Passer au contenu
Capital.com – Ticker Tape Widget

Afficher plus...

Sélecteurs génériques
Correspondances exactes uniquement
Rechercher dans le titre
Rechercher dans le contenu
Sélecteurs de types de messages
Menu

Komu sa nelení, toho neprepustia (flash)

21. októbra 2024/Aktuálne dianie v ekonomike, Flash správy, Trh práce Komu sa nelení, toho neprepustia 2024 | Flash info z vývoja nezamestnanosti Disponibilná miera nezamestnanosti zostáva takmer trištvrte roka na 5 %, ďalšiemu znižovaniu bránia viaceré štrukturálne problémy. Počet voľných pracovných miest je blízko predkrízového maxima, regionálne rozdiely sú však výrazné. Počet pracujúcich cudzincov na […]
Moins de 1 min. min.

Disponibilná miera nezamestnanosti zostáva takmer trištvrte roka na 5 %, ďalšiemu znižovaniu bránia viaceré štrukturálne problémy.
Počet voľných pracovných miest je blízko predkrízového maxima, regionálne rozdiely sú však výrazné.
Počet pracujúcich cudzincov na Slovensku dosiahol nový rekord: vyše 111 tisíc.

Disponibilná miera nezamestnanosti na Slovensku v septembri stagnovala na 5 %. Príčinou poklesu disponibilných uchádzačov o prácu bol predovšetkým vyšší odtok do neaktivity, pravdepodobne pre odchody do predčasných dôchodkov. Celkovo však miera nezamestnanosti zostáva nezmenená už ôsmy mesiac za sebou. Na západe krajiny nájdeme viacero okresov s mierou nezamestnanosti pod 2,5 % s najnižšími úrovňami pod 2,1 % v Trenčíne a Piešťanoch. Inde však stále okresy ako Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava a Kežmarok majú takmer dvojnásobnú mieru nezamestnanosti oproti priemeru Slovenska. Trh práce naráža na svoje limity na strane dopytu aj ponuky. Ďalšiemu znižovaniu nezamestnanosti bráni pretrvávajúci kvalifikačný aj regionálny nesúlad na trhu práce.

Prepúšťania je najmenej za celé roky. Približne tretina nezamestnaných odchádza z práce z iniciatívy zamestnávateľa. Nedobrovoľné odchody z práce zahŕňajú výpovede pre nadbytočnosť alebo z iných dôvodov a ukončenie činnosti zamestnávateľa. Ostatné dôvody zahŕňajú odchod do dôchodku, chorobu alebo rodinné, osobné a iné dôvody. Najčastejším dôvodom straty zamestnania je prepustenie pre nadbytočnosť a aktuálne je na najnižšej hodnote za 30 rokov.

Na trhu práce pretrváva nedostatok zamestnancov. Podiel firiem, ktorých obmedzuje nedostatok pracovnej sily mierne pokleslol. Blízko maxím spred korony zostáva počet voľných pracovných miest. Aktuálne počet záujemcov o prácu prevyšuje počet dostupných voľných pracovných miest len o tretinu, regionálne rozdiely sú však výrazné. Najakútnejšia situácia s nedostatkom zamestnancov je v okresoch Bratislava a Malacky, kde na jedného nezamestnaného pripadajú takmer štyri ponuky práce. Naopak v okresoch Gelnica, Sabinov a Stropkov evidujeme na jednu pracovnú ponuku až cez 50 uchádzačov o zamestnanie.

Contribution Komu sa nelení, toho neprepustia (flash) est affiché en premier sur Inštitút finančnej politiky.

Avez-vous aimé l'article? Soutenez SIA ACTUALITÉS !

Votre soutien nous aidera à poursuivre l’exploitation et le développement du système SIA NEWS.
Merci pour tout votre soutien.

Entrez un montant valide.
Merci pour votre soutien.
Votre paiement n'a pas pu être traité.
revolut banner

Catégories

fr_FR