Passer au contenu
Capital.com – Ticker Tape Widget

Afficher plus...

Sélecteurs génériques
Correspondances exactes uniquement
Rechercher dans le titre
Rechercher dans le contenu
Sélecteurs de types de messages
Menu

Letný brokolicový šalát

Svieža a chutná kombinácia brokolice, mrkvy, červenej cibule, skvelého ľahkého dresingu, opražených slnečnicových semienok a čerstvého bobuľového ovocia. Tento šalát je plný vitamínov a vlákniny a je ideálny pre horúce letné dni ako príloha k mäsu, vajíčkam prípadne low carb pečivu natretého maslom alebo domácou paštétou. Aké suroviny do šalátu použijeme? Brokolica – je zdravá, […]
Moins de 1 min. min.

Svieža a chutná kombinácia brokolice, mrkvy, červenej cibule, skvelého ľahkého dresingu, opražených slnečnicových semienok a čerstvého bobuľového ovocia. Tento šalát je plný vitamínov a vlákniny a je ideálny pre horúce letné dni ako príloha k mäsu, vajíčkam prípadne low carb pečivu natretého maslom alebo domácou paštétou.

Aké suroviny do šalátu použijeme?

Brokolica – je zdravá, chrumkavá a je chutná aj surová. Popravde som donedávna brokolicu vždy tepelne upravovala (hoci len krátko) no tento šalát ma naučil, že to nie je vždy nutné a dokážeme mať úžitok zo všetkých vitamínov a minerálov, ktorú brokolica ponúka. A že ich nie je málo – vo veľkej miere brokolica obsahuje vitamín C a betakarotén, rovnako kyselinu listovú, vitamíny B, E a provitamín A. Z minerálov je to železo, vápnik, síra či fosfor.Mrkva – má síce vyšší obsah sacharidov (7g sacharidov na 100g), no dodá šalátu na chrumkavosti, osvieži vzhľad a je jej v šaláte skutočne malé množstvo (2 malé mrkvy na 4 porcie). Ak ste v keto režime a držíte sa pod 20g sacharidov na deň, môžete mrkvu vynechať a nahradiť napríklad kalerábom alebo kapustou. Červená cibuľa dodá šalátu príjemnú pikantnú chuť.Slnečnicové semienka odporúčam solené a pražené. Prípadne natural, ktoré krátko opečieme na panvici na troche oleja a osolíme.Bobuľové ovocie – použila som čerstvé plody muchovníka lebo je práve v sezóne. Veľmi sa hodia aj čučoriedky, čierne ríbezle, sušené brusnice či moruše.Dresing je kombináciou jablčného octu, avokádového oleja, sladidla, citrónovej šťavy a soli. Dodáva šalátu sviežosť a zelenina je vďaka nemu jemnejšia a krehkejšia.

Alternatívy:

Zelenina – kapusta (nastrúhaná najemno), jarná cibuľka

Orechy – vlašské, pekanové či makadamové (solené a pražené alebo natural)

Ovocie – čučoriedky, čierne ríbezle, sušené brusnice či moruše.

Ďalšie zdravé šaláty a snacky:

Šalát so špargľou a horčicovým dresingom

Celerové lodičky

Šalát Nicoise

Šopský šalát

Brokolicové nugetky

Raňajkové smoothie

Ako šalát pripravíme?

Brokolicu a mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle alebo pomocou strúhacieho nástavca vo food processore. Cibuľu nakrájame na tenké pásiky. Slnečnicové semienka opečieme na troche oleja a osolíme ich (alebo použijeme lúpané, solené, pražené semienka). Ovocie umyjeme a necháme odkvapkať.

Pripravíme si dresing. Odporúčam ho zmixovať ponorným mixérom alebo pretrepať v nádobke s viečkom, aby sa ocot a olej prepojili a vznikla emulzia. V miske zmiešame suroviny na šalát a prelejeme ho dresingom. Môžeme podávať hneď alebo nechať 30 minút vychladiť v chladničke.

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

20 minút

Kalórie (1porcia)

146Kcal

Sacharidy (1porcia)

9g

Tuky (1porcia)

9,3g

Protein(1porcia)

3,5g

Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu brokolicového šalátu s dresingom (cca 100g)

Suroviny

350g brokolica

2ks malá mrkva (1stredná)

1/2ks stredná červená cibuľa

1hrsť bobuľové ovocie (čučoriedky, arónia, muchovník a pod.)

2PL slnečnicové semienka (pražené, solené)

Dressing

2PL olej (avokádový, olivový)

1PL jablčný ocot

1/2PL citrónová šťava

1ČL sladidlo (erythritol, xylitol)
alebo pár kvapiek stévie

soľ

čierne korenie

Ako na to

Brokolicu a mrkvu umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle alebo strúhacom nástavci vo food processore. Cibuľu nakrájame na tenké pásiky. Pripravíme si dresing zmiešaním oleja, octu, citrónovej šťavy, soli a korenia. Môžeme ich premiešať ponorným mixérom alebo dôkladne pretrepať v nádobke s viečkom. Zmes miešame, kým sa suroviny prepoja a vznikne emulzia. V miske zmiešame brokolicu, mrkvu, cibuľu, semienka a ovocie. Prelejeme dresingom a zamiešame. Podávame hneď alebo dáme do chladničky na 30 minút vychladiť. Skladujeme v chladničke 1-2 dni v uzavretej nádobe.

Avez-vous aimé l'article? Soutenez SIA ACTUALITÉS !

Votre soutien nous aidera à poursuivre l’exploitation et le développement du système SIA NEWS.
Merci pour tout votre soutien.

Entrez un montant valide.
Merci pour votre soutien.
Votre paiement n'a pas pu être traité.
revolut banner

Catégories

fr_FR