Passer au contenu
Capital.com – Ticker Tape Widget

Afficher plus...

Sélecteurs génériques
Correspondances exactes uniquement
Rechercher dans le titre
Rechercher dans le contenu
Sélecteurs de types de messages
Menu

Čína kritizuje najnovší predaj amerických zbraní Taiwanu. Podľa nej ohrozuje „mier a stabilitu“

Čína v sobotu večer ostro skritizovala najnovší predaj amerických zbraní Taiwanu. Tvrdí, že to narúša jej „suverenitu a bezpečnostné záujmy“ a ohrozuje „mier a stabilitu“ v Taiwanskom prielive, píše agentúra AFP. Americké ministerstvo zahraničných vecí v piatok schválilo predaj zbraní Taiwanu za dve miliardy dolárov. V balíku sú okrem iného zahrnuté moderné raketové systémy zem-vzduch aj […]
Moins de 1 min. min.

Čína v sobotu večer ostro skritizovala najnovší predaj amerických zbraní Taiwanu. Tvrdí, že to narúša jej „suverenitu a bezpečnostné záujmy“ a ohrozuje „mier a stabilitu“ v Taiwanskom prielive, píše agentúra AFP.

Americké ministerstvo zahraničných vecí v piatok schválilo predaj zbraní Taiwanu za dve miliardy dolárov. V balíku sú okrem iného zahrnuté moderné raketové systémy zem-vzduch aj radary. Dohodu ešte musí schváliť Kongres USA.

Taiwanský rezort obrany v sobotu vyjadril Spojeným štátom „úprimnú vďačnosť“ a uviedol, že tento balík „pomôže armáde naďalej zlepšovať svoju obranyschopnosť a spoločne udržiavať mier a stabilitu v Taiwanskom prielive“.

Taiwan organizoval cvičenia s ostrou muníciou pri spornej vodnej ceste

Čínska diplomacia v reakcii zverejnila stanovisko, v ktorom dôrazne odsúdila predaj zbraní Tchaj-peju. Tento krok zo strany USA podľa nej vážne poškodzuje ich bilaterálne vzťahy a prisľúbila „prijať všetky potrebné opatrenia na pevnú obranu národnej suverenity, bezpečnosti a územnej celistvosti“.

Komunistická vláda v Pekingu považuje Taiwan za súčasť pevninskej Číny napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom nevylučuje ani použitie sily.

Taiwan takmer každý deň zaznamenáva vo svojom okolí čínske stíhačky, bezpilotné lietadlá aj lode. V októbri za jeden deň spozoroval rekordných 153 čínskych lietadiel.

Spojené štáty sú kľúčovým partnerom Taiwanu, ktorému poskytujú zbrane aj napriek tomu, že s ním nemajú zriadené oficiálne diplomatické vzťahy.

Avez-vous aimé l'article? Soutenez SIA ACTUALITÉS !

Votre soutien nous aidera à poursuivre l’exploitation et le développement du système SIA NEWS.
Merci pour tout votre soutien.

Entrez un montant valide.
Merci pour votre soutien.
Votre paiement n'a pas pu être traité.
revolut banner

Catégories

fr_FR