Saltar al contenido
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mostrar más...

Selectores genéricos
Sólo coincidencias exactas
Buscar en el título
Buscar en contenido
Selectores de tipo de publicación
Menú

Na slovenskom trhu práce je momentálne viac pracovných ponúk ako záujemcov o zamestnanie

Až 75 % ľudí si dokáže nájsť novú prácu jednoducho a rýchlo, a takmer 90 % zamestnávateľov plánuje zvýšiť mzdy.
Menos de 1 min. mín.

25.9.2024 (SITA.sk) – Na slovenskom trhu práce je momentálne viac pracovných ponúk než záujemcov o zamestnanie. Až 75 % ľudí si dokáže nájsť novú prácu jednoducho a rýchlo, a takmer 90 % zamestnávateľov plánuje zvýšiť mzdy.

Vyplýva to z Mzdového prieskumu 2024 personálnej agentúry Grafton, ktorý mapoval finančné ohodnotenie 360 pracovných pozícií vo ôsmich segmentoch a vo všetkých regiónoch Slovenska.

„Výsledky prieskumu sú pozitívne, nezamestnanosť je rekordne nízka a mzdy rastú. Zamestnávatelia plánujú prijímať nových ľudí alebo aspoň udržať súčasný počet zamestnancov,“ uviedol Martin Malo, riaditeľ Grafton Slovakia a Gi Group.

Hlavný hnací motor pri zmene

Malo tiež upozornil na výzvy, ktorým budú zamestnávatelia čeliť, ako sú nedostatok pracovníkov, zvýšená fluktuácia, odchody do dôchodku, stav verejných financií a rast minimálnej mzdy. Zvýšená fluktuácia, ktorá postihuje dve tretiny firiem, núti zamestnávateľov zvyšovať mzdy a ponúkať finančné aj nefinančné benefity.

„Peniaze sú dnes hlavný hnací motor pri zmene zamestnania. Uchádzači kladú dôraz na výšku mzdy a finančné benefity,“ vysvetľuje Malo. Nedostatok domácej pracovnej sily sa zamestnávatelia snažia riešiť prostredníctvom zahraničných pracovníkov.

Juniorské IT pozície

Tento rok už na Slovensku pracuje viac ako 107-tisíc cudzincov. Martin Malo uviedol, že bez ďalšej podpory zamestnávania cudzincov bude funkčnosť niektorých odvetví ohrozená. Prieskum tiež priniesol informácie o mzdách v jednotlivých odvetviach. V IT sektore mzdy dosiahli svoju hornú hranicu, no firmy sa snažia uchádzačov prilákať benefitmi.

Vývojári v rôznych programovacích jazykoch zarábajú od 2 200 do 4 tisíc eur, zatiaľ čo mzdy testerov sú nižšie, začínajú od 1 500 eur. Záujem je najmä o juniorské IT pozície, ako testeri či administrátori. V sektore výroby a inžinieringu mzdy rastú.

Benefity pre zamestnancov

Napríklad CNC operátori zarábajú od 1 700 do 2 tisíc eur, na východe Slovenska od 1 100 do 1 700 eur. Firmy ponúkajú benefity ako príspevky na dopravu a možnosti práce z domu pre manažérov.

Obchod, retail a marketing zápasia s nedostatkom technických predajcov. Na asistentov predaja a predavačov mzdy začínajú od tisíc eur, v Bratislave od 1 100 eur.

V segmente bankovníctva sa počet pracovných miest znižuje, na regionálnej úrovni sa mzdy pohybujú okolo celoslovenského priemeru, najvyššie mzdové ohodnotenie majú manažérske pozície s platom do 7 tisíc eur mesačne. Celý prieskum bol realizovaný počas tretieho štvrťroka 2024 vo všetkých krajoch SR a odráža mzdy vrátane variabilných zložiek, okrem ročných bonusov manažérov a príplatkov za nadčasy.

Más sobre temas: Benefity, Mzdy, pracovné ponuky, Prieskum, Sociálne, Trh práce, Zamestnávatelia
Fuente: SITA.sk – Na slovenskom trhu práce je momentálne viac pracovných ponúk ako záujemcov o zamestnanie © SITA Todos los derechos reservados.

¿Te gustó el artículo? ¡Apoye SIA NOTICIAS!

Su apoyo nos ayudará a continuar con la operación y desarrollo del sistema SIA NEWS.
Gracias por todo su apoyo.

Ingrese una cantidad válida.
Gracias por su apoyo.
Su pago no pudo ser procesado.
revolut banner

Categorías

es_ES