Saltar al contenido
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mostrar más...

Selectores genéricos
Sólo coincidencias exactas
Buscar en el título
Buscar en contenido
Selectores de tipo de publicación
Menú

V tomto sektore Slováci už viac nezarobia. Firmy skúšajú lákať uchádzačov na benefity

Sektor informačných technológií, ktorý počas pandémie stabilne rástol, teraz naráža na svoje limity. Mzdy v tejto oblasti dosiahli hornú hranicu, čo spôsobuje ich stagnáciu, zatiaľ čo očakávania kandidátov stále rastú. Firmy sa tak čoraz častejšie uchyľujú k rôznym benefitom, aby si udržali alebo prilákali talentovaných zamestnancov. Tento trend potvrdzuje aj najnovší mzdový prieskum agentúry Grafton, […]
Menos de 1 min. mín.

Sektor informačných technológií, ktorý počas pandémie stabilne rástol, teraz naráža na svoje limity. Mzdy v tejto oblasti dosiahli hornú hranicu, čo spôsobuje ich stagnáciu, zatiaľ čo očakávania kandidátov stále rastú.

Firmy sa tak čoraz častejšie uchyľujú k rôznym benefitom, aby si udržali alebo prilákali talentovaných zamestnancov. Tento trend potvrdzuje aj najnovší mzdový prieskum agentúry Grafton, ktorého výsledky sprostredkovala agentúra TASR.

Firmy prehodnocujú svoje postupy

„Vo viacerých medzinárodných korporáciách došlo v uplynulom roku dokonca k prepúšťaniu a firmy čoraz častejšie siahajú po študentoch vysokých škôl ešte pred ukončením ich štúdia. To im umožňuje nielen ušetriť náklady, ale aj získať mladé talenty a pripraviť ich na konkrétne pracovné pozície,“ uviedla agentúra v komentári k prieskumu.

Napríklad vývojári v rôznych programovacích jazykoch zarábajú naprieč Slovenskom od 2 200 do 4 000 eur mesačne, podobne sú ohodnotení aj špecialisti na IT bezpečnosť. Mzdy v tejto oblasti síce patria k najvyšším, no ich ďalší rast už nie je reálny.

Mzdy sa líšia podľa regiónov

V oblasti výroby majú najvyššie mzdy pracovníci v západnej časti Slovenska. CNC operátori, obrábači kovov či sústružníci môžu na západe zarobiť od 1 700 do 2 000 eur mesačne, zatiaľ čo na východe sú ich mzdy nižšie, v rozmedzí od 1 100 do 1 700 eur.

Strojný konštruktér s viac než trojročnou praxou môže v Bratislave, Trnave alebo Nitre dosiahnuť plat od 2 600 do 3 000 eur, na východe však len 1 600 až 2 000 eur.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým
rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov
retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s
finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť,
či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť
podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Segment nákupu a logistiky sa vyznačuje veľkými rozdielmi v mzdách podľa regiónu. Najnižšie mzdy majú skladníci, ktorých plat sa pohybuje medzi 1 200 až 1 500 eur v Bratislave a Nitre, zatiaľ čo na východe zarobia od 950 do 1 250 eur. Manažéri nákupu majú vyššie ohodnotenie – od 3 000 do 4 000 eur v Bratislave a Košiciach, v menších mestách je to o niečo menej.

Bankovníctvo a obchod

Mzdy v oblasti bankovníctva sa na väčšine pozícií pohybujú okolo celoslovenskej priemernej mzdy. Napríklad úverový analytik junior zarobí v rôznych okresoch Slovenska od 1 150 do 1 600 eur mesačne, likvidátor poistných udalostí má podobné ohodnotenie.

Na druhej strane, pracovníci obchodnej priehradky v Trenčíne, Žiline a Banskej Bystrici začínajú už na úrovni 1 000 eur, čo je relatívne nízky plat vzhľadom na náročnosť práce.

Predavači a asistenti predaja v segmente obchod, retail a marketing majú mzdy, ktoré sa po celom Slovensku príliš nelíšia. V Bratislave začínajú na 1 100 eur a dosahujú maximum 1 500 eur, vo východných častiach Slovenska je to od 1 000 do 1 300 eur.

Vývoj miezd v stavebníctve

Mzdové ohodnotenie v stavebníctve medziročne vzrástlo približne o 5 %. Stavbyvedúci zarobí najviac v Bratislave, kde jeho plat dosahuje 2 200 až 2 800 eur mesačne, a najmenej v Banskej Bystrici – od 1 900 do 2 500 eur. Tento rozdiel opäť podčiarkuje regionálne rozdiely, ktoré sú v oblasti stavebníctva stále výrazné.

Prieskum odhalil stagnáciu

Prieskum, ktorý prebiehal v priebehu 3. štvrťroka 2024, ukazuje, že mzdová stagnácia v IT sektore a ďalších odvetviach vedie firmy k hľadaniu inovatívnych spôsobov, ako zaujať zamestnancov. Firmy síce zvyšujú benefity, no ak sa mzdový rast nezlepší, môže to viesť k strate talentov v týchto oblastiach.

Ako ukazujú dáta, trh práce na Slovensku prechádza zmenami, ktoré si vyžadujú prispôsobenie nielen od zamestnávateľov, ale aj od zamestnancov.

la publicación V tomto sektore Slováci už viac nezarobia. Firmy skúšajú lákať uchádzačov na benefity apareció primero en REVISTA CRIPTO.

¿Te gustó el artículo? ¡Apoye SIA NOTICIAS!

Su apoyo nos ayudará a continuar con la operación y desarrollo del sistema SIA NEWS.
Gracias por todo su apoyo.

Ingrese una cantidad válida.
Gracias por su apoyo.
Su pago no pudo ser procesado.
revolut banner

Categorías

es_ES