Passer au contenu
Capital.com – Ticker Tape Widget

Afficher plus...

Sélecteurs génériques
Correspondances exactes uniquement
Rechercher dans le titre
Rechercher dans le contenu
Sélecteurs de types de messages
Menu

Mulčujete svoje záhradné rastliny pilinami? Dajte si pozor, aby ste sa nedopustili týchto chýb

28.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mariia Boiko). Mulčovanie je skvelý spôsob, ako podporiť rast vašich rastlín a tiež zlepšiť pôdu v záhrade. Mnohí ľudia na tento účel používajú piliny. Nie všetky sú však na tento účel vhodné a pri nesprávnom použití môžu vašim rastlinám viac uškodiť ako pomôcť. Odporúčame, ako vykonávať mulčovanie pilinami, aby […]
Moins de 1 min. min.

28.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mariia Boiko).

Mulčovanie je skvelý spôsob, ako podporiť rast vašich rastlín a tiež zlepšiť pôdu v záhrade. Mnohí ľudia na tento účel používajú piliny. Nie všetky sú však na tento účel vhodné a pri nesprávnom použití môžu vašim rastlinám viac uškodiť ako pomôcť. Odporúčame, ako vykonávať mulčovanie pilinami, aby bolo účinné.

Na čo dávať pozor pri mulčovaní pilinami?
Foto: shutterstock/Mariia Boiko

Mulčovanie pilinami využíva mnoho záhradkárov. Zlepšuje kvalitu pôdy, zabraňuje rastu burín a chráni vaše rastliny. Aby však priniesla želané výhody, musíte vedieť, na čo si dať pri používaní pilín pozor, aby sa nepoškodili plodiny. Zistite, ako správne mulčovať pilinami.

Mulčovanie pilinami – na čo si treba dať pozor?

Pri rozhodovaní o mulčovaní pilinami si musíte uvedomiť, že nie nadarmo sa piliny často označujú ako „zlodeji dusíka“. Je to spôsobené procesom, ktorý prebieha počas ich rozkladu v pôde. Hlavným dôvodom je, že piliny, najmä čerstvé, majú nízky obsah dusíka a zároveň obsahujú uhlík. Preto keď sa začnú rozkladať, pôdne mikroorganizmy zodpovedné za tento proces potrebujú veľké množstvo dusíka, aby mohli účinne rozkladať materiál bohatý na uhlík.

V dôsledku toho mikroorganizmy odoberajú dusík z pôdy a odoberajú ho rastlinám. Tento jav sa nazýva „imobilizácia dusíka“. Imobilizácia znamená, že dusík, ktorý by bol pre rastliny dostupný ako kľúčová živina, je „uväznený“ mikroorganizmami.

To má za následok, že rastliny, ktoré rastú v pôde, do ktorej sa pridali čerstvé piliny, môžu neskôr trpieť nedostatkom dusíka. V dôsledku toho sa ich rast oslabí, listy začnú žltnúť a nepriamo to môže viesť až k úhynu rastlín.

Aby ste tomu zabránili, odporúča sa piliny pred použitím kompostovať. Takto spotrebujú dusík, ktorý sa ešte nachádza v komposte. Pridajte do substrátu spolu s pilinami dusíkaté hnojivá.

Do substrátu spolu s pilinami pridajte dusíkaté hnojivá.
Foto: shutterstock/FotoDuets

Aké piliny zvoliť na mulčovanie a pre ktoré rastliny ich použiť?

Musíte poznať rozdiely medzi rôznymi druhmi pilín z rôznych stromov a kríkov. To vám tiež pomôže uvedomiť si, pre ktoré rastliny ich použiť, aby na ne dobre reagovali.

Okrem iných sú to piliny z listnatých stromov, napr. z duba alebo javora. Obsahujú chemické látky, ako sú fenoly alebo triesloviny, ktoré môžu brzdiť rast rastlín. Preto by ste ich pred použitím mali kompostovať aspoň štyri mesiace, aby sa tieto zlúčeniny neutralizovali.

Keďže piliny z listnatých stromov mierne okysľujú pôdu, sú ideálne pre druhy, ktoré znášajú mierne kyslé podmienky, ale potrebujú hnojenie dusíkom. Tým sa zabráni vyčerpaniu pôdy. Príkladom rastlín, ktoré možno mulčovať týmito pilinami, sú ovocné kríky, napríklad maliny. Prospešné sú aj jednoročné kvety a koreňová zelenina.

Naopak, s pilinami z ihličnatých stromov, ako je smrek alebo borovica, je z hľadiska škodlivých látok menší problém. Aj tie však môžete kompostovať. Keďže tieto piliny silne okysľujú pôdu, sú ideálnou voľbou na mulčovanie kyslomilných rastlín.

Mulč sa oplatí doplniť dusíkatým hnojivom, ktoré pomôže vašim rastlinám rásť. Medzi rastliny, ktorým prospievajú piliny z ihličnanov, patria čučoriedky, azalky, rododendrony a vresy.

Poznajte rozdiely medzi rôznymi druhmi pilín z rôznych stromov a kríkov.
Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk

Prečo používať piliny?

Mulčovanie pilinami je vo vašej záhrade dôležité. Znižuje odparovanie vody z pôdy a poskytuje vám väčšiu kontrolu nad burinou. Rozsypaním vrstvy pilín hrubej asi 6 až 10 cm okolo rastliny vytvoríte bariéru, ktorá chráni pôdu pred nadmerným vysychaním.

To prispeje k tomu, že pôda zostane dlhšie vlhká, čo je prospešné najmä v období sucha. Okrem toho piliny obmedzujú rast burín, pretože blokujú prístup svetla k ich semenám, čím zabraňujú klíčeniu.

Piliny tiež ovplyvňujú a zlepšujú štruktúru pôdy, pretože vďaka svojej pórovitej štruktúre uľahčujú cirkuláciu vzduchu v substráte, čím podporujú rozvoj koreňov rastlín.

Piliny sa môžu používať ako podstielka.
Foto: shutterstock/VVVproduct

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zbieram šišky a zalievam ich vodou. O záhradu sa starám jednoduchým spôsobom a ušetrím veľa peňazí

Mulčovanie levandule kamienkami. Čo sa pri takomto ošetrení používa?

The post Mulčujete svoje záhradné rastliny pilinami? Dajte si pozor, aby ste sa nedopustili týchto chýb appeared first on La passion en toi.

Avez-vous aimé l'article? Soutenez SIA ACTUALITÉS !

Votre soutien nous aidera à poursuivre l’exploitation et le développement du système SIA NEWS.
Merci pour tout votre soutien.

Entrez un montant valide.
Merci pour votre soutien.
Votre paiement n'a pas pu être traité.
revolut banner

Catégories

fr_FR