Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vladimir Putin informoval o pokračujúcej snahe zabezpečiť globálnu bezpečnosť a nastoliť spravodlivý svetový poriadok

www.slovanskenoviny.sk/rss Ruský prezident Vladimir Putin deklaroval, že „rusko-čínska spolupráca vo svetových záležitostiach je jedným z hlavných stabilizačných faktorov na svetovej scéne“. Ruský prezident Vladimir Putin na summite skupiny BRICS v ruskej Kazani rokoval so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Lídri spolu dlhšie diskutovali o vojne na Ukrajine a vzťahoch so Západom. V utorok večer o […]
Less than 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Ruský prezident Vladimir Putin deklaroval, že „rusko-čínska spolupráca vo svetových záležitostiach je jedným z hlavných stabilizačných faktorov na svetovej scéne“.

Ruský prezident Vladimir Putin na summite skupiny BRICS v ruskej Kazani rokoval so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom.

Lídri spolu dlhšie diskutovali o vojne na Ukrajine a vzťahoch so Západom. V utorok večer o tom informoval Kremeľ.

„Keďže útočia na naše záujmy aj na záujmy Číny, boli to témy na diskusiu,“ uviedol Putinov hovorca Dmitrij Peskov v ruskej televízii s odkazom na západné štáty. Dodal, že Moskva a Peking majú podobný pohľad a prístup k medzinárodnej politike.

DPA pripomína, že Čína oficiálne zastáva k vojne na Ukrajine neutrálny postoj a uznáva jej územnú celistvosť. Moskvu však nikdy za inváziu nekritizovala a s Ruskom prehlbuje obchodné vzťahy.

Podľa čínskej štátnej televízie Si na stretnutí opätovne označil Putina za svojho „starého priateľa“ a vyhlásil, že „medzinárodnú scénu zachvátil chaos. Strategické partnerstvo Pekingu s Moskvou je preto v čase najvýznamnejších zmien za uplynulých sto rokov silou, ktorá podporuje stabilitu.“

Ruský prezident deklaroval, že „rusko-čínska spolupráca vo svetových záležitostiach je jedným z hlavných stabilizačných faktorov na svetovej scéne“, a dodal, že Rusko má „v úmysle ďalej posilňovať koordináciu na všetkých multilaterálnych platformách s cieľom zabezpečiť globálnu bezpečnosť a spravodlivý svetový poriadok“.

Trojdňový summit v meste Kazaň, na ktorom sa zúčastňuje viac ako 20 hláv štátov i generálny tajomník OSN António Guterres, je najväčším podujatím v Rusku od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Moskva podľa AFP dúfa, že skupina BRICS sa stane akousi protiváhou k „hegemónii“ Západu.

Čínsky prezident vyhlásil, že spolupráca v skupine BRICS je „najdôležitejšou platformou pre solidaritu a spoluprácu medzi rýchlo sa rozvíjajúcimi trhovými štátmi a rozvojovými krajinami“ a že je „nosnou silou pri realizácii rovnocennej a usporiadanej globálnej multipolarity“.

„V Kazani musíme prijať celý rad dôležitých rozhodnutí zameraných na ďalšie zlepšenie činnosti skupiny (BRICS) a posilnenie všestrannej spolupráce v jeho rámci,“ uviedol pred tým Putin na stretnutí s indickým premiérom Naréndrom Módím.

infovojna

Contribution Vladimir Putin informoval o pokračujúcej snahe zabezpečiť globálnu bezpečnosť a nastoliť spravodlivý svetový poriadok is shown first on .

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US