Saltar al contenido
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mostrar más...

Selectores genéricos
Sólo coincidencias exactas
Buscar en el título
Buscar en contenido
Selectores de tipo de publicación
Menú

Kde budú kolotoče počas jarmoku tento rok?

Na mieste, kde zvykli byť počas žiarskeho jarmoku rozložené kolotoče, sa v uplynulých mesiacoch začalo s výstavbou rodinného domu, pričom táto výstavba by sa podľa našich informácií mala rozširovať. Zaujímalo nás preto, čo bude s kolotočmi počas žiarskeho jarmoku nielen tento rok, ale aj do budúcna. Zmení mesto ich umiestnenie a presunie ich zo súkromných […]
Menos de 1 min. mín.

Na mieste, kde zvykli byť počas žiarskeho jarmoku rozložené kolotoče, sa v uplynulých mesiacoch začalo s výstavbou rodinného domu, pričom táto výstavba by sa podľa našich informácií mala rozširovať. Zaujímalo nás preto, čo bude s kolotočmi počas žiarskeho jarmoku nielen tento rok, ale aj do budúcna. Zmení mesto ich umiestnenie a presunie ich zo súkromných pozemkov, ktoré malo na tento účel v prenájme? Zisťovali sme, ako to bude s obľúbenými atrakciami počas nasledujúcich jarmokov.  

Symbolom žiarskeho jarmoku sú už tradične každý rok nielen zaujímavé stánky a sprievodné podujatia, ale aj kolotoče a zábavné atrakcie. Väčšinu z nich mohli návštevníci nájsť na pozemku oproti bytovému domu na Hviezdoslavovej ulici. V poslednej dobe sa však na tomto pozemku, kde boli kolotoče predtým umiestnené, začalo s výstavbou rodinného domu.

Tento rok kolotoče zostanú ešte na pôvodnom mieste

Mnohých obyvateľov to zaskočilo a na tému, čo bude s kolotočmi počas jarmoku, dokonca vznikla na sociálnych sieťach aj diskusia. „Tradícia, ktorá bola zaužívaná. X rokov tu boli počas jarmoku kolotoče. Zdá sa, že kolotoče na Hviezde skončili,“ zneli komentáre na sociálnej sieti v diskusii, ktorá rozvírila hladinu. Zaujímalo nás teda, čo bude s kolotočmi v Žiari ďalej. Na naše otázky odpovedal hovorca mesta Žiar nad Hronom, Martin Baláž. Podľa jeho slov nejde o mestské pozemky, ale o pozemky súkromných majiteľov, od ktorých si mesto každoročne pre účel umiestnenia kolotočov tieto plochy prenajímalo.

„S vlastníkmi pozemkov sme mali dohodu, že tam kolotoče počas jarmoku môžu byť umiestnené. Výstavba, ktorá na súkromných pozemkoch začala, je v súlade so stavebným zákonom a je predpoklad, že v budúcnosti tam pribudnú ďalšie výstavby,“ priblížil Baláž a dodal, že z tohto dôvodu mesto plánuje zmeniť celú koncepciu zábavných atrakcií. Zmena by podľa jeho slov mala nastať až od budúceho roku, tento rok by kolotoče mohli ostať ešte na pôvodnom mieste.

Uvažuje sa nad presunom kolotočov k futbalovému štadiónu 

„V tomto roku budú kolotoče tam, kde doteraz, možno s nejakým obmedzením, práve kvôli výstavbe, ale v podstate systém umiestnenia kolotočov bude tento rok rovnaký, ako tomu bývalo i po minulé roky,“ dodal Baláž s tým, že zmena konceptu umiestnenia kolotočov počas žiarskeho jarmoku by teda mala nastať až od roku 2025. Podľa Baláža je možných niekoľko variant, kde by kolotoče mohli byť počas jarmoku umiestnené. „Je možný aj variant, že celkovo zábavné atrakcie budú na inom mieste, ako bývali počas klasického jarmoku. Tak to býva vo veľkej časti jarmokov. Napríklad na Radvanskom jarmoku v Banskej Bystrici sú zábavné atrakcie v inej časti mesta, ako je samotné jarmočisko, pretože v centre mesta nemôžu byť,“ vysvetlil s tým, že problémom s umiestnením kolotočov sa vedenie mesta bude bližšie zaoberať v roku 2025. „Určite už v roku 2025 budú kolotoče riešené iným spôsobom, ako boli doteraz, keďže situácia na pôvodných pozemkoch to nebude umožňovať,“ dodal Baláž. Jednou z možností, s ktorou mesto pri umiestnení kolotočov počíta, je areál parkoviska za futbalovým štadiónom. „Áno, je to jedna z variant, je tam veľký priestor a taký veľký priestor s infraštruktúrou zas nemáme hocikde,“ dodal Baláž s tým, že i tomuto problému sa bude mesto venovať a obyvatelia budú o zmenách včas informovaní.

Tohtoročný jarmok pozná svoj termín konania

Tradičný žiarsky jarmok už pozná svoj termín konania pre tento rok. Uskutoční sa v dňoch 11. a 12. októbra 2024. Počas jarmoku sa tradičné žiarske ulice opäť zaplnia stánkami s oblečením, obuvou, tovarom do domácnosti, hračkami, bižutériou či tovarom na Sviatok všetkých svätých.

Samozrejmosťou budú aj kolotoče, medzi nimi nebudú chýbať obľúbená centrifuga, booster, reťazové kolotoče, detská manéž, autodrom či mnoho ďalších. Chýbať nebudú ani stánky s občerstvením, typickým jarmočným jedlom a burčiakom.

Trhovníci, ktorí majú záujem predávať na októbrovom žiarskom jarmoku, sa už teraz môžu prihlasovať a registrovať so svojím tovarom elektronicky alebo osobne na mestskom úrade.

(šov)

Foto: Peter Vörös

¿Te gustó el artículo? ¡Apoye SIA NOTICIAS!

Su apoyo nos ayudará a continuar con la operación y desarrollo del sistema SIA NEWS.
Gracias por todo su apoyo.

Ingrese una cantidad válida.
Gracias por su apoyo.
Su pago no pudo ser procesado.
revolut banner

Categorías

es_ES