Saltar al contenido
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mostrar más...

Selectores genéricos
Sólo coincidencias exactas
Buscar en el título
Buscar en contenido
Selectores de tipo de publicación
Menú

Žiarska plaváreň sa rozšíri o saunový svet. Mesto na tento účel získalo dotáciu vo výške 500 tisíc eur

Rekonštrukcia krytej plavárne dosiaľ patrila k najväčším a finančne najnáročnejším projektom, čo sa športovísk v našom meste týka. Po rekonštrukcii, ktorú realizovali Technické služby v Žiari nad Hronom, sa nakoniec mestu podarilo plaváreň otvoriť pre verejnosť minulý rok v septembri. K dispozícii sú plavcom tri bazény – plavecký relaxačný a detský bazén. Okrem bazénov sa […]
Menos de 1 min. mín.

Rekonštrukcia krytej plavárne dosiaľ patrila k najväčším a finančne najnáročnejším projektom, čo sa športovísk v našom meste týka. Po rekonštrukcii, ktorú realizovali Technické služby v Žiari nad Hronom, sa nakoniec mestu podarilo plaváreň otvoriť pre verejnosť minulý rok v septembri. K dispozícii sú plavcom tri bazény – plavecký relaxačný a detský bazén. Okrem bazénov sa v areáli nachádza aj kaviareň či masérsky salón. Do konca roka 2024 sa plaváreň dočká aj rozšírenia v podobe saunového sveta, ktorý doplní ponuku wellness služieb. Mesto na dobudovanie saunového sveta získalo finančné zdroje vo výške 500 000 eur z Nadácie ZSNP a Slovalco. 

Ako informoval primátor mesta Žiar nad Hronom, Peter Antal, v saunovom svete by mal vzniknúť priestor s fínskou, parnou bylinkovou saunou a infra saunou, taktiež aj nerezový ochladzovací bazén a odpočivárne. Do saunového sveta by sa malo vstupovať priamo z bazénovej časti plavárne. Projekt počíta aj s vybudovaním privátnej časti saunového sveta, ktorý bude tvoriť fínska sauna, ochladzovací bazén a soľná kabína. Táto privátna časť sa bude dať prenajať, ako pre menšie skupiny, tak pre páry. V čase, keď privátna sauna nebude využívaná pre uzavretú spoločnosť, sa tieto priestory stanú súčasťou verejnej sauny.

Mesto v spolupráci s Nadáciou ZSNP a Slovalco našli riešenie, ako projekt zafinancovať

Mesto ešte vo februári tohto roka podalo žiadosť o dotáciu z Fondu na podporu športu na projekt vytvorenia saunového sveta v novej plavárni, so žiadosťou však neuspelo. „Keďže sme neboli úspešní s našou žiadosťou na Fonde podpory športu, ktorý, podľa ich vyjadrenia, nepodporuje takéto projekty, a sme veľmi ďaleko s naším samotným projektom – máme vybratú dodávateľskú firmu, stavebné povolenie, bola by škoda, aby sme ho nezrealizovali. Preto sme hľadali možnosti, akým spôsobom dokážeme prefinancovať tento projekt a nakoniec sme v spolupráci s nadáciou ZSNP a Slovalco našli riešenie, ktoré, myslím, bude uspokojivé pre všetkých a hlavne výsledkom budú naše nové sauny,“ priblížil primátor mesta Žiar nad Hronom Peter Antal.

Práve spomínaná Nadácia ZSNP a Slovalco poskytne mestu dotáciu vo výške pol milióna eur na to, aby mesto, konkrétne technické služby mesta, mohli saunový svet mohlo v čo najkratšom čase dobudovať. „Nadácia ZSNP a Slovalco dlhé roky podporuje naše mesto, rôzne zelené projekty, ako aj samotný City fest, kde každoročne poskytuje dotáciu na tento hudobný festival. Rovnako tak podporujú technické vybavenie našich škôl, Súkromnú technickú školu INTECH, kde je takisto mesto účastníkom a mnohé iné rôzne projekty v rámci nášho mesta, aj keď s inštitúciou mesta nemajú nič spoločné. Preto som veľmi rád, že práve s členmi správnej rady nadácie sme našli riešenie, v podobe toho, že nadácia poskytne našim technickým službám v tomto roku dotáciu vo výške 500 tisíc eur na vybudovanie saunového sveta,“ priblížil Antal a zároveň vysvetlil, ako bude toto financovanie prebiehať.

Dotáciu v takej výške mohla nadácia mestu poskytnúť aj vďaka tomu, že Slovalco malo väčší zisk v minulom roku z predaja nespotrebovanej elektrickej energie a 2 % z toho boli odvedené do nadácie. „Som veľmi rád, že práve týmto spôsobom budú tieto peniaze použité, práve na vybudovanie samotného saunového sveta. Keďže nadácia by pre budúce obdobie stratila svoj význam, keďže Slovalco nebude mať zisky, z ktorých by sa nadácia plnila, dohodli sme sa na tom, že nadácii pomôže počas budúcich rokov pomôže samotné mesto a to takým spôsobom, že z mesta pôjde do nadácie ročne 55 tisíc eur, po dobu ôsmych rokov,“ vysvetlil primátor Peter Antal. Z peňazí, ktoré mesto nadácii bude ročne poskytovať, by sa podľa primátora mala väčšina naspäť vrátiť pre školy, kultúrne inštitúcie či na ďalšie projekty, týkajúce sa mesta. „Týmto spôsobom dokážeme udržať živú samotnú nadáciu, ktorá dlhé roky podporovala naše mesto, ale zároveň dokážeme dobudovať do konca roka celú plaváreň tak, ako bola naprojektovaná,“ vysvetlil Antal a pokračoval: „Veľmi sa tomu teším a chcem sa poďakovať všetkým členom správnej rady Nadácie ZSNP a Slovalco.“

Pre technické služby bola rekonštrukcia plavárne dosiaľ najväčším projektom

Plaváreň je od otvorenia pre verejnosti po rekonštrukcii v prevádzke už takmer rok, riaditeľ Technických služieb (ďalej TS) v Žiari nad Hronom, Igor Rozenberg, hodnotí projekt jej rekonštrukcie ako jeden z najväčších a najzaujímavejších, no zároveň aj ako jeden z časovo a finančne náročných projektov.

„Plaváreň bol náš najväčší a technicky najzaujímavejší projekt. Jeho výstavba trvala dlhšie, ako sme plánovali. Prešla krízami, nedostatkom peňazí a inými problémami,“ dodal Rozenberg, no zároveň podotkol, že pôvodný projekt neriešil taký rozsah rekonštrukcie, aký sa TS nakoniec podarilo zrealizovať. „Postupne sa nám podarilo využiť a zrekonštruovať prevažnú časť objektu. Významnou mierou k tomu prispeli aj externé investície do fitnescentra, kardia, telocvične a kaviarne. A ak k tomu pripočítame masážny salón, tak vznikol slušný základ pre relaxačné centrum, hrdo nesúce názov spoločnosti Slovalco. Práve majiteľom tejto spoločnosti a Nadácii ZSNP a Slovalco vďačíme za významnú podporu pri výstavbe,“ dodal Rozenberg. Podotkol tiež, že po ekonomickej stránke ide o finančne náročnú prevádzku. „Významne zdraželi energetické vstupy, vzrástla cena práce a náročnejšie je aj personálne obsadenie,“ vysvetlil riaditeľ TS na margo toho, že keďže sú plaváreň aj kúpalisko otvorené počas leta súčasne, všetci zamestnanci TS pracujú v plavárni. Preto je výhodou, že kúpalisko je aktuálne v prenájme u súkromného podnikateľa, ktorý si tam zabezpečil vlastný personál.

Letná plaváreň si získala svojich priaznivcov

„Ak by sme chceli zhodnotiť rok prevádzky, tak asi najdôležitejšie je, ako sú spokojní zákazníci. Vytvorili sme podmienky aj pre plavecký klub MŠK a plaveckú školu, aby mohli vykonávať svoju činnosť,“ dodal Rozenberg s tým, že aj keď sa stret dvoch týchto subjektov nestretol s porozumením, je podľa jeho slov žiaduce, aby sa naučili vzájomne rešpektovať. Igor Rozenberg tiež podotkol, že od budúceho roka sa k žiarskej plavárni chcú pripojiť ďalšie dva plavecké kluby zo Zvolena, kde majú zatvoriť plaváreň. Okrem toho plaváreň poskytla priestor dvom subjektom na baby plávanie. „Inou oblasťou je vyhradený priestor pre plavecké kurzy našich škôl v dopoludňajších hodinách, Centrum voľného času a podobne. A nakoniec spomenieme verejnosť, ktorá, samozrejme, patrí na začiatok tohto zoznamu,“ dodal riaditeľ TS.

S priaznivým ohlasom sa podľa jeho slov stretlo aj otvorenie plavárne počas letných mesiacov. „V letnej prevádzke, samozrejme, máme nižšiu návštevnosť. Číselne to vyhodnotíme po letnej sezóne,“ dodal Rozenberg s tým, že cez turniket plavárne od spustenia zaznamenali takmer 60 tisíc vstupov, z toho približne 11 percent zákazníkov využilo permanentky a plávať bolo viac ako 4 tisíc dôchodcov. Plaváreň pritom využívajú všetky vekové kategórie, športovci, osoby ZŤP a bezplatne je sprístupnená aj darcom krvi. Ak máte od zamestnávateľa benefity v podobe Multisport alebo Up Dejeuner kariet, po novom ich môžete využiť aj na vstup do plavárne. „Veríme, že sa nám do konca roka podarí sprístupniť kaviareň aj z bazénovej časti,“ avizoval ďalšiu z noviniek Rozenberg.

(šov)
Foto: Peter Vörös

plavare

¿Te gustó el artículo? ¡Apoye SIA NOTICIAS!

Su apoyo nos ayudará a continuar con la operación y desarrollo del sistema SIA NEWS.
Gracias por todo su apoyo.

Ingrese una cantidad válida.
Gracias por su apoyo.
Su pago no pudo ser procesado.
revolut banner

Categorías

es_ES