Passer au contenu
Capital.com – Ticker Tape Widget

Afficher plus...

Sélecteurs génériques
Correspondances exactes uniquement
Rechercher dans le titre
Rechercher dans le contenu
Sélecteurs de types de messages
Menu

Môžu katolíci jesť na Popolcovú stredu mäso a sladkosti? Cirkev je jasná, ale existuje výnimka

Popolcová streda je deň v katolíckom kalendári, ktorý označuje začiatok pôstu. Tento deň pripadá 46 dní pred Veľkou nocou. Môžete v tento deň jesť mäso a sladkosti a všetci sú povinní rešpektovať uložené obmedzenia? Ukazuje sa, že niektorí ľudia môžu byť pre svoj vek oslobodení od prísneho pôstu. Čo je Popolcová streda a môžete jesť […]
Moins de 1 min. min.

Popolcová streda je deň v katolíckom kalendári, ktorý označuje začiatok pôstu. Tento deň pripadá 46 dní pred Veľkou nocou. Môžete v tento deň jesť mäso a sladkosti a všetci sú povinní rešpektovať uložené obmedzenia? Ukazuje sa, že niektorí ľudia môžu byť pre svoj vek oslobodení od prísneho pôstu.

Čo je Popolcová streda a môžete jesť mäso a sladkosti?

Veľká noc sa nezadržateľne blíži. Tento deň je považovaný za najvýznamnejší sviatok v katolíckej cirkvi. Prípravy na ne sa začínajú Popolcovou stredou, ktorá pripadá 46 dní pred spomienkou na Ježišovo zmŕtvychvstanie, zahŕňa prísny pôst, ktorý okrem iného zakazuje jesť mäso a sladkosti.

Aké jedlá sa jedia na Popolcovú stredu a čím možno nahradiť mäso?

Prísny pôst na Popolcovú stredu zahŕňa obmedzenie sa na 3 jedlá zjedené v ten deň . Nie každý je však povinný tieto pravidlá dodržiavať. Nemusia ich používať osoby mladšie ako 18 rokov alebo staršie ako 60 rokov .

Trochu iná je otázka abstinencie od mäsa a sladkostí . Tu sú pravidlá prísnejšie. Každý katolík starší ako 14 rokov by sa mal v tento deň zdržať jedenia mäsa a sladkostí .

Katolícka cirkev má dišpenzačný zákon . Oslobodzuje od povinnosti postiť sa tých veriacich, ktorí nemajú žiadny vplyv na druh jedla, ktoré jedia . Výnimka sa preto vzťahuje napríklad na pacientov v nemocnici, väzňov a zadržaných . Na Popolcovú stredu však musia konať inú formu pokánia, ako je modlitba alebo almužna .

Tehotné ženy nie sú oslobodené od povinnosti postiť sa . Podľa cirkvi tehotenstvo nie je choroba a nie je dôvodom na žiadne ústupky v tomto smere . Výnimkou môžu byť výslovné odporúčania lekára, ktorý vzhľadom na zdravotný stav pacienta odporučí inú diétu .

Aké jedlá sa jedia na Popolcovú stredu a čím možno nahradiť mäso?

Už vieme, že katolíci na Popolcovú stredu nesmú jesť mäso ani sladkosti . Čo teda môžete jesť 22. februára? Cirkevná doktrína predpokladá, že v tento deň by ste sa mali obmedziť len na 3 jedlá . Pripravujú sa podľa presne stanovených pravidiel .

Na Popolcovú stredu môžete jesť iba tri jedlá . 2 z nich by mali byť svetlé, zatiaľ čo posledné by mali byť sýte . Prosím, pamätajte, že žiadny z nich nemôže obsahovať mäso ani sladkosti . Čo je teda na tanieroch povolené?

Existuje niekoľko návrhov na jedlo, ktoré budete jesť, kým nebudete sýti . Jedenie mäsa nie je jediný spôsob, ako mať plné brucho . Úspešne ich môžete nahradiť napríklad pečenou alebo vyprážanou rybou . Poslúžia aj jedlá s pridanými mliečnymi výrobkami, ako sú cestoviny so syrom, knedle so syrom či pohánkové a tvarohové rezne .

Ideálnou náhradou mäsa na Popolcovú stredu môže byť aj vajíčko . Vyberte si vaječné rezne alebo praženicu s uhorkovým šalátom a zemiakmi. Z uvarených zemiakov vytvarujeme placky, opečieme a podávame s hubovou omáčkou . Na rozdiel od zdania je výber pôstneho menu veľmi pestrý

Avez-vous aimé l'article? Soutenez SIA ACTUALITÉS !

Votre soutien nous aidera à poursuivre l’exploitation et le développement du système SIA NEWS.
Merci pour tout votre soutien.

Entrez un montant valide.
Merci pour votre soutien.
Votre paiement n'a pas pu être traité.
revolut banner

Catégories

fr_FR