Passer au contenu
Capital.com – Ticker Tape Widget

Afficher plus...

Sélecteurs génériques
Correspondances exactes uniquement
Rechercher dans le titre
Rechercher dans le contenu
Sélecteurs de types de messages
Menu

Budúcoročná úroda jabĺk sa začína tvoriť už na jeseň. Pripravte vašu jabloň na zimu a doprajte jej dostatočnú výživu

Nie každý to vie, ale budúcoročné úrody rastlín sa začnú tvoriť už na jeseň. Práve v tomto období sa rodia kvetné puky a rastliny akumulujú sily na úspešnú zimu a štart do novej sezóny. Poďme teda zistiť, čo jabloň potrebuje, aby neprerušila plodenie a aby v novej sezóne produkovala veľa veľkých a sladkých plodov. Prečo jeseň? […]
3 min.

Nie každý to vie, ale budúcoročné úrody rastlín sa začnú tvoriť už na jeseň. Práve v tomto období sa rodia kvetné puky a rastliny akumulujú sily na úspešnú zimu a štart do novej sezóny.

Poďme teda zistiť, čo jabloň potrebuje, aby neprerušila plodenie a aby v novej sezóne produkovala veľa veľkých a sladkých plodov.

Prečo jeseň?

Po zbere jabloň stráca veľa sily. Zima je však pred nami, choroby čakajú na každú vhodnú chvíľu a musí tiež nájsť silu na tvorbu nových púčikov.

A ako sa s tým všetkým vysporiadať? Strom nemusí mať dostatok sily a v dôsledku toho sa obdobie plodenia preruší na rok.

Ideálny čas na hnojenie jabloní začína v septembri a potrvá do polovice októbra. Práve v tomto období si rastlina aktívne hľadá potravu v zemi a do nástupu chladného počasia je ešte dosť času.

Obrali ste jablká? To znamená, že budúci víkend môžete okamžite začať hnojiť!

Ako hnojiť jabloň?

V jesennom období sú pre jabloň veľmi dôležité dva prvky. A to sú draslík a fosfor. Boli potrebné celé leto na plodenie jabĺk a teraz sú zase potrebné na tvorbu nových ovocných pukov a vyživovacích koreňov.

Pamätajte však, že s hnojivami je ľahké to prepísknuť! Treba ich aplikovať s mierou a u každého stromu individuálne.

Z fosforečných hnojív je najlepšie použiť superfosfát. Pre stromy mladšie ako 5 rokov nie je potrebných viac ako 30 gramov, pre stromy od 5 do 20 rokov stačí 40 gramov a pre staré jablone možno pridať až 60 gramov superfosfátu.
Najlepšie draselné hnojivo, ktoré sa aplikuje na jabloň na jeseň, je síran draselný. Existujú aj vekové skupiny: do 5 rokov – nie viac ako 25 gramov, od 5 do 20 rokov – asi 30 gramov a pre staré stromy sa pridáva až 60 gramov síranu draselného.

Hnojivá je možné miešať a aplikovať súčasne. A existujú dva spôsoby, ako to urobiť:

V kruhu kmeňa stromu. Uvoľnite pôdu okolo stromu a vykopte okolo kmeňa brázdu. Potom zmiešajte hnojivá v požadovanej koncentrácii a rozrieďte ich v 10 litroch vody. Zostáva len naliať hotovú pochúťku do výkopu a zarovnať pôdu.
Do diery. Za týmto účelom pripravte asi 6 otvorov (hĺbka 5–7 cm) meter od kmeňa. Hnojivá sa do nich nalejú alebo vyplnia a potom sa diery zasypú.

Zavlažovanie nabité vlhkosťou

Ide o prvý a najdôležitejší postup v jesennej starostlivosti. Pamätajte, že bez vody nie je život! A bez neho sa vaše hnojivá neabsorbujú a samotný strom sa bude ťažko pripravovať na zimu v suchej pôde.

Zavlažovanie, ktoré dobíja vlhkosť, je obzvlášť dôležité, ak je jeseň suchá.

Na zavlažovanie potrebujete veľa vody – asi 20 litrov na jeden strom. Aby to bolo pohodlnejšie, môžete okolo kmeňa stromu vykopať priekopu na zavlažovanie. Životodarná vlhkosť tak neodtečie.

Hadicu z čerpadla môžete hodiť ku koreňu kľudne na pol hodiny

Organické hnojivá pre jablone na jeseň

V skutočnosti je lepšie sa im vyhnúť. Pokiaľ nemusíte, nepoužívajte na hnojenie popol. To neznamená ale, že nie je užitočný, ale s obmedzeniami. Popol deoxiduje pôdu a jeho nadmerné používanie môže byť viac na škodu ako na úžitok.

Prečo je lepšie ho vynechať? Po prvé, organickej hmote trvá až 5 rokov, kým sa rozloží. A nemôžete ju pridávať každý rok. A po druhé, hnoj a humus obsahujú veľa dusíka. S ňou jabloň začne vytvárať zelenú hmotu, a mráz sa následne postará o skazu.

A ak je v ďalšej sezóne v pôde veľké množstvo dusíka, jabloň získa bohaté, pekné lístie, ale nemusí vôbec produkovať ovocie.

Ale to, čo jabloň skutočne potrebuje, je jesenný rez ! Prebytočné a choré konáre zasahujú do zimovania, priťahujú choroby a konzumujú potravu. Mimochodom, správne orezané jablone vynesú takmer dvakrát toľko!

Le poste Budúcoročná úroda jabĺk sa začína tvoriť už na jeseň. Pripravte vašu jabloň na zimu a doprajte jej dostatočnú výživu est apparu en premier sur Un gars intelligent.

Avez-vous aimé l'article? Soutenez SIA ACTUALITÉS !

Votre soutien nous aidera à poursuivre l’exploitation et le développement du système SIA NEWS.
Merci pour tout votre soutien.

Entrez un montant valide.
Merci pour votre soutien.
Votre paiement n'a pas pu être traité.
revolut banner

Catégories

fr_FR