Saltar al contenido
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mostrar más...

Selectores genéricos
Sólo coincidencias exactas
Buscar en el título
Buscar en contenido
Selectores de tipo de publicación
Menú

Česi to priznali: Ich partnerom sa muníciu pre Ukrajinu kupovať nechce

www.slovanskenoviny.sk/rss Taká drobná správa: česká vláda priznala, že jej bombastický plán nakúpiť tento rok na svetových trhoch Ukrajine 800 tisíc kusov delostreleckej munície sa takmer určite nesplní. V skutočnosti v prvej dodávke, v júni, dodali len 45 tisíc kusov a na júl a august sú zatiaľ plánované dodávky 50 tisíc kusov na mesiac. Aj keď […]
Menos de 1 min. mín.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Taká drobná správa: česká vláda priznala, že jej bombastický plán nakúpiť tento rok na svetových trhoch Ukrajine 800 tisíc kusov delostreleckej munície sa takmer určite nesplní.

V skutočnosti v prvej dodávke, v júni, dodali len 45 tisíc kusov a na júl a august sú zatiaľ plánované dodávky 50 tisíc kusov na mesiac. Aj keď sľubujú, že na jeseň by sa dodávky mali zrýchliť, k splneniu cieľa ani zďaleka nesmerujú.

Česi hovoria, že hoci k ich iniciatíve sa prihlásilo 18 krajín, zďaleka nie všetky poslali toľko peňazí, koľko sľubovali. A tri krajiny dokonca neposlali nič. Nepovedali, ktoré krajiny to sú, zo zjavných diplomatických dôvodov.

Mimochodom, zároveň priznali, že celá akcia aj tak významne pomohla českým muničným firmám, keďže veľká časť nakúpenej munície sa kompletizuje v Čechách.

Proste sú to pomerne chytrí obchodníci. A je “potešiteľné”, že im na biznis prispeli aj Slováci svojou “občianskou” zbierkou munície pre Ukrajinu. Takých naivných pakov ako v bratislavskej kaviarni len tak ľahko inde nenájdete.

Aj vzhľadom na to, čo je v tejto súvislosti to najdôležitejšie. Znovu dodávam: ak by spojencom, v prvom rade USA, skutočne išlo o efektívnu podporu Ukrajiny, za tie dva roky od začiatku vojny by už navýšili kapacity svojej muničnej výroby.

Iste, nie je to niečo, čo sa dá zvládnuť za letné prázdniny, ale zároveň ani nič, čo by superveľmoc nedokázala za pár mesiacov spraviť. Príkladov je viac, napríklad počas oboch vojen v Zálive dokázali mimoriadne navýšiť výrobné kapacity ešte aj motorov do transportérov, čo je zložitejšie, ako výroba munície.

Ale na tom reálne nikomu nezáleží. Zbrojný priemysel na Ukrajinu potrebuje dodávať veci, ktoré sú predovšetkým drahé. Na “obyčajnej” munícii sa zďaleka nenabalíte tak ako na stíhačkách, raketách a podobne.

Pričom nezabúdajme, že napríklad väčšina (!) posledného balíka americkej “vojenskej pomoci Ukrajine” v skutočnosti Ukrajinu nevidela ani z diaľky.

Nakupovali sa za to zásoby americkej armáde, plus vybavenie amerických základní v Európe, len sa to zviezlo pod spoločnou nálepkou “podpora Ukrajine”.

Moderné vojny sú často predovšetkým biznis. Treba povedať, že veľmi výhodný.

/ Juraj Draxler/skspravy.sk/

Contribución Česi to priznali: Ich partnerom sa muníciu pre Ukrajinu kupovať nechce se muestra primero en .

¿Te gustó el artículo? ¡Apoye SIA NOTICIAS!

Su apoyo nos ayudará a continuar con la operación y desarrollo del sistema SIA NEWS.
Gracias por todo su apoyo.

Ingrese una cantidad válida.
Gracias por su apoyo.
Su pago no pudo ser procesado.
revolut banner

Categorías

es_ES