Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Většina zemí ASEAN nechce Čínu jako nepřítele: Film, který by měl vidět každý, kdo chce pochopit asijskou geopolitiku (video)

Ať už dopadnou volby v USA jakkoli, tak obě strany mají zacíleno na Čínu jako nepřítele č.1. Pokud jste někdy četli americká média – od mainstreamu až po ta alternativní – jistě jste zaznamenali, že zatímco v mnoha směrech jsou v politice rozdělená, tak ve vztahu k Číně či Tchaj-wanu panuje možná až 90% jednota. […]
Less than 1 min. min.

Ať už dopadnou volby v USA jakkoli, tak obě strany mají zacíleno na Čínu jako nepřítele č.1. Pokud jste někdy četli americká média – od mainstreamu až po ta alternativní – jistě jste zaznamenali, že zatímco v mnoha směrech jsou v politice rozdělená, tak ve vztahu k Číně či Tchaj-wanu panuje možná až 90% jednota.

I to je možná důvod velmi tvrdé protičínské rétoriky jak ze strany demokratů, tak republikánů. Právě proto, že se zdá, že další bojiště se chystá na dálném východě, by bylo dobré se podívat na to, co si ve skutečnosti myslí většina zemí té oblasti.

George Yeo, který byl 21 let ministrem vlády v Singapuru, z toho 7 let jako ministr zahraničí, vysvětluje aktuální geopolitickou situaci celé oblasti. Je jen málo lidí, kteří rozumí geopolitice Asie tak dobře jako on.

Krátké shrnutí jeho přednášky najdete zde, celé video pod článkem.

Níže si můžete přečíst hrubé shrnutí videa:

USA ví o Číně jen málo.
Říká: „Politický systém USA je decentralizovaný a prochází emocionálními fázemi kvůli potřebě získávat hlasy. Nyní se dostává do fáze, kdy je Čína démonizována kvůli masovým emocím. Nějaká manipulace se odehrává v zákulisí, ale není založena na znalostech.

Podle jeho názoru USA nechápou povahu Číny, skutečnost, že Čína neustále kolem sebe staví zdi, protože je spokojená se svou vlastní homogenitou. Je nesprávné, že USA uvěřily, že Čína je chce vytlačit jako světového hegemona, a proto se snaží Čínu zadržet nebo ji dokonce svrhnout.

Nejen, že jde o nepochopení čínských cílů, ale USA se mohou přetěžovat a nemyslím si, že uspějí. Se svými cly a sankcemi se USA vystavily riziku, že udělají stejnou chybu jako čínská dynastie Čching a stanou se velmi slabými.

Věří, že dominance amerického dolaru se zlomí a USA se náhle poženou vpřed.
Říká: „Klíčovou událostí bude, až se zhroutí dominance amerického dolaru. Všichni víme, že se jednoho dne zhroutí, protože to není normální. Stane-li se to za 30 let, pijme a buďme veselí.

Ale když se to stane za pět let, tak to musíme spočítat, ne? Víme, kdy se sušenka rozdrtí? Nevíme. Ale způsob, jakým se USA pohybují, ten den přibližuje.“

Posouvají tento den kupředu, protože se snaží kontrolovat země prostřednictvím sankcí, a proto stále více zemí přijímá protiopatření, a tak se vyhýbají sevření USA.

Čína není v problémech a „nadměrná kapacita“ je informační válka.
Existuje informační válka proti Číně a on nevěří, že Čína má potíže.

„Podívejte se na továrny, podívejte se na elektromobily, podívejte se, jak se Evropané bojí, a obviňují Čínu z nadměrné kapacity.

Chci říct, jak můžete obviňovat Čínu z nadměrné kapacity, když vy sami máte takovou svobodu, máte dlouhé léto, pracujete jen pár hodin a říkáte: Ne, ne, ne, ne, ne, ne, pracujete příliš tvrdě! To má důsledky. Když se rodiny odcizí svým dětem, sobě samým, má to následky.“

Věří, že „zdravost“ asijských společností je výhodou oproti Západu.
„Podívejte se na Asii, Čínu, jihovýchodní Asii, Indii. Jsou tam lidé, kteří tvrdě pracují, jsou svými dětmi posedlí, chtějí jim dát vyšší vzdělání, aby děti měly lepší vzdělání, lepší zdraví a lepší život. […]

Udělají to a my máme štěstí, že žijeme v části světa, kde podivné hodnoty ještě nepronikly do společnosti. Proč je dnes Amerika tak velkým trhem pro drogy? A viděl jsem soutěž Eurovision Song Contest… […] Její části jsou téměř satanské. Ale ve většině Evropy je to nyní v módě. co se děje?

Premiér Lee řekl, že bychom měli všechny tyto vzrušující věci držet co nejdál od nás. Naše společnosti musí zůstat zdravé. Udržujeme naše rodiny nedotčené. Chci říct, že AI je nezbytná, ale AI nám nemůže odpovědět na morální otázky.

Nakonec se musí každý jedinec a každé dítě rozhodnout sám za sebe. Ponořte se do technologie. Použijte je. Ale mějte smysl pro to, co to znamená být člověkem. Pokud to použijeme jako měřítko k posouzení lidské společnosti, řekl bych, že máme velké štěstí, že žijeme v části světa, kde je společnost celkově zdravá a daří se jí dobře.“

Je důležité, aby ASEAN zůstal pohromadě a nebyl roztříštěný, jak se o to snaží USA s Filipínami.
„Pokud nebudeme (země ASEAN) držet pohromadě, staneme se roztříštěnými a místo toho, abychom byli sousedy, staneme se klienty hlavních mocností. Využijí nás. Vždy existuje hrozba.

Nyní si vezměme Filipíny. Filipíny mají legitimní spory s Čínou. Obě strany mají své argumenty. Američané to vidí jako příležitost. A zasahují a přivádějí do hry Japonce. A nyní je filipínská politika chycena v této pasti […]

Čína a Filipíny měly dohodu, gentlemanskou dohodu s Dutertem, ale Marcos ji zrušil. Musí tedy najít nový způsob, jak dosáhnout rovnováhy. A musí vykořisťovat Američany, ne být vykořisťováni jimi.

Ale je to velmi obtížné, když se snažíte využít velkou mocnost, protože nakonec jí budete vykořisťováni.“

„Většina zemí ASEAN nechce Čínu jako nepřítele.
Vietnam mimo jiné učinil významné rozhodnutí držet se Číny,“ říká:

„Nebylo to příliš hlášeno, ale Vietnam souhlasil, že se Hanoj ​​připojí ke Kunmingu a Nanningu přes vysokorychlostní trať. Každé takové propojení stojí desítky miliard dolarů.

A změní topologii logistiky, dodavatelských řetězců a lidské mobility na desítky let dopředu.

Totéž platí pro Indonésii. Píší tam: „První návštěva Prabowa v Číně“ a na jeho setkání se Si Ťin-pchingem: „Malý bratr mluví s velkým bratrem. Ale když jsme jeli do Japonska, byl to bratr, který mluvil s bratrem.“

Dodal: „Podívejte se na ostatní země, Laos, Kambodžu, Thajsko, Malajsii, Brunej. Nikdo nechce Čínu za nepřítele. A to Američané ještě nepochopili. Protože se pro nás Čína zvětšuje, všichni chceme Američany na palubě.

Ale pokud Američané řeknou: Ne, musíte si vybrat mezi Čínou a námi, my řekneme: Ne, to nemůžeme. Jak se máme rozhodnout? Chci říct, Čína je místo, kde vyděláváme peníze…“

Ohodnoťte tento příspěvek!

[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US