Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vláda odobrila trojicu kandidátov na sudcu ESĽP, o funkciu sa uchádza aj Procházka

Jedného sudcu spomedzi uchádzačov nakoniec zvolí Parlamentné zhromaždenie Rady Európy.
Less than 1 min.

25.9.2024 (SITA.sk) – Kandidátmi Slovenska na funkciu sudcu na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) sú oficiálne Daniela Ježová, Ondrej Laciak a Radoslav Procházka.

Rozhodla o tom v stredu vláda, keď odobrila nomináciu trojice zvolenú členmi Súdnej rady SR. Jedného sudcu spomedzi uchádzačov nakoniec zvolí Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (RE).

Právnik a bývalý politik Procházka v minulosti mimo iného pôsobil ako zástupca SR pred súdmi Európskej únie či ako spolupredseda Pracovnej skupiny pre spravodlivosť a vnútro v rámci Národného konventu SR o Európskej únii.

Laciak od roku 2016 pôsobí na ESĽP ako ad hoc sudca. Zároveň je, okrem iného, aj predsedom Výboru pre trestné právo v Rade Európskych advokátskych komôr. Ježová pôsobí ako advokátka zo zameraním na rodinné a dedičské právo v agende s prevažne medzinárodným prvkom.

ESĽP je inštitúciou Rady Európy, pričom je zložený z toľkých sudcov, koľko je členských štátov Rady Európy. Na súd sa môže obrátiť každý jednotlivec, mimovládna organizácia alebo skupina osôb, ktorá sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach (EDĽP) alebo dodatkovými protokolmi k EDĽP.

More on topics: Fico's government 2023 – 2027 (Smer-SD Hlas-SD SNS coalition), Kandidáti, Sudca, Súdy
Source: SITA.sk – Vláda odobrila trojicu kandidátov na sudcu ESĽP, o funkciu sa uchádza aj Procházka © SITA All rights reserved.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US