvěma mužům soutěžit v ženské kategorii.“

WRN však také poukázala na to, že jak Haynes, tak Smith, za to, že se dostali až do finále, respektive semifinále, získají peníze za umístění, které právem patří ženě.

Loni další dvě hráčky kulečníku odmítly hrát proti Haynesovi.

V srpnu 2023 WEPF oznámila aktualizaci svých pokynů týkajících se transgender a nebinárních hráčů a uvedla, že pouze ti, kteří se narodili jako ženy, budou mít povoleno hrát tento sport.

„Chápeme, že toto rozhodnutí může vyvolat otázky a diskuse v našem sportu. Chceme zdůraznit, že náš závazek prosazovat hodnoty sportovního ducha, inkluzivity a dodržování regulačních norem zůstává neochvějný,“ uvedl tehdy WEPF.

„Naším konečným cílem je zajistit neustálý růst a rozvoj sportu, který všichni milujeme, a zároveň zachovat harmonickou rovnováhu mezi inkluzivitou a integritou soutěže. Uvědomujeme si, že je důležité podporovat prostředí, kde se každý může účastnit a prosperovat a zůstáváme odhodláni prosazovat tyto principy, jak nejlépe dovedeme.“

V říjnu téhož roku však WEPF rozhodnutí změnila a omezila své pokyny tak, aby místo toho vyžadovala, aby se účastnice identifikovaly jako ženy po dobu minimálně čtyř let, a dále předložily důkaz o snížených hladinách testosteronu po dobu, kdy budou soutěžit v kategorii žen. 

Toto rozhodnutí odstartovalo protesty Pinchesové a dalších, které se vyvinuly v žalobu podanou v lednu.

Letos v únoru Pinchesová prozradila, že odmítla profesionální smlouvu s Ultimate Pool Tour kvůli jejich transgender politice. „Jsem absolutně znechucená z toho, že jsem vypadla, moje srdce chce být na Ultimate Pool Tour,“ řekla tehdy Pinchesová.

„Cítím se vyloučená, i když jsem se vyloučila sama. Vrátila jsem proto zálohu 200 GBP. Držím se svých zásad. Nechci čelit transgender hráčům, kteří byli na tom turné.

Myslím, že to není fér. Dělám to, protože chci bojovat za budoucnost mladých lidí, kteří říkají, že chtějí skončit s hraním kulečníku dříve, než vůbec začnou,“ dodala.

 

Ohodnoťte tento příspěvek!

[Celkem: 2 Průměrně: 5]

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US