Passer au contenu
Capital.com – Ticker Tape Widget

Afficher plus...

Sélecteurs génériques
Correspondances exactes uniquement
Rechercher dans le titre
Rechercher dans le contenu
Sélecteurs de types de messages
Menu

OSN bude naďalej spolupracovať s Talibanom v Afganistane napriek novým zákonom, ktoré obmedzili práva žien

Organizácia Spojených národov bude aj naďalej spolupracovať so všetkými zainteresovanými stranami v Afganistane vrátane hnutia Taliban, uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric. Ide tak o reakciu na nedávne rozšírenie obmedzení ženských práv islamistickým hnutím a prerušenie vzťahov Afganistanu s misiou OSN po kritike nových zákonov. Správa pochádza z agentúry AP. Dujarric v New Yorku obhajoval Pomocnú misiu OSN […]
Moins de 1 min. min.

Organizácia Spojených národov bude aj naďalej spolupracovať so všetkými zainteresovanými stranami v Afganistane vrátane hnutia Taliban, uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric. Ide tak o reakciu na nedávne rozšírenie obmedzení ženských práv islamistickým hnutím a prerušenie vzťahov Afganistanu s misiou OSN po kritike nových zákonov. Správa pochádza z agentúry AP.

Dujarric v New Yorku obhajoval Pomocnú misiu OSN v Afganistane a jej šéfku Rozu Otunbajevovú. Tá uviedla, že nové zákony Afganistanu poskytujú „znepokojujúcu víziu“ budúcnosti krajiny.

Taliban rozšíril zoznam prísnych pravidiel: Ženský hlas je na verejnosti zakázaný, žiadny spev ani recitácia

Minulý týždeň zároveň podotkla, že zákony prehlbujú „už tak neúnosné obmedzenia“ práv žien a dievčat. Nový zákaz rozprávania žien mimo svojho domu označila za porušenie morálky.

Zákony vychádzajú z dekrétu najvyššieho duchovného vodcu Talibanu Hajbatulláha Achúndzádu z roku 2022 a minulý týždeň boli oficiálne uzákonené. Pravidlá sú v súlade s islamským právom šaría a presadzuje ich ministerstvo morálky, oficiálne nazývané Ministerstvo pre prevenciu neresti a šírenie cnosti.

Afganské ministerstvo zároveň vyzvalo medzinárodné organizácie, krajiny a jednotlivcov, aby rešpektovali náboženské hodnoty moslimov. V piatok tiež oznámilo, že pre kritiku zákonov už nebude spolupracovať s misiou UNAMA.

Mravnostné ministerstvo v Afganistane ukončilo spoluprácu s misiou OSN. Problém bol pri zákone o morálke

Podľa Dujarrica sa OSN dôrazne vyjadrila k novým pravidlám krajiny, no zároveň bude organizácia aj ďalej spolupracovať s Afganistanom a Talibanom. „Konali sme tak vždy, a to v súlade s naším mandátom.

Povedal by som, že nestranne a v dobrej viere sme vždy dodržiavali normy OSN a presadzovali posolstvá ľudských práv a rovnosti. V našej práci budeme pokračovať aj naďalej na základe mandátu Bezpečnostnej rady,“ dodal hovorca.

Avez-vous aimé l'article? Soutenez SIA ACTUALITÉS !

Votre soutien nous aidera à poursuivre l’exploitation et le développement du système SIA NEWS.
Merci pour tout votre soutien.

Entrez un montant valide.
Merci pour votre soutien.
Votre paiement n'a pas pu être traité.
revolut banner

Catégories

fr_FR